Η Ghom ή Qum είναι πόλη του βορειοδυτικού Ιράν και θρησκευτική πρωτεύουσα της χώρας. Θεωρείται ένα από τα νεότερα κέντρα παραγωγής χαλιών, μιας κι η συστηματική ενασχόληση με την ταπητουργική τέχνη στην πόλη αυτή ξεκίνησε το 1910. Λίγες δεκαετίες αργότερα, στα μέσα του 20ου αιώνα, η Qum διέθετε μερικά από τα σημαντικότερα εργαστήρια χαλιών που την καθιέρωσαν στον χώρο, δίνοντας της μια από τις πρώτες θέσεις. Έτσι σήμερα η πόλη προβάλλεται και φημίζεται επειδή ακριβώς είναι από τις πιο ισχυρές στα εργαστήρια μεταξωτών χαλιών όχι μόνο σε ολόκληρη την Περσία αλλά παγκοσμίως.

Η πόλη είναι κυρίως διάσημη για τα ολομέταξα χαλιά της, τα οποία μοιάζουν αρκετά με αυτά της πόλης Κashan και διαθέτουν πολύ εκλεπτυσμένη ύφανση. Τα διακοσμητικά σχέδια είναι κυρίως “all over” και περιλαμβάνουν δέντρα της ζωής, boteh[1] και μενταγιόν. Πολύ συχνό είναι κι ένα άλλο σχέδιο, το λεγόμενο “chessboard” ή “compartment design” (σχέδιο χωρισμένο σε πολλά μικρά μέρη). Οι κόμποι είναι sheneh, ασύμμετροι (persian knot) κι η πυκνότητά τους είναι μεγάλη.

Τα χαλιά που προέρχονται από την πόλη Qum συγκαταλέγονται στα πιο ιδιαίτερα και αρίστης τεχνικής κομμάτια που μπορεί να συναντήσει κανείς στο Ιράν. Μαζί με τα χαλιά από τις πόλεις Tabriz, Isfahan και Nain αποτελούν τα αριστουργήματα των περσικών χαλιών. Τα χαλιά Qum εκτός από τα κλασικά παραλληλόγραμμα σχέδια μπορεί να περιλαμβάνουν και τετράγωνα, κυκλικά, οβάλ, διαδρόμους· επίσης πέραν από το μετάξι που θεωρείται χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης, ως υλικό κατασκευής χρησιμοποιείται σε μικρή έκταση και το μαλλί, είτε μόνο του, είτε αν και σπανίως συνδυασμένο με μετάξι.

Ο ΑΙΩΝ1922 διαθέτει ποιότητες χαλιών από την πόλη Qum που ανήκουν στην τάξη των πιο ιδιαίτερων και αριστουργηματικών ταπητουργικών έργων που έχει να αναδείξει το Ιράν. Οι πολύ υψηλές τιμές τους έρχονται ως αποτέλεσμα των ειδικών επεξεργασιών των νημάτων, του εξαίρετου μεταξιού και της μοναδικής ομορφιάς τους.

[1] Boteh: πρόκειται για μοτίβο σε σχήμα αχλαδιού, πολύ συχνό στα περσικά χαλιά. Συνήθως είναι επαναλαμβανόμενο. Ουσιαστικά εικονίζει φύλλα, θάμνους ή κουκουνάρια. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του, άλλες νατουραλιστικές κι άλλες πιο γεωμετρικοποιημένες.