Tuareg

Η τέχνη του χειροποίητου χαλιού στο Μαρόκο, ανάγεται στη Νεολιθική εποχή. Όπως σε όλο τον κόσμο, τα χαλιά χρησιμοποιούνταν σαν κάπες για προστασία από το κρύο, σαν στρωσίδι, σαν κουβέρτα, σαν σκέπαστρο, ακόμα και κάλυμμα σε καμήλες και σε άλλα ζώα. Υφαίνονταν πάντοτε από ανθρώπους των διαφόρων φυλών που ζούσαν από την περιοχή της Σαχάρας μέχρι τον Ατλαντικό, αλλά και στις οροσειρές του Άτλαντα. Και βέβαια οι απλοϊκοί αυτοί υφάντες δεν είχαν κανενός είδους παιδεία σε σχέση με την τεχνική της ύφανσης ή την καλλιτεχνία των σχεδίων και τον συνδυασμό χρωμάτων. Οι διάφοροι Μαροκινοί, είτε αυτόχθονες, είτε Βερβέρικης φυλής της Σαχάρας χρησιμοποιούσαν τα χαλιά με πέλος ή ”flat” σαν κιλίμι για κάθε χρήση, ενώ τα σχέδια ήταν πάντοτε παραδοσιακά και αρχαία και περνούσαν από γενιά σε γενιά, από υφάντη σε υφάντη.

Moroccan Rugs

Τα χειροποίητα χαλιά του Μαρόκου έχουν ένα μοναδικό στυλ και τα χαρακτηριστικά των σχεδίων τους είναι ξεχωριστά και διακρίνονται από χειροποίητα χαλιά άλλων καταγωγών. Τα περισσότερα χειροποίητα χαλιά του Μαρόκου, παράγονται στην πόλη Fes, όπου είχε την χρυσή εποχή της κατά τον 13ο αιώνα, κατά την περίοδο της Marinid Dynasty. Την περίοδο αυτή χιλιάδες “artisan” υφάντες ασχολούνταν με όλη την διαδικασία παραγωγής χειροποίητων χαλιών, τα εργαστήρια των οποίων βρίσκονται στο τμήμα της παλαιά πόλης. Το Rabat είναι φημισμένο κυρίως για χαλιά με λουλούδια.

Τα χαλιά του Μαρόκου συνδυάστηκαν με κομψά έπιπλα από τον περίφημο Le Corbusier, όπου το πυκνό και χοντρό primitive berber χειροποίητο χαλί ισορροπούσε την “extreme elegance” των επίπλων. Πολλά από αυτά τα berber χειροποίητα χαλιά, υφαίνονται από τους κατοίκους του Beni-Ourain από τα Rif mountains, κοντά στην Τάζα. Τα χρώματα από ουδέτερες σκιάσεις, υποτονικές αποχρώσεις με κυρίαρχο το εκρού, το χρώμα της άμμου της Σαχάρας σε ένα εύρος από γεωμετρικά σχέδια μέχρι πιο ελεύθερα σχήματα και εκφραστικά πρότυπα. Ένας από τους λόγους που άρεσαν στους  Modernists ήταν το απόλυτο primitism στο χαλί. Διαφοροποιημένα από τα παραδοσιακά χαλιά Ανατολής βρέθηκαν στο δυτικό Interior Decoration, ώστε να ταιριάζουν και να “κουμπώνουν” καταπληκτικά με το mondernistic decor, εκπέμποντας μια δόση κομψότητας.

Cool Boho Styled

Σήμερα, με την επικράτηση του Boho deco ο συνδυασμός του με τα χειροποίητα χαλιά από το Μαρόκο είναι απόλυτος και τέλειος. Το boho decoration και οι απλές primitive, λιτές φόρμες των maroccan rugs “δένουν” απόλυτα. Το σχετικά χαμηλό κόστος λόγω και της αντίστοιχης πυκνότητας των maroccan rugs είναι ο οικονομικός παράγοντας που πλαισιώνει το γενικότερο αντισυμβατικό ύφος του Bohemian style. Επιπλέον, με την θεωρητική σύνθεση και σχεδίαση των χειροποίητων χαλιών από το Μαρόκο, συχνά είναι νοερά αφιερωμένες γενικά στην γονιμότητα σε πολλά από τα χαλιά αυτά. Η αλληλουχία των “motifs” υποδεικνύει την σειρά μιας εκδήλωσης και μετά εμφανίζει ένα καθρέπτη της γονιμότητας και την φάση αυτή στη ζωή μιας γυναίκας. Όλα αυτά στην βάση των τοπικών δοξασιών εδώ και αιώνες και στην πνευματική διάσταση που εκπέμπει ένα χειροποίητο χαλί από το Μαρόκο, πέρα από την αυτονόητη χρηστικότητά τους στο ευρύτερο Interior Design.