Τα χειροποίητα χαλιά Agra οφείλουν την ονομασία τους στην φημισμένη Ινδική πόλη Agra, πατρίδα του ιερού μνημείου Taj Mahal. Όχι τυχαία, η Agra είναι η πόλη που ο Μογγόλος αυτοκράτορας Akbar επέλεξε σαν προπύργιο της πολιτισμικής αναγέννησης που επιθυμούσε. Ένα μέρος της πολιτιστικής αναβάθμισης περιλάμβανε και την εξέλιξη της ταπητουργίας στην περιοχή, που αναδείχτηκε σε σημαντικό ταπητουργικό κέντρο κατά τον 16ο και τον 17ο αιώνα. Τα χαλιά εκείνης της περιόδου αποτελούν προϊόντα αστικών εργαστηρίων και χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση σκοτεινών σχεδίων και περιγραμμάτων πάνω σε ανοιχτόχρωμες επιφάνειες, ενώ φέρουν έντονη την περσική επιρροή.

Η Βρετανική κυριαρχία στην περιοχή έδωσε νέα ώθηση στην ινδική ταπητουργία που μπορούσε πλέον να αντλήσει στοιχεία από την ήδη μακραίωνη παράδοση της ανατολίτικης ταπητουργίας. Έτσι, σήμερα τα χαλιά Agra παρουσιάζουν εκτεταμένες φλοράλ επιφάνειες, καθώς και μοτίβα με μετάλλια ή κεντρικά σχέδια, τόσο στα έντονα, δυνατά κλασσικά χρώματα των Ινδικών και περσικών χαλιών, όσο και σε πιο γήινους, απαλούς τόνους. Σε ό,τι αφορά στο μέγεθος και στην πυκνότητα, τα σύγχρονα χαλιά αποδεικνύονται άξιοι απόγονοι των παλαιοτέρων, με το τεράστιο βάρος και την στερεότητα τους.

Τα σχέδια παραμένουν παρόμοια, με τα κωνικά σχήματα και τα τα ελικοειδή φλοράλ να παραμένουν αρκετά κοινά. Τα βασικά χρώματα στα χαλιά Agra είναι το κόκκινο, το κίτρινο, το πράσινο και το λευκό του ελεφαντόδοντου. Πιο πρόσφατα, ξεκίνησε και η χρήση του καφέ και του μωβ. Η βάση των χαλιών Agra είναι από βαμβάκι, ενώ ο κόμπος που χρησιμοποιείται είναι ασύμμετρος. Τελευταίες στιλιστικές προσθήκες στα χαλιά Agra αποτελεί τόσο η εμφάνιση μιας κεντρικής επιφάνειας που απεικονίζει γωνιώδεις μορφές, όσο και η εγκάρσια διάταξη κάποιου αχλαδοειδούς σχήματος που θυμίζει ορισμένα χαλιά τύπου Khorassan. Ορισμένα από τα χαλιά Agra αποτελούν προϊόν δημιουργίας των τροφίμων στις εθνικές φυλακές της Agra.

Από το 2000 και μετά, αναπτύχθηκε έντονα, η χρησιμοποίηση του φυτικού μεταξιού Bamboo Silk, που σταδιακά αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό τις προηγούμενες παραγωγές. Σήμερα, η παραγωγή χαλιών από Bamboo Silk στα χωριά της περιοχής, υπερβαίνει το 50% της συνολικής. Ουσιαστικά, το υλικό αυτό αποτελεί την κύρια πρόταση όλων των διάσημων διεθνώς αρχιτεκτόνων / interior designers και βασική προτίμηση όλων των international VIP πελατών τους. Ήδη, το Bamboo Silk με τα σύγχρονα σχέδια, δημιουργίες επιφανών σχεδιαστών, καθιερώθηκε ως το απόλυτο fashion trend της νέας δεκαετίας που ξεκινά. Η αφαιρετική κυριαρχεί σε αυτά τα σχέδια, όπου το Art and Design, εξελίχθηκε στο Arch and Design, δημιουργώντας μια σειρά αριστουργηματικών σχεδίων, προσαρμοσμένων στην Contemporary Art και στηριγμένων απόλυτα στην minimalism τάση της εποχής.