Το Tabriz είναι πόλη του βορειοδυτικού Ιράν με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή χειροποίητων χαλιών, από τον 15ο αιώνα. Στα μέσα του 19ου αιώνα το Tabriz ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις που εξήγαγαν περσικά χαλιά. Η πόλη Tabriz κατοικείται από Αζέρους που είναι Τουρκόφωνοι και ουσιαστικά βρίσκεται στο νότιο Azerbaizan, το οποίο πολιτικά και διοικητικά ανήκει στην Περσία. Οι Αζέροι ήρθαν πολύ παλιά εκεί από το Τουρκεστάν και κατοίκησαν στη βορειοδυτική Περσία και τη χώρα του Καυκάσου μεταξύ Μαύρης και Κασπίας θάλασσας.

Στα χαλιά Tabriz oι κόμποι είναι συνήθως συμμετρικοί “ghiordes” επιβεβαιώνοντας την Τουρκμενική καταγωγή τους. Υπάρχουν όμως και μερικά Tabriz με ασύμμετρους περσικούς κόμπους “shenneh”. Οι πυκνότητες των κόμπων που είναι πολλές, καθορίζουν και τις διάφορες ποιότητες. Οι περισσότερες κατηγορίες χαλιών Tabriz είναι ακριβές, διότι είναι πολύ ιδιαίτερες και εκλεπτυσμένες. Το χρώμα τους είναι συνήθως ανοικτό μπεζ και δημιουργεί ωραίες αντιθέσεις. Τα χαλιά Tabriz διαθέτουν πολλά καμπυλόγραμμα σχέδια, που περιλαμβάνουν μενταγιόν στο κέντρο και σκηνές κυνηγιού. Πιο σπάνια, μπορούμε να βρούμε Tabriz με εικονογραφικά σχέδια, ή σε ρόλο επευχιών. Το στημόνι τους είναι από βαμβάκι και έχουν διπλά μάλλινα υφάδια. Έτσι έχουν άλλοτε στημόνι από μετάξι ή περίγραμμα από μετάξι. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες χαλιών Tabriz μαλλί με ζωικό μετάξι. Οι επεξεργασίες και οι βαφές σε ένα αυθεντικό Tabriz είναι όλες με φυτικά υλικά (vegetal finish & dying) ώστε να έχουμε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Εκτός των εικονογραφικών σχεδίων έχουμε τα floral με λουλούδια και τα Mahi με γεωμετρικά σχέδια. Βεβαίως υπάρχουν και οι προσπάθειες νόθευσης της ποιότητας με βιομηχανικά νήματα, χημικές βαφές και χημικό τρόπο στο φινίρισμα. Έτσι έχουμε “κακέκτυπα αντίγραφα” που όμως η κακή ποιότητα φαίνεται αργότερα με τη χρήση.

Ο Αιών1922, επειδή σέβεται τους πελάτες του, ακόμη και στην εντελώς φθηνή ποιότητα υπάρχουν οι παραδοσιακές επεξεργασίες. Η φθηνή ποιότητα Tabriz είναι απλώς μια νομάδικη “έκδοση” του Tabriz, απόλυτα παραδοσιακή, που δεν μπορεί να συγκριθεί με τις άλλες είκοσι ποιότητες χειροποίητων υψηλής πυκνότητας, από καλλιτεχνικά εργαστήρια της πόλης του Tabriz. Ειδικά οι ποιότητες με τιμή που ξεπερνά τα 2.000€/m2 είναι όλες δημιουργίες των πλέον φημισμένων σε όλο τον κόσμο εργαστηρίων της πόλης και αποκλειστικά των επωνύμων προικισμένων υφαντών με καλλιτεχνικές ανησυχίες. Ο χρόνος που απαιτείται για τα ποιοτικά αυτά χαλιά είναι μακρύς και υπολογιζόμενος με το ακριβό ημερήσιο κόστος της εργασίας των άριστων αυτών τεχνιτών ανεβάζει την τιμή του, που όμως καλύπτεται απόλυτα