Κάφταν, είναι μια ποικιλία από ρόμπες ή τουνίκ, που φορούσαν για χιλιάδες χρόνια  διάφοροι λαοί του κόσμου, εκφράζοντας την διαφορετική κουλτούρα τους μέσα από την ένδυση. Το καφτάνι θεωρείται ασιατικής προέλευσης, αν και φορέθηκε σε διαφορετικές “εκδόσεις” από το σύνολο των λαών της Βόρειας Αφρικής, της Ασίας, αλλά και τμήματος της Ρωσίας. Αποτελεί μέχρι σήμερα το παραδοσιακό ρούχο των μουσουλμάνων αλλά σε παραλλαγή τόσο  των Ινδουιστών όσο και των Βουδιστών με τις μικροδιαφορές, κυρίως στο υλικό κατασκευής (μαλλί, βαμβάκι, μετάξι, λινό) και στο σχήμα ή στην μορφή άλλοτε μακρύτερο με μακριά μανίκια και άλλοτε πιο κοντό. Από την αρχαιότητα οι Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής, της Αραβίας αλλά και της Σαχάρας καθώς και οι Βερβερίνοι

 

 

 

της Βόρειας Αφρικής, φορούσαν πάντοτε καφτάνια. Στη συνέχεια, όλοι αυτοί οι Αραβικοί πληθυσμοί, των περιοχών αυτών, φορούσαν και φορούν μέχρι και σήμερα μια παραλλαγή του καφτανιού, την λεγόμενη “κελεμπία”. Η λέξη “κελεμπία” προέρχεται σε ελληνική εκφορά της γλώσσας από το djellaba των Αράβων. Σε όλες αυτές τις Ασιατικές αλλά και στις Αφρικανικές περιοχές, το καφτάνι ακόμα και σήμερα αποτελεί το ρούχο με την μεγαλύτερη αποδοχή. Άλλωστε, στις μη αστικές περιοχές φορά καφτάνια το 100% του πληθυσμού. Γενικά τα καφτάνια παγκοσμίως φοριούνται από μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων από ότι τα δυτικού τύπου ρούχα. Σαν πρώτη περιοχή που χρησιμοποιήθηκε από αρχαιοτάτων χρόνων, θεωρείται η Μεσοποταμία, όπου ήταν η αρχαία πρωτεύουσα Βαβυλώνα, πάνω και στις δύο όχθες του ποταμού Ευφράτη.

 

 

Άλλωστε, και οι αρχαιοελληνικές χλαμύδες, ήταν μια διαφορετική “έκδοση” του καφτανιού. Ορισμένοι τύποι καφτανιού, καθιερώθηκαν και ήταν και η επίσημη στολή των πρεσβευτών της Ανατολής, δηλαδή εξέπεμπαν μια ένδειξη εξουσίας και πλούτου. Έτσι, χειροποίητα χαλιά φτιαγμένα στην Περσία, στο Αφγανιστάν και στην Ανατολία απεικόνιζαν καφτάνια, που συμβόλιζαν τον πλούτο και την εξουσία και προσδιόριζαν μια τέτοια προοπτική για τους κατόχους τους. Ήταν τα πρώτα, κατά κάποιο τρόπο, μοντέρνα χειροποίητα χαλιά από την Ανατολή, που αποτελούσαν μια σχεδιαστική υπέρβαση, από τα κλασικά με παραδοσιακά σχέδια. Ωστόσο, τα χειροποίητα χαλιά με καφτάνια, δεν αποδείχθηκε ποτέ, ότι προώθησαν τους κατόχους τους, ώστε να αποκτήσουν  τον πλούτο ή την εξουσία. Παρ’ όλα αυτά, έχουν ακόμα και σήμερα μεγάλη ζήτηση τα χειροποίητα χαλιά με καφτάνια και γίνονται ανάρπαστα στα μεγάλα παζάρια χειροποίητων χαλιών της Ανατολής. Αποτέλεσαν όμως την έκφραση της αισιοδοξίας για το μέλλον, μέσα από την απεικόνισή τους στο χειροποίητο χαλί. Με βάση διάφορες δοξασίες υποτίθεται ότι έφερναν  πλούτο και ευτυχία, ενώ τέτοια χειροποίητα χαλιά αποτελούσαν δώρα σημαντικής αξίας και συμβολισμών.