Η αφαιρετική και γενικότερα το minimalism, πρωταγωνιστεί στις μέρες μας, προβάλλοντας την απλότητα ως την διακριτική πολυτέλεια. Κυρίως όμως, προβάλλει σαν αρνητική απάντηση στην υπερβολή και στο “φλύαρο” ή busy ύφος που παραπέμπει σε μια καλαισθητική, έντονης αυτοπροβολής και νεοπλουτισμού.

Το minimal, το λιτό, το απέριττο, εκφράζονται απόλυτα με μονόχρωμες επιλογές ακόμα και στα χειροποίητα χαλιά. Ένα μονόχρωμο χειροποίητο χαλί ξεχωρίζει καταλυτικά για το απρόβλεπτο γεγονός, ότι προτιμήθηκε από το συνήθως busy χειροποίητο χαλί, ενώ είναι εμφανές ότι δεν είναι μια μονόχρωμη και φθηνή μοκέτα. Έτσι, προβάλλοντας με το μονόχρωμο χειροποίητο χαλί ένα μη κραυγαλέο, αλλά πολύ υψηλού γούστου ύφος, που προτάσσει μια ιδιαίτερη φινέτσα, αναδεικνύεται η πολυτέλεια που διαχέεται διακριτικά στον χώρο, χωρίς να “φωνάζει”.

Από την άλλη, αυτό δεν σημαίνει, ότι με τη μονοχρωμία θα γίνει το σπίτι βαρετό, ή άνευρο, ή ordinary, ή χωρίς προσωπικότητα καλαισθητικής ή ακόμα και αδιάφορο από διακοσμητική οπτική. Πολλοί Interior Designers και Αρχιτέκτονες με διεθνείς περγαμηνές, διακηρύσσουν ότι η μονοχρωμία μεγαλώνει τους χώρους, αντίθετα με μια “busy version”, που ενδεχομένως το “πνίγει”, σκοτεινιάζοντας τον χώρο, αντί όπως θα έπρεπε να τον φωτίσει και να τον ζωντανέψει. Άρα, και ένα μονόχρωμο χειροποίητο χαλί αναδεικνύει ασφαλώς φωτεινότητα και λάμψη, ενώ ταυτόχρονα τονίζει την ambiance που αποπνέει.

Πολύ σημαντικό είναι, να “παίζει” κανείς με χρώματα της ίδιας οικογένειας, στην γενικότερη διακόσμηση, χωρίς να αποφύγει τα έντονα. Τα έντονα ή τα απρόσμενα χρώματα, ειδικά στα μονόχρωμα χαλιά επειδή είναι απλωμένα σε μεγάλη επιφάνεια στο πάτωμα δεσπόζουν απόλυτα στην όλη διακόσμηση. Επιπλέον, τα χαλιά αυτά δίνουν ένα “νεύρο”, μια νεανικότητα, μια ξεχωριστή δύναμη ανατροπής της αναμενόμενης τυπικής, αστικής διακοσμητικής εικόνας. Αυτή η διαφορετική χρωματικά “παλέτα” των χαλιών αποδίδεται και αντικατοπτρίζει την αίσθηση της ιδιαίτερης καλαισθητικής, των ανθρώπων που κατοικούν στο σπίτι.

Αν θέλει κανείς να ακολουθήσει το σύγχρονο κίνημα του “escape the ordinary”, μια σειρά από έντονα χρώματα, σπάνια και δυσεύρετα, που θα “ξαφνιάσουν”, διαθέτει μοναδικά και με την απαιτούμενη αξιόπιστη ποιότητα αποκλειστικά ο ΑΙΩΝ1922, μέσα από τις avant garde, εξαιρετικά τολμηρές και προχωρημένες συλλογές του σε χειροποίητα χαλιά. Τα χειροποίητα χαλιά σαν κυρίαρχα στον χώρο θα δώσουν μια μοναδικότητα με την ιδιαίτερη αίσθηση του ξεχωριστού, που από μόνη της, αναβαθμίζει, ποιοτικά και καλαισθητικά τον χώρο που θα τοποθετηθούν, ενώ ταυτόχρονα προάγει ανάλογα το status των κατοικούντων σε αυτό το υψηλής στάθμης περιβάλλον.

Μην διστάζετε για επιλογή σε μονόχρωμα χειροποίητα χαλιά. Ίσως δείχνουν ασυνήθιστα, αλλά μόνο προς το παρόν. Τοποθετήστε άφοβα τα μονόχρωμα χειροποίητα χαλιά στον χώρο σας. Στο μέλλον, θα αντιληφθείτε τα θετικά της επιλογής σας.