Για να χαρακτηρισθεί ένα χειροποίητο χαλί Ανατολής μοντέρνο και αυθεντικό, πρέπει να υπάρχει μία από τις δύο προϋποθέσεις: 1) Να το έχει σχεδιάσει ένας σύγχρονος Designer αλλά να έχει αναθέσει την κατασκευή του χαλιού σε ένα παραδοσιακό εργαστήριο αυθεντικής πόλης ή σε μεμονωμένους τεχνίτες χαλιών στα διάφορα χωριά, αποκλειστικά όμως στις πραγματικά original χώρες καταγωγής των αυθεντικών χαλιών ή 2) Να είναι
μοντέρνο το σχέδιο του χαλιού από μόνο του, γιατί παραδοσιακά, η περιοχή στην οποία φτιάχθηκε, δεν χρησιμοποιεί τα κλασσικά σχέδια χαλιών “ισλαμικού” ύφους (όπως π.χ. λουλούδια-χαλιά του παραδείσου, βασιλικά χαλιά, κ.λπ.), αλλά γεωμετρικά ή άλλα, με Ethnic στοιχεία στο χαλί, όπως το Θιβέτ, το Νεπάλ, η δυτική ακτή της Τουρκίας, το Βόρειο Αφγανιστάν, η Νότια Περσία, οι χώρες του Καυκάσου κ.ά.
Και οι δύο κατηγορίες χαλιών θεωρούνται απόλυτα αυθεντικές (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική επενδυτικά οικονομική αξιολόγηση του χαλιού), εφόσον βέβαια στην πρώτη περίπτωση ο Designer έχει σεβαστεί όλα τα στοιχεία που συγκροτούν την κουλτούρα, την τέχνη και την τεχνική των ανθρώπων του χαλιού της Ανατολής. Δηλαδή, απλά να έχει δώσει μόνο το σχέδιο του χαλιού, ακολουθώντας κατά βάση, τις χρωματικές προτιμήσεις της περιοχής και των τεχνιτών, τόσο στην προέλευση των χρωμάτων από βότανα και herbals, όσο και στους μεταξύ τους συνδυασμούς, αλλά και στην ποσοτική συμμετοχή του κάθε χρώματος πάνω στο χαλί.
Ήδη, η νέα γενιά των ανθρώπων του χειροποίητου χαλιού στις αντίστοιχες περιοχές, με σχετική πλέον μόρφωση και περισσότερα ερεθίσματα, λόγω διαδικτύου, έχει ουσιαστικά καλύψει απόλυτα την ανανέωση των παραδοσιακών σχεδίων με μοντέρνα, όπου οι σύγχρονες ανατρεπτικές ανησυχίες αποτυπώνονται στις δημιουργίες αυτές. Δεν είναι τυχαίο, ότι η παράδοση από γενιά σε γενιά στο χειροποίητο χαλί και η πρωτόγονη καλαισθητική που συνυπάρχει με την έμφυτη γνώση της χρωματολογίας, παράγουν πραγματικά αριστουργήματα, πολύ καλύτερα, μακράν και του πλέον φημισμένου Designer. Όλοι αυτοί οι νέοι τέταρτης ή ακόμη και δέκατης γενιάς ταπητουργών βοήθησαν κατ’ αρχήν στη δημιουργία των νέων σχεδίων της οικογενειακής οικοτεχνίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όσοι από αυτούς, όταν στη συνέχεια δοκίμασαν την τύχη τους σαν γενικοί Designers (στο σχεδιασμό αντικειμένων, υφασμάτων, εσωτερικών χώρων) στην Ευρώπη και στην Αμερική, εξελίχθηκαν τελικά σε πρώτα ονόματα, όπως οι Karim Rashid, Brahim Waliza, και Ashadulah Yolu.
Ως στοιχείο Διακόσμησης, το μοντέρνο χειροποίητο χαλί συνδυάζεται και με minimal επιπλώσεις, αλλά και με κλασσικές, αφού τελευταία, η προχωρημένη πρόκληση στη Διακόσμηση είναι μία super κλασσική ή Antique επίπλωση, συνδυασμένη με μοντέρνα αυθεντικά χειροποίητα χαλιά. Αυτό προβάλλει μία πνευματικότητα και δημιουργεί ένα minimalism ακόμη και στα χρυσοποίκιλτα έπιπλα εποχής. Γενικά, τα αξιόλογα μοντέρνα χειροποίητα χαλιά, στη διακόσμηση ενός χώρου, προσδίδουν ένα απόλυτα σύγχρονο και μοντέρνο intellectual lifestyle, αλλά και γόητρο στον κάτοχό τους.