Καλέστε μας δωρεάν για οποιαδήποτε
πληροφορία γύρω από τα χαλιά και ενημερωθείτε για νέα μας και από τα social media.
Η Συρία ή Σουρία, όπως την λένε οι Άραβες, είναι μια Αραβική χώρα που μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από εμφυλίους και όχι μόνο πολέμους. Μια χώρα με μακρά ιστορική παράδοση, με υψηλό επίπεδο κατοίκων που σπαράζεται χωρίς τελειωμό με θύματα αθώους ανθρώπους και γυναικόπαιδα. Είναι τραγικό το δράμα των προσφύγων που κυνηγημένοι από τον ISIS, δηλαδή το Ισλαμικό χαλιφάτο, ξεπουλάνε όσο όσο τα υπάρχοντά τους και παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που προβάλλονται στην τηλεόραση ζωντανεύουν το δράμα και τις τραγικές στιγμές για τον υπερήφανο αυτόν λαό.
Η Δαμασκός είναι η πρωτεύουσα της Συρίας με 1.700.000 κατοίκους, μια παλιά (από το 16ο αιώνα π.Χ.) πόλη που ακόμα και σήμερα δεν έχει χάσει τίποτε από το παλιό της χρώμα και ελάχιστα έχει αλλοιωθεί η πολεοδομία και η αρχιτεκτονική της. Υπάρχουν αξιόλογα πανεπιστήμια και άλλα πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα, Ακαδημία Επιστημών κ.λπ. Στη Δαμασκό και γύρω απ’ αυτήν υπάρχει μια βιομηχανική ανάπτυξη με εργοστάσια τσιμέντου, διυλιστήρια πετρελαίου, υαλουργίες και υφαντουργίες.
Για πολλούς αιώνες μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, η Δαμασκός υπήρξε η “Μητρόπολης” των χειροποίητων χαλιών. Και τούτο, γιατί όντας η πόλη αφετηρία για το προσκύνημα (Χατζ) στη Μέκκα, οι πιστοί Μουσουλμάνοι από διάφορες περιοχές του Ισλαμικού κόσμου, έφερναν μαζί τους τα χειροποίητα χαλιά που είχαν φτιάξει, τα οποία “κατέθεταν” στους τοπικούς εμπόρους και τα “εξαργύρωναν” με τα συνολικά έξοδα του ταξιδιού για την πόλη του Μωάμεθ.
Το σημαντικότερο είναι, ότι έχουν παραμείνει οι παλιές βιοτεχνίες παραγωγής βαμβακερών υφασμάτων, που είναι πασίγνωστα σε ολόκληρο τον κόσμο σαν “δαμασκηνά” ή “δαμάσκο”. Στις μέρες μας, μετά το τέλος της εποχής του Μεταμοντερνισμού, ο απόλυτος σεβασμός στην αφαιρετική κυριαρχεί σε κάθε καλλιτεχνική έκφανση. Αυτή η “artistic” και προχωρημένη “intelectuelle” τάση ανέσυρε στην επιφάνεια τα παλιά από τον 10ο αιώνα παραδοσιακά σχέδια της Δαμασκού, μιας πόλης που ήταν στο “δρόμο του μεταξιού”. Σήμερα τα σχέδια Damask παρουσιάζονται σε όλες τις σύγχρονες κατηγορίες υφαντικών ενώ κυριαρχούν στα χαλιά, με έμφαση στα χειροποίητα με υλικά το μετάξι και το μαλλί. Τα σχέδια Damask που εξελίχθηκαν και σε σύμβολα με τα επαναλαμβανόμενα μοτίφ, απετέλεσαν μετά τις Σταυροφορίες και τη βάση για το σχεδιασμό έκτοτε των οικοσήμων της Ευρωπαϊκής Αριστοκρατίας, αλλά και πολλών παρασήμων τα οποία απονέμονταν στους πολίτες που ξεχώριζαν.