Καθαρισμός – Συντήρηση του χαλιού κατ’ οίκον
Καθαρισμός – Συντήρηση του χαλιού κατ’ οίκον
Τα χειροποίητα χαλιά πρέπει να συντηρούνται και να καθαρίζονται αποκλειστικά και μόνον από εξειδικευμένα στα χειροποίητα χαλιά ταπητοκαθαριστήρια μια φορά κάθε τρία έως πέντε χρόνια, με την προϋπόθεση της δικής μας συνεχούς φροντίδας και περιποίησης. Αν παρ’ όλα αυτά, αλλά με την απόλυτη δική σας ευθύνη επιθυμείτε έναν καθαρισμό από εσάς κατ’ οίκον προτείνουμε τις παρακάτω μεθόδους, όπου και χρησιμοποιούνται όπως περιγράφονται και τοπικά ανάλογα με το είδος του λεκέ, χωρίς όμως, να μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε για επιτυχή αποτελέσματα.
- Διάλυμα απορρυπαντικού: ένα κουταλάκι ουδέτερου απορρυπαντικού (πλυντηρίου, πράσινο σαπούνι, απορρυπαντικό για μάλλινα) διαλυμένο σε ¼ λίτρου χλιαρό νερό. Κάνετε σαπουνάδα και χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα, τη βρέχετε και την τινάζεται να φύγει το νερό, παίρνετε τον αφρό και βουρτσίζετε το χαλί σε μία κατεύθυνση, στη φορά του πέλους. Για να το ξεπλύνετε γεμίστε μια λεκάνη με κρύο νερό , χρησιμοποιείτε πάλι μια μαλακή βούρτσα την οποία βρέχετε συχνά, τινάζετε και περνάτε το χαλί ώστε να ξεπλυθεί το σαπούνι. ‘Όταν τελειώσετε, το αφήνετε στο πάτωμα να στεγνώσει (2-3 ημέρες) και δεν το πατάτε. (Δεν μουσκεύουμε το χαλί, προσέχουμε μην ποτίσει από το νερό. Η εφαρμογή είναι αποκλειστικά για ελεγμένα ανεξίτηλα χρώματα)
- Διάλυμα άσπρου ξυδιού: 3 μέρη χλιαρού νερού με 1 μέρος άσπρο ξύδι. Αν το χαλί σας είναι αρκετά λερωμένο, αυξήστε τη δόση άσπρου ξυδιού, δηλ. 3 νερό – 2 ξύδι. Ισχύει η εφαρμογή με μια μαλακή βούρτσα που βουτάμε στο διάλυμα και τινάζουμε ώστε να μην «μουλιάσουμε» το χαλί, απλά βουρτσίζουμε απαλά την επιφάνεια σε μία κατεύθυνση, στη φορά του πέλους. Αφήνουμε το χαλί στο πάτωμα (2-3 ημέρες) να στεγνώσει και προσέχουμε να μην πέφτει πάνω του το φως του ήλιου για να μην «κόψει» με το χρώμα του, λόγω του ξυδιού και δεν το πατάμε.
- Αδιάλυτη καθαρή βενζίνη (η απλή βενζίνη για τα ρούχα). Βρέχουμε ένα βαμβακερό πανί απευθείας από το μπουκάλι και σκουπίζουμε την επιφάνεια του χαλιού με το πανί σε μια κατεύθυνση, στη φορά του πέλους. Αφήνουμε το χαλί στο πάτωμα για λίγη ώρα με τα παράθυρα ανοιχτά ώστε να καθαρίσει από τη μυρωδιά της βενζίνης.
Λεκέδες στο χαλί; Χρήσιμα μυστικά για την αντιμετώπισή τους.
Την κακιά στιγμή δεν μπορείτε να την αποφύγετε. Όμως, το πρόβλημα είναι, ότι όταν συμβεί η “κακιά στιγμή” , δηλαδή το ατύχημα, επικρατεί σχεδόν πάντοτε ο πανικός και όχι η εντελώς απαραίτητη ηρεμία για την εκτέλεση των όποιων οδηγιών. Πρέπει υποχρεωτικά κάθε κίνηση, από τις πολλές που απαιτούνται, να είναι με εξαιρετικά σχολαστική επιμέλεια, απόλυτα αναγκαία για τον μη επαγγελματία. Επίσης, οι όποιες συμβουλές ή οδηγίες, προϋποθέτουν το χειροποίητο χαλί να είναι σχετικά καθαρό. Το πλέον σημαντικό, είναι να μην προϋπάρχουν εμφανείς ή και αφανείς λεκέδες, κοντά σε εκείνον που θέλουμε να καθαρίσουμε. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να έχουμε μια ανεπιθύμητη ”χημική ένωση” των παλιών λεκέδων με το υλικό που χρησιμοποιούμε για τον πρόσφατο, και έτσι να αναδειχθούν πρόσθετα προβλήματα. Γι’ αυτό, συνήθως κάθε προσπάθεια άμεσης ερασιτεχνικής αντιμετώπισης, μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, από εκείνα που πιθανόν θα “θεραπεύσει”. Πάντοτε, η εμπειρία και η σύνεση επιβάλουν την σύσταση να αποτανθούμε στον ειδικό επαγγελματία, που θα έχει και την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Δεν είναι σημαντικό, μόνο το όποιο διάλυμα λευκού ξυδιού ή άλλου υλικού. Είναι σημαντικότερη η ασκούμενη πίεση, η τριβή στο χαλί, η ποσότητα του διαλύματος και ο χρόνος παραμονής του, πάνω στο χαλί, καθώς και κυρίως ο τρόπος στεγνώματος. Κάθε ένα από αυτά, είναι εξίσου καθοριστικό. Πρέπει η εκτέλεση κάθε μιας από αυτές τις εργασίες να γίνεται απόλυτα σωστά και με λεπτομέρεια, αλλιώς θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα. Είναι ακριβώς όπως ένα δηλητήριο, στα χέρια ενός γιατρού θεραπεύει με τις επιστημονικά σωστές δοσολογίες, ενώ αντιθέτως στα χέρια κάποιου ημιμαθούς ενδέχεται να σκοτώσει.
Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει τον “ερασιτέχνη” να αναλάβει την “θεραπεία”, με την εντελώς απόλυτη ευθύνη του. Για την περίπτωση που θέλετε να διακινδυνεύσετε, καλό θα είναι να γνωρίζετε κάποιους βασικούς τρόπους καθαρισμού λεκέδων τους οποίους μπορείτε, εάν επέμβετε άμεσα να αντιμετωπίσετε. Είναι αποτελεσματικότερη και αναγκαία από εσάς η άμεση αντιμετώπιση των λεκέδων, αλλιώς θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για σοβαρούς ή παλιούς λεκέδες πρέπει απαραίτητα να απευθύνεστε πάντα σε ειδικούς. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε εάν τα χρώματα του χαλιού σας είναι ανεξίτηλα. Θα το διαπιστώσετε μουσκεύοντας ένα άσπρο πανί και τρίβοντάς το στην άκρη του χαλιού σας. Αν δεν χρωματιστεί, καθαρίστε από την άκρη προς το κέντρο του λεκέ και προς τη φορά του πέλους κι όχι τρίβοντας ή ανακατεύοντας την επιφάνεια του λεκέ γιατί έτσι επεκτείνεται. Δυσάρεστη εξέλιξη, που συνήθως δεν μπορούν να αποφύγουν οι “ερασιτέχνες”.
ΛΕΚΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
Αλκοόλ, Αίμα, Καφές, Αναψυκτικά | Απορροφητικό πανί – Διάλυμα ουδέτερου απορρυπαντικού (χωρίς χημικά) ή λευκού ξυδιού |
Μαστίχα, Σοκολάτα, Αυγό, Λίπη, Φρούτο | Ξύστε με κουτάλι. Διάλυμα ουδέτερου απορρυπαντικού (χωρίς χημικά) ή λευκού ξυδιού |
Κόλλα | Ξύστε με κουτάλι. Οινόπνευμα άσπρο |
Σάλτσα, Παγωτό, Εμετός | Αφαιρέστε με κουτάλι. Διάλυμα ουδέτερου απορρυπαντικού (χωρίς χημικά) ή λευκού ξυδιού |
Μπογιές | Αφαιρέστε με κουτάλι. Υγρό στεγνοκαθαριστηρίου |
Γάλα | Απορροφητικό πανί. Βενζίνη ή υγρό στεγνοκαθαριστηρίου |
Λάδια | Απορροφητικό πανί. Βενζίνη ή υγρό στεγνοκαθαριστηρίου |
Ούρα, ακαθαρσίες | Αφαιρέστε με κουτάλι. Απορροφητικό πανί. Διάλυμα ουδέτερου απορρυπαντικού (χωρίς χημικά) ή λευκού ξυδιού |
Σημείωση: Ποτέ δεν ρίχνουμε απευθείας πάνω στο χαλί τα διαλύματα απορρυπαντικού ή ξυδιού, πάντα ελέγχουμε την ποσότητα του υγρού χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα που συγκρατεί μετά το τίναγμα ελάχιστη υγρασία, και φυσικά τη βενζίνη και το οινόπνευμα, για τα οποία χρησιμοποιούμε πάντα ένα βαμβακερό ύφασμα που συγκρατεί μόνο το «σπίρτο» της καθαριστικής τους δύναμης μιας και όλο το μη χρηστικό χημικό υγρό τους έχει εξατμιστεί. Αν ο λεκές δεν απομακρυνθεί με την πρώτη εφαρμογή μην επαναλάβετε ξανά και ξανά γιατί μπορεί να προκαλέσετε αποχρωματισμούς και φθορά στην ύφανση. Δυστυχώς, σχεδόν πάντα, οι “ερασιτέχνες” επιμένουν με επαναληπτικές κινήσεις και προκαλούν τις δυσάρεστες εξελίξεις. Ζητήστε οπωσδήποτε τη γνώμη των ειδικών.
Επιπλέον, είναι σχεδόν αδύνατον να διασφαλιστεί, από μη επαγγελματία, η ακριβώς αναγκαία ποσότητα του όποιου διαλύματος, ο ακριβής χρόνος παραμονής του στο χαλί, ο κατά περίπτωση διαφορετικός τρόπος στεγνώματος κ.ο.κ. Αν έστω και μία από τις φάσεις αυτές ξεφύγει χρονικά ή ποσοτικά, ακόμα και κατ’ ελάχιστον, θα είναι εντελώς συμπτωματικό το απίθανο ενδεχόμενο για επιτυχές αποτέλεσμα. Το γεγονός, ότι κάποια “επέμβαση” ήταν αποτελεσματική σε συγκεκριμένο χειροποίητο, δεν σημαίνει ότι θα έχει το ίδιο θετικό αποτέλεσμα και σε ένα άλλο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η επέμβαση είναι αποτελεσματική συνολικά ή μερικώς σε μη αυθεντικά χειροποίητα.
Τα χειροποίητα χαλιά δεν αποτελούν μια γενική κατηγορία ομογενοποιημένη όπως συμβαίνει με τα βιομηχανικά προϊόντα π.χ. τα χαλιά μηχανής. Κάθε χειροποίητο χαλί φτιάχνεται από διαφορετικό τεχνίτη, από διαφορετική ποιότητα μαλλιού, με διαφορετικό τρόπο ύφανσης και με διαφορετική μέθοδο επεξεργασίας. Έτσι, αποτελεί το καθένα μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνο του. Άρα, η επιτυχής επέμβαση σε ένα δεν σημαίνει επιτυχία και στο άλλο, γιατί είναι διαφορετικό, αφού το κάθε χειροποίητο χαλί είναι μοναδικό. Βέβαια, χειροποίητα χαλιά μη αυθεντικά με βιομηχανικά νήματα κλωστηρίου και χημικές επεξεργασίες, όπως π.χ. η Bokhara Πακιστάν παρουσιάζουν πολλές συγγένειες.
Παρ’ όλα αυτά αν και η Bokhara Pakistan αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση, με διεθνώς προσιτή τιμή, στα κάθε είδους αυθεντικά, όσο πιο “delicate” στην χρήση και κατ’ επέκταση στην συντήρησή του είναι ένα χειροποίητο χαλί, τόσο ανώτερη είναι η ποιότητα και επιβεβαιωμένη η αυθεντικότητά του. Δηλαδή, κάθε αυθεντικό χειροποίητο αποτελεί από μόνο του μια ξεχωριστή κατηγορία που σημαίνει ότι χρειάζεται διαφορετικό τρόπο “επέμβασης”. Γι’ αυτό το λόγο συστήνουμε επαγγελματία ταπητοκαθαριστή ειδικευμένο στα χειροποίητα, με την προϋπόθεση να υπάρχει προηγουμένως η ρητή διαβεβαίωση ότι το χαλί σας θα καθαρισθεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Πολλές φορές η τεχνική απειρία και η επαγγελματική ανεπάρκεια καλύπτονται εκ των υστέρων από τη φθηνή και εύκολη δικαιολογία του ότι “φταίει το χαλί”. Κανένα χειροποίητο χαλί και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι “υπεύθυνο” για τα προβλήματα που προέκυψαν μετά τον μη ενδεδειγμένο καθαρισμό. Αν δε βρείτε τον κατάλληλο τεχνίτη καθαρισμού χειροποίητων χαλιών, με αξιόπιστη διαβεβαίωση, τότε αποτανθείτε σε εμάς. Θα σας λύσουμε το πρόβλημα.
Όλες οι προσπάθειές μας, κατατείνουν στην πλήρη ικανοποίηση και απόλυτο σεβασμό στα χρήματα του κάθε πελάτη, τόσο κατά την αγορά όσο και στην αποκατάσταση από ενδεχόμενο “ατύχημα”. Η προσεκτική χρήση και στην βάση αυτής η περιποίηση και η φροντίδα ενός αυθεντικού χειροποίητου, προσδιορίζει και εξασφαλίζει την αντοχή και την χρηστικότητά του για ΑΙΩΝΕΣ.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ : Ο “ΑΙΩΝ 1922” δηλώνει ότι όλες αυτές οι αναφορές αποτελούν γενικές ενδεικτικές συμβουλές φροντίδας χαλιών, χωρίς καμία ευθύνη, αφού η εφαρμογή τους σχετίζεται απόλυτα με κάθε συγκεκριμένο χειροποίητο χαλί & τις ιδιαιτερότητές του, αλλά & την ιδιοσυστασία των κατά περίπτωση υλικών & εργασίας.
Ο ΑΙΩΝ1922 διαθέτει ειδικό τμήμα “After Sales Service”, τηλέφωνο 210 3000500 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 16:00), που είναι το μόνο αποκλειστικά αρμόδιο για οποιαδήποτε θέμα ενδεχομένως προκύψει μετά την αγορά. Το τμήμα After Sales Service και τα ανάλογα άρθρα στην ιστοσελίδα μας, είναι τα μοναδικά υπεύθυνα για γραπτές συμβουλές και οδηγίες σχετικά με τα αγορασθέντα χαλιά. Κάθε επίκληση προφορικών συμβουλών ή διαβεβαιώσεων από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, θεωρείται ανυπόστατη και δεν δεσμεύουν την εταιρεία.
Για να έχετε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση, μην περιορίζεστε μόνο σε αυτό το άρθρο. Ανατρέξτε σε όλα τα άρθρα που αναφέρονται σε συμβουλές φροντίδας. Μόνο έτσι θα έχετε μια αποτελεσματική γνώση της φροντίδας των χειροποίητων χαλιών.