Όταν λέμε Vintage, στη σύγχρονη εποχή δεν εννοούμε μόνο κάτι σχετικό με το κρασί. Σήμερα με τον όρο “Vintage” εννοούμε παλιά αντικείμενα, έπιπλα, αυτοκίνητα, υφάσματα, χαλιά κ.λπ. Ο χαρακτηρισμός “Vintage” για ένα παλιό αντικείμενο, το διαχωρίζει από ένα πολύ παλαιότερο που αντικειμενικά ορίζεται “Antique”. Στα χειροποίητα χαλιά όλα εκείνα που παρήχθησαν πριν από τριάντα και πλέον χρόνια χαρακτηρίζονται “Old” ή “Vintage”. Η εποχή του Μεταμοντερνισμού προκάλεσε νέες ιδέες και τάσεις. Μία από αυτές ήταν η ανάμειξη του παλιού παραδοσιακού χαλιού με την σύγχρονη αίσθηση του minimal, που εξελίσσεται σε έντονη χρωματική απόδοση. Έτσι, ανατρεπτικοί καλλιτέχνες με σύγχρονα ερεθίσματα πήραν παλιά “Vintage” χαλιά από διάφορες αυθεντικές καταγωγές, όπως Περσία, Αφγανιστάν, Τουρκία, Καύκασος, τα οποία τελικά αναγέννησαν, αναπαράγοντάς τα.

Η αναγέννησή τους γίνεται στον ίδιο τον τόπο καταγωγής τους με τον κατ’ αρχήν αποχρωματισμό τους και στην συνέχεια την εμβάπτισή τους σε ειδικές μεγάλες λεκάνες με έντονα χρωματικά διαλύματα. Εκεί, παραμένουν για αρκετό διάστημα, ώστε να εμποτιστούν απόλυτα από το χρώμα. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται για μία έως δύο φορές ακόμη, ώστε να αποκτήσουν μία “Overdyed” εμφάνιση. Επιπλέον, όλες οι ατέλειες ή φθορές που ενδεχομένως υπάρχουν στο παλιό χαλί με αυτή την επεξεργασία καλύπτονται τελείως. Το “πάντρεμα” των παραδοσιακών σχεδίων με τη χρωματική σύνθεση δημιουργεί ένα προκλητικό αλλά καλόγουστο σύγχρονο στοιχείο διακόσμησης, που κυριαρχεί απόλυτα σε κάθε χώρο. Ένα τέτοιο χαλί, ανταποκρίνεται εντελώς στις επιταγές των μεγάλων Σχεδιαστών και Αρχιτεκτόνων εσωτερικών χώρων διεθνώς, εκφράζοντας αυτήν ακριβώς την αίσθηση του μοντέρνου με την πατίνα του κλασσικού.

Όμως, η μόδα αυτή έφερε στη σύγχρονη διακόσμηση τη νέα Τάση για χρησιμοποίηση των παραδοσιακών χαλιών “Vintage” χωρίς καμιά επεξεργασία. Όλα τα “Vintage” χαλιά που ήταν σε άριστη κατάσταση απετέλεσαν ιδιαίτερη συλλογή, χωρίς επεμβάσεις και αποτελούν όπως πάντα τα κλασσικά, παραδοσιακά, “Vintage” χαλιά. Είναι αυτά ακριβώς που σήμερα εξελίχθηκαν στην “τελευταία λέξη” για τη Διακόσμηση ενός χώρου μόνο με ένα “Vintage Natural” χαλί. Η φυσική “Vintage” αίσθηση μετατρέπει το όποιο ενδεχομένως “φλύαρο” παραδοσιακό σχέδιο σε μία έκφραση απόλυτου minimalism.
Έτσι έχουμε δύο κατηγορίες “Vintage”, τα “Overdyed” και τα “Natural”, το κάθε ένα για να καλύψει τις σύγχρονες απαιτήσεις στη διακόσμηση ανάλογα με το αισθητικό αποτύπωμα του καθενός.

Χαρακτηριστικά Χαλιά Vintage

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ