Το πλεονέκτημά τους είναι η μεγαλύτερη αντοχή τους στο χρόνο και στην χρήση από οποιασδήποτε άλλης καταγωγής χειροποίητα χαλιά. Κρυμμένο στην αγκαλιά των Ιμαλαίων, στην Κεντρική Ασία, το οροπέδιο του Θιβέτ αποτελεί την υψηλότερη περιοχή στον πλανήτη με μέσο ύψος τα 4.000 μέτρα, κερδίζοντας επάξια την επωνυμία Στέγη του Κόσμου με διασημότερη κορυφή του, το βουνό Έβερεστ. Το Θιβέτ είναι μια χώρα που ενώ έχει δεχτεί την εισβολή πολλών φυλών και λαών από την αρχαιότητα ως σήμερα, καταφέρνει να διατηρεί σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτα τα εθνικά του χαρακτηριστικά ενώ διέπεται από μια βαθιά πνευματική και μεταφυσική ατμόσφαιρα, με τη βουδιστική θρησκεία να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά στοιχεία που διαμόρφωσαν την Θιβετιανή κοινωνία.

Τον 7ο π.Χ αιώνα, η ανάδειξη της Θιβετιανής Αυτοκρατορίας και η κατάκτηση πολλών πόλεων – κρατών του Δρόμου του Μεταξιού, έφερε σε επαφή τους Θιβετιανούς με τις ταπητουργικές παραδόσεις χωρών τις Κεντρικής Ασίας, αν και η επεξεργασία του μαλλιού και η υφαντική ήταν αρχαίες τέχνες στο Θιβέτ, αφού και βασίστηκαν σε αυτές για την επιβίωσή τους. Το Θιβέτ, υπήρξε μια αρκετά ανοιχτή κοινωνία, κι έτσι, η ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων εξοικείωσε τους Θιβετιανούς με την ταπητουργία του Ανατολικού Τουρκεστάν και της Κίνας, και συνετέλεσε στην ανάπτυξη του ιδιαίτερης Θιβετιανής παράδοσης στην ταπητουργία, αφού και η ύφανση χαλιών πρωτοξεκίνησε στο Θιβέτ από ταπητουργούς της Κεντρικής Ασίας που μεταφέρθηκαν εκεί να εργαστούν ως τεχνίτες.

Η ύφανση χαλιών στο Θιβέτ στηρίζεται στα εξαίρετης ποιότητας φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται. Τα αιγοπρόβατα των ορεινών περιοχών διαθέτουν μαλλί ιδιαίτερης ελαστικότητας, με μακριά νήματα και ανθεκτική, ινώδη δομή. Ακόμη, περιέχουν ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα λανολίνης, ζωικό λίπος, και φυσικό κερί που διατηρείται ακόμη και μετά την επεξεργασία. Πρόκειται για χειροποίητα χαλιά, απόλυτα “organic” με νηματοποίηση στο χέρι, χωρίς καμία εμπλοκή χημείας. Παράλληλα στο Θιβέτ έχουν υψηλής ποιότητας ζωικό μετάξι, καθώς και αυθεντικό cashmere και μαλλί Yark που είναι πολύ ακριβότερο και από το ζωικό μετάξι.

Τα Θιβετιανά χαλιά είναι ξεχωριστά σε σχέση με τα υπόλοιπα χαλιά της Κεντρικής Ασίας, εξαιτίας της ιδιόμορφης μεθόδου κατασκευής τους. Οι Θιβετιανοί χρησιμοποιούν ράβδους σαν μεγάλες βελόνες και εξαιτίας της χρήσης αυτών των ράβδων, τα Θιβετιανά χαλιά έχουν μια μοναδικής ελαστικότητας και πυκνότητας υφή. Τα χαλιά έχουν μια φυσική γυαλάδα, είναι εξαιρετικής αντοχής και υψηλής ποιότητας, με μοντέρνα και γεωμετρικά σχέδια κυρίως. Είναι τόσο αριστοτεχνικά τα σχέδια και οι συνδυασμοί των χρωμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από υπερμοντέρνους χώρους μέχρι τους πλέον κλασσικούς. Για να αναζωογονήσουν τον κόσμο τους, οι Θιβετιανοί χρησιμοποιούν δραματικά χρώματα, ενώ για να ζωντανέψουν το πνεύμα τους συνδυάζουν αυτήν την έντονη χρωματική παλέτα με ευοίωνα μοτίβα.

Το Θιβέτ παραμένει αυτόνομη περιοχή, αν και ολοκληρώθηκε η κατάκτησή του από την Κίνα τα τελευταία χρόνια. Παρότι και εδώ έχει αρχίσει μια περίοδος αποστασιοποίησης από το κομμουνιστικό σύστημα, ειδικά για τα χαλιά του Θιβέτ διατηρείται μια ημικρατική εταιρεία. Τούτο συμβαίνει γιατί θέλουν να διατηρηθεί με αυστηρές προδιαγραφές η παράδοση ώστε να παραμείνει η διεθνώς υψηλή φήμη των χαλιών αυτών. Έτσι όλα τα χαλιά στο Θιβέτ παράγονται για τη συγκεκριμένη εταιρεία. Τα πιστοποιημένα, γνήσια χειροποίητα χαλιά από το Θιβέτ, αναγνωρίζονται διεθνώς ως τα καλύτερα στον κόσμο. Βεβαίως όπως παντού, έτσι και στο Θιβέτ, γίνονται νοθεύσεις και καταστρατηγήσεις από ελεύθερους παραγωγούς με φθηνότερα μαλλιά και ταχύτερους τρόπους ύφανσης, που εκμεταλλεύονται την επίσημη καταγωγή Tibet. Η ΑΙΩΝ 1922 έχει την αποκλειστικότητα στην εισαγωγή των χειροποίητων από τη συγκεκριμένη εταιρεία & έτσι εξασφαλίζει απόλυτα την αυθεντικότητά τους.