Στην κεντρική λεωφόρο της πόλης Kundus στο Βόρειο Αφγανιστάν, ο Αφγανός με το σαρίκι, έχει απλώσει την “πραμάτεια” του στο πεζοδρόμιο για να την πουλήσει. Ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα Bazaar που ξέρουμε. Η όλη “πραμάτεια” αποτελείται μόνο από τα δύο χαλιά που παράχθηκαν από τον ίδιο ή από κάποιο συγγενή του. Όταν τα πουλήσει και εισπράξει την αξία τους, θα έχει πληρωθεί με καθυστέρηση, για τα ημερομίσθια της πολύμηνης εργασίας, που απαιτήθηκε για την κατασκευή τους. Ενδεχομένως, ένα μέρος των χρημάτων (αν τα μαλλιά δεν προέρχονται από ζώα ιδιοκτησίας του), θα το διαθέσει για να αγοράσει μαλλιά για τα επόμενα.

(από δημοσίευμα περιοδικού τύπου 2 μέρες πριν την τρομοκρατική επίθεση της 11/09/2001 στην Αμερική:) Στους δρόμους της Καμπούλ, της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, οι γυναίκες έχουν τα πρόσωπά τους εντελώς καλυμμένα. Είναι η χώρα με ιστορία χιλιάδων ετών που υποδέχθηκε τον Μέγα Αλέξανδρο, όπου όμως ο θρησκευτικός φανατισμός διαιωνίζει έναν εμφύλιο πόλεμο ύστερα από πολλές συρράξεις με τις γειτονικές χώρες και την κατοχή από την τότε Σοβιετική Ένωση. Μια δεκαετία που άφησε πληγές. Ένας λαός κουρασμένος που επιμένει πεισματικά να διαβιώνει όπως ακριβώς τρεις και τέσσερις αιώνες πριν, αρνούμενος κάθε μορφή εξέλιξης. Οι οικιακές τέχνες ανθούν εδώ κι αυτές οι ίδιες γυναίκες, όχι μόνο της πρωτεύουσας αλλά και των μικρών επαρχιών της χώρας τους κρύους χειμώνες και τα ζεστά Ασιατικά καλοκαίρια υφαίνουν αριστουργήματα στο χέρι, τα περίφημα Αφγάνικα χαλιά.

Τα χαλιά του Αφγανιστάν αφηγούνται από μόνα τους μια ιστορία. Υφασμένα με την ίδια γνώση που η παράδοση φροντίζει να διατηρεί άθικτη, μαρτυρούν τα συναισθήματα και την ιστορία του λαού που τα δημιουργεί. Τα καταστήματα ΑΙΩΝ 1922 με τη συλλογή τους The Afghan Refugee Collection, από μοναδικά συλλεκτικά κομμάτια, φερμένα από αυτή τη μακρινή, θρυλική χώρα, προορισμένα για ανθρώπους με ανεπτυγμένη κουλτούρα και υψηλό επίπεδο καλαισθητικής, είναι φτιαγμένα στο χέρι, όπως ακριβώς πριν από τέσσερις και πέντε αιώνες. Με μαλλιά από ζώα με μακρύ τρίχωμα από την περιοχή GHAZNI ξαίνονται στο χέρι (hand carded) κλωστοποιούνται με ρόκα (hand spun) βάφονται με φυτικές βαφές από βότανα (vegetable dyed) και υφαίνονται διπλόκομπα (double knotted).

Στις τελικές επεξεργασίες φινιρίσματος ακολουθούνται απόλυτα παραδοσιακοί τρόποι με τη χρησιμοποίηση εντελώς φυσικών υλικών. Αυτά τα αριστουργήματα διαλέγουν χαλί – χαλί οι άνθρωποι των καταστημάτων ΑΙΩΝ 1922 στις πηγές τους, από αυτούς τους ίδιους τους εγχώριους δημιουργούς, τους ανθρώπους της παράδοσης και της πολυτάραχης ιστορίας. Στα χαλιά του Αφγανιστάν, τα καταστήματα ΑΙΩΝ 1922 διαθέτουν μια από τις μεγαλύτερες και πληρέστερες συλλογές στην ΕΥΡΩΠΗ. Πέρα από όλα αυτά έχετε έγγραφη και απόλυτα υπεύθυνη εξασφάλιση αφού κάθε αγορά χειροποίητου χαλιού συνοδεύεται από σειρά πιστοποιήσεων και διασφαλίσεων.