Δωρεάν έξοδα αποστολής. Ευκολία στις επιστροφές.
Carpetpedia

Patchwork Art

Patchwork Art

Η τέχνη των χαλιών Patchwork είναι αρχαιοτάτη. Είναι η συρραφή μικρών και ετερόκλητων υφαντικών τεμαχίων που δημιουργούν μία μεγαλύτερη επιφάνεια. Κάτι αντίστοιχο εφαρμόζεται στην παπλωματοποιία. Το 1903 στην Αίγυπτο, σε ανασκαφές για έναν Φαραώ της Πρώτης Δυναστείας, από το 3400 π.Χ., ανακαλύφθηκε απρόσμενα ένα χαλί που βρέθηκε στο πάτωμα ενός τάφου και πιστεύεται ότι φτιάχτηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. Τα σχέδια αυτού του χαλιού είναι παρόμοια με τα σημερινά.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το patchwork ήταν η πρώτη ιδέα στις δημιουργίες των Γάλλων σχεδιαστών που αναδείκνυαν πάντα την Haute Couture σε ρούχα, τσάντες και αξεσουάρ. Το “Patchwork Fashion” το είχαν ξεκινήσει αρχικά οι Χίπις στην Αμερική, για να αποτελέσει στη συνέχεια “Top Fashion” για την Ευρωπαϊκή Ελίτ. Η ιδέα αυτή σαν Τάση, με μικρές παραλλαγές, διαμορφώθηκε σε μόδα που διατηρήθηκε, αλλά σε πιο στενό και “intellectuelle” κύκλο μέχρι και τις αρχές του ’90.

Από το 2010, μεταπήδησε στα χαλιά. Συγκεκριμένα στην Καππαδοκία υπήρχαν πολύ μεγάλες ποσότητες από παλιά χαλιά που βρίσκονταν αχρησιμοποίητα στα σπίτια της ευρύτερης περιοχής. Οι τουρίστες από την Ευρώπη και την Βόρεια & Νότια Αμερική που επισκέπτονταν την Καππαδοκία, ήταν εκείνοι, που ουσιαστικά προέτρεψαν τους εμπόρους χαλιών της περιοχής στην αναπαραγωγή αυτών των παλιών χαλιών με την τεχνική Patchwork. Έτσι, με την αξιοποίηση δια της “Patchwork – Artisana”, το ανακατασκευασμένο χαλί από μικρά κομμάτια άλλων παλιών χαλιών αποτελούσε το αξιόλογο “souvenir” της Καππαδοκίας.

Τα τελευταία χρόνια, το Patchwork σαν χαλί διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Σήμερα τα ακριβότερα καταστήματα χαλιών από το San Francisco μέχρι το Παρίσι και Λονδίνο έχουν στις βιτρίνες τους τέτοια χαλιά θέλοντας να προβάλουν αυτό ακριβώς που επιτάσσει η σημερινή αισθητική στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, με κυρίαρχο ένα χαλί Patchwork.

Ο “ΑΙΩΝ1922”, πρωταγωνιστής σε κάθε διακοσμητική εξέλιξη, παρουσιάζει όλα αυτά τα χρόνια πριν από κάθε άλλον παγκοσμίως και πρακτικά ταυτόχρονα με την Καππαδοκία τα Patchwork. Ουσιαστικά, καταδεικνύεται ότι ο καλλιτεχνικός προσανατολισμός μας είναι εξαιρετικά τολμηρός και έτσι είμαστε εκείνοι που πρώτοι καθιερώνουμε στο χαλί τις “avant garde” τάσεις, που εμφανίζονται στην αισθητική της διακόσμησης και αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων σε κάθε περίοδο.

Καλάθι
Σύνδεση

Δεν έχετε λογαριασμό;

Ξεκινήστε να γράφετε το προϊόν που ψάχνετε