Η αφαιρετική είναι μια τάση διακόσμησης, που πρεσβεύει την απλότητα, δηλαδή το λιτό και απέριττο, μέσα από την αφαίρεση κάθε επιπλέον διακοσμητικού στοιχείου. Επιβάλλει τον περιορισμό στα απολύτως απαραίτητα, χωρίς περιττές γαρνιτούρες, άσκοπους στολισμούς και αχρείαστες “φιοριτούρες”. Οι λιτές γραμμές προβάλλουν το απέριττο ύφος των κατοικούντων σε ένα σπίτι. Το απέριττο, τονίζει διακριτικά την “αισθητική” τους, που αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται το “θορυβώδες” για να προβάλει μια πολυτέλεια υψηλού κόστους, απαραίτητη για να αναβαθμίσει την όποια προσωπικότητά τους.

Άλλωστε, όλες οι λεγόμενες “ανεπτυγμένες” χώρες, που οι πολίτες τους χαρακτηρίζονται από προηγμένες συμπεριφορές, όπως οι Σκανδιναβικές, ο Καναδάς και η Ιαπωνία, είναι φανατικά προσκολλημένες στην “απόλυτη” αφαιρετική, η οποία εκφράζεται με το minimalism. Έτσι, σχεδιάζουν και χρησιμοποιούν έπιπλα και υλικά διακόσμησης με βάση πάντα και μόνο το minimal. Πρωτοεμφανίστηκε και κατέκτησε την Ευρώπη την δεκαετία του ’60 με το τότε “Δανέζικο στυλ”, που ανέτρεπε την μέχρι τότε αποκλειστικότητα στην κλασική επίπλωση με σωρευμένα πολλά στοιχεία της καλλιτεχνικής περιόδου baroque στον αντίποδα του minimalism.

Σήμερα, με το τέλος της εποχής του μεταμοντερνισμού, οι νέες τάσεις διακόσμησης υπαγορεύουν σχεδόν αποκλειστικά το minimalism που βασίζεται απόλυτα στην αφαιρετική. Σχεδόν όλα τα έπιπλα και όλα τα άλλα διακοσμητικά στοιχεία, ακόμα και τα χαλιά, που προβάλλονται από τις εργασίες των διεθνούς φήμης Αρχιτεκτόνων και Διακοσμητών και δημοσιεύονται στα παγκοσμίου εμβέλειας περιοδικά διακόσμησης, αν δεν είναι σε απόλυτη “γραμμή” minimalism, τότε σίγουρα αποτυπώνουν σοβαρές επιρροές.