Το απαλό μαλλί και οι παραδόσεις στην οικιακή ταπητουργία μιας παλιάς πρωτεύουσας, αν και κάποτε φημισμένης Αυτοκρατορίας, η Αφγάνικη επαρχία του Ghazni, είναι τώρα γνωστή περισσότερο για τα προβατίνα μαλλιά. Μαλλιά ιδανικά για χαλιά, είναι στην καθαρότερη δυνατή απόχρωση του λευκού. Είναι ένας ακατέργαστος, απαλός και ταυτόχρονα ελαιώδης ή λιπώδης καμβάς, απόλυτα ιδανικός για φυσική βαφή. Τα πλούσια πράσινα βοσκοτόπια στην περιοχή Ghazni δίνουν στο μαλλί των προβάτων, την δική τους λιπαρότητα, χωρίς το γρασίδι, οπότε θα μπορούσε να είναι ξερό και σκληρό στην αφή.

Αφού κλωθεί το μαλλί, στρίβεται όσο το δυνατόν πιο σφικτά. Στην συνέχεια, εμβαπτίζεται σε χρώμα με ένταση, που εμποδίζει την βαφή να διαποτίσει συνολικά και εξίσου. Το προκύπτων αποτέλεσμα από αυτή την διαδικασία, με το να αυξάνει σε ένταση το χρώμα προς τα άκρα, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό. Δηλαδή, δεν δημιουργείται έτσι ομοιομορφία χρώματος αλλά υπάρχουν πάντοτε στην ίδια απόχρωση διαφορετικές εντάσεις. Αντί αυτό το γεγονός που φαντάζει σαν ατέλεια και να αποτελεί ελάττωμα, αντίθετα προκύπτει το φαινόμενο abrass ή abraj από την ανομοιομορφία του χρώματος, που αντικειμενικά θεωρείται ότι προσθέτει ομορφιά στο τελικό προϊόν και αποδεικνύει το χειροποίητο των ενεργειών.

Με δεδομένο, ότι στην διαδικασία παραγωγής χειροποίητου χαλιού το 50% εξαρτάται από την ποιότητα του μαλλιού, έτσι το καθιστά σημαντικό και καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσμα. Όσο πιο μαλακό είναι το μαλλί, τόσο πιο εύκολο είναι το πλέξιμο και ο κόμπος. Οι υφάντες, που στα Αφγάνικα χαλιά που είναι πάντα γυναίκες, απολαμβάνουν να δουλεύουν με μαλακό μαλλί ghazni που γλιστρά πολύ εύκολα μέσω των δακτύλων τους.

Κάθε φυλή στο Αφγανιστάν έχει την δική της τεχνική ύφανσης, δημιουργίας σχεδίων, και χρωματισμού. Ένας ειδικός στα χειροποίητα χαλιά μπορεί άνετα να ξεχωρίσει από τους κόμπους, πιάνοντας ένα χαλί και νοιώθοντας την ύφανση την συγκεκριμένη φυλή, αν είναι Χαζάροι, Τατζίκοι, Ουζμπέκοι ή Τουρκομάνοι, είτε κάποια από τις πολλές εθνότητες που ζουν κυρίως στο Βόρειο Αφγανιστάν, όπου δρούσε και η λεγόμενη “Βόρεια Συμμαχία” την εποχή των συγκρούσεων στην περιοχή.