Η Bokhara είναι μια πόλη του γεωγραφικού Τουρκεστάν στο σημερινό Ουζμπεκιστάν. Εμπορικά το όνομά της (Μπουχάρα) έχουν όλα τα χαλιά με τουρκμένικα σχέδια που παράγονται παραδοσιακά στο σημερινό γεωγραφικό Τουρκεστάν. Επειδή η γεωγραφία δεν αντικρίζει πάντα και τις φυλές που κατοικούν στις διάφορες χώρες, οι Τουρκμένοι πέρα από το Τουρκεστάν ζουν στην Περσία, στο Αφγανιστάν και στις άλλες δημοκρατίες του ισλαμικού Τουρκεστάν της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, (σήμερα Ρώσικη κοινοπολιτεία) αλλά και σε τμήμα της Δυτικής Κίνας, το αυτόνομο Ισλαμικό Ανατολικό Τουρκεστάν.

Σε όλες αυτές τις χώρες παράγονται χαλιά με τη γενική εμπορική ονομασία Bokhara. Τα χαλιά αυτά προέρχονται από την φυλή των Ερσάρων ή Εφσάρων. Η μεγάλη αυτή πολυπληθής φυλή & οι πολλές μικρότερες που την συγκροτούσαν, ζούσε στα Ανατολικά Παράλια της Κασπίας Θάλασσας. Οι Ερσάροι τον 17ο αιώνα σταδιακά μετανάστευσαν προς τα Δυτικά, στην κοιλάδα του ποταμού Amu Darya. Γενικά ο όρος Bokhara περιγράφει χαλιά με επαναλαμβανόμενα σχέδια που έχουν ανάλογα με το σχέδιο το όνομα της φυλής που παραδοσιακά το δημιούργησε. Έτσι έχουμε τα Mori, τα Τekke, τα Yamut, τα Beshir, κ.λπ. Όμως εκείνα που παράγονται στο Αφγανιστάν, πήραν τις ονομασίες των πόλεων που παράγονται και έτσι έχουμε τα Aqcha, τα Kundus, τα Shachri, Khal Mohamadi, κ.λπ. Αντίστοιχα τα παραγόμενα στην Περσία λέγονται περσικές Bokhara ή Bokhara Khorassan που είναι η περσική πόλη στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν με μεγάλο ποσοστό Τουρκμένων. Υπάρχουν επίσης χαλιά Bokhara και στον Καύκασο, οι λεγόμενες καυκασιανές Bokhara. Είναι χαλιά, όπου αντί των παραδοσιακών gul έχουν επιρροές από τα σχέδια Kazak που παράγονταν στον Καύκασο.

Με τα χρόνια σήμερα επικράτησαν τελικά τα Καυκασιανά σχέδια που αντέγραψαν στο Πακιστάν και παράγονται συνήθως μαζί με μετάξι. Το Πακιστάν και η Ινδία είναι χώρες που παράγουν αντίγραφα της μάλλινης παραδοσιακής Bokhara. Στις Ινδίες η παραγωγή έχει μειωθεί και διατηρείται μόνο ένας τύπος αυθεντικού χαλιού Bokhara που υφαίνεται στην πόλη Amritsar που είναι στα σύνορα με το Πακιστάν. Η πιο συνήθης κατηγορία των πακιστανικών χαλιών είναι η πασίγνωστη Bokhara. Το τουρκμένικο σχέδιο gul είναι δεσπόζον, μόνο που τα χρώματα ξεφεύγουν από το κλασικό κόκκινο της Bokhara και διατίθενται σε μια πολύ μεγάλη ποικιλία. Έτσι συναντάμε πακιστανικές Bokhara επιπλέον σε μπλε, μπεζ, χρυσό, πράσινο και άλλα χρώματα. Γεγονός παραμένει ότι η Bokhara συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή χειροποίητα χαλιά και αυτή η ποικιλία με την χαμηλή τιμή που διατίθεται, την καθιστά προσιτή για κάθε γούστο και κάθε βαλάντιο.