Το ‘Bamboo Silk’ είναι φυτικό μετάξι, ένα φυσικό υλικό, φιλικό προς το περιβάλλον (sustainable). Το “Bamboo Silk” είναι η κορωνίδα στα φυτικά μετάξια. Η χρησιμοποίησή του για τα χειροποίητα χαλιά εξαπλώθηκε πριν από δύο δεκαετίες και η μέχρι τις μέρες μας εμπειρία, δείχνει απόλυτη ικανοποίηση των πελατών, χωρίς να παρατηρηθούν προβλήματα. Σήμερα, αποτελεί το απόλυτο trend, που προτείνουν σχεδόν αποκλειστικά, όλοι οι διεθνώς αναγνωρισμένοι μεγάλοι αρχιτέκτονες και Interior Designers μέσα από τα αντίστοιχα εξειδικευμένα περιοδικά με παγκόσμια ακτινοβολία.

Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη τόσο η κλωστοποίηση όσο και η ύφανσή του. Η κλωστοποίηση του “Bamboo Silk” απαιτεί εξαιρετική προσοχή και γίνεται με πολύ αργούς και αντιπαραγωγικούς ρυθμούς ούτως ώστε να παραχθεί ένα τέλειο νήμα, συμβατό με την πυκνότητα της ύφανσης. Η βαφή προκειμένου να πετύχουν το “Vintage-degrade” σύμφωνα με τις επιταγές του σύγχρονου Interior Design προϋποθέτει μια δύσκολη και επιπλέον τριών φάσεων χρονοβόρα επεξεργασία. Το ενδεχόμενο υψηλότερο κόστος που προκύπτει, αποζημιώνει άμεσα, από το εκπληκτικό και εκθαμβωτικό αποτέλεσμα, που εκπέμπει το μετάξι. Βέβαια, μόνο έτσι, εξασφαλίζεται το ανώτατο επίπεδο ποιότητας, ώστε να συνάδει με την ανάλογη βαθμίδα πολυτέλειας, που υπάρχει από τη φύση του στο“Bamboo Silk”. Η υψηλής τεχνικής στάθμη του “Bamboo Silk” πρέπει να συνοδεύεται από ένα ανάλογο επίπεδο επεξεργασίας στην ύφανση που και είναι χρονοβόρα και απαιτεί τεχνίτες μεγάλης εμπειρίας για μια τέτοια τυπικά σχολαστική και προσεγμένη εργασία. Με αυτό τον τρόπο παράγεται ένα ποιοτικό χειροποίητο χαλί, που με το μεγάλο βάρος του ουσιαστικά προσδιορίζει και την υψηλή πυκνότητα. Το τελικό φινίρισμα γίνεται με εξαιρετική επιμέλεια σε τέσσερα στάδια, για να επιτύχουμε αυτό το τελικό άψογο αποτέλεσμα, που καθορίζει τα χαλιά ΑΙΩΝ1922.

Αντίθετα, χωρίς καμία απολύτως αξιοπιστία, κυκλοφορούν στην αγορά ανώνυμες απομιμήσεις κυρίως σε χαλιά μηχανής, με πολύ χαμηλότερη τιμή, αφού πέραν του μηχανοποίητου, χρησιμοποιείται για πρώτη ύλη, αντί του καθαρού φυτικού μεταξιού, ένα κοινό συνθετικό νήμα, το polyester. Όμως, όπως με κάθε πετρελαιογενές υλικό, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος από ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και αντίστοιχες επιδράσεις στο περιβάλλον, που θα μπορούσε να προκαλέσει το συνθετικό νήμα.

Silky

Suneclipse