Δωρεάν έξοδα αποστολής. Ευκολία στις επιστροφές.
Οδηγός Αγοράς Χαλιών

Χειροποίητα ή Μηχανοποίητα Χαλιά;

Η τέχνη της ταπητουργίας έλκει την καταγωγή της από τα βάθη της Ανατολής και διαθέτει μια παράδοση αιώνων. Για τους κατοίκους των ταπητουργικών περιοχών η έννοια του χαλιού δεν αποτυπώνεται σε ένα διακοσμητικό ή χρηστικό αντικείμενο, αλλά αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο τρόπο ζωής και συνοψίζει τις πολιτισμικές και κοινωνικές τους αξίες. Για αυτούς τους ανθρώπους, το χαλί μηχανής αποτελεί ένα άψυχο προϊόν που δεν συνδέεται με τη ψυχοσύνθεση και την κουλτούρα τους. Για τον άνθρωπο της Δύσης, η διαφορά χειροποίητου χαλιού και χαλιού μηχανής είναι λιγότερο ευκρινής και σαφώς λιγότερο ξεκαθαρισμένη, καθώς εκλείπει η εμβριθής ενασχόληση με την παραδοσιακή τέχνη της ταπητουργίας.

Αποτελεί, όμως, αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι το χειροποίητο χαλί απέχει παρασάγγας από το αντίστοιχο μηχανής, υπερέχοντας σε καίρια σημεία ποιότητας. Το χειροποίητο χαλί «κουβαλά» μαζί του την ιστορία και την προσωπικότητα του χαρισματικού υφάντη που το δημιούργησε, τη δεξιοτεχνία του και τη μαστοριά του, που του προσδίδουν μοναδικότητα και ουσιαστική αυθεντικότητα. Το χαλί μηχανής παράγεται μέσω μιας απρόσωπης αλυσίδας παραγωγής που του στερούν την ιδιοτυπία και την ξεχωριστή ταυτότητα που χαρακτηρίζουν το χειροποίητο χαλί. Με το πέρασμα του χρόνου το χειροποίητο χαλί μεστώνει και αποκτά μια γοητευτική πατίνα και μια ξεχωριστή λάμψη. Το χειροποίητο χαλί είναι προορισμένο να διαρκέσει και να μεταβιβαστεί από γενιά σε γενιά, να συντροφεύει τους κατόχους του σαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής, ανθεκτικό και στέρεο, με την αξία του να μεγαλώνει μαζί με τα χρόνια του. Αντίθετα, το χαλί μηχανής έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής και αναλώσιμη χρηστική αξία, ενώ όσο παλιώνει, τόσο οι ατέλειές του γίνονται πιο εμφανείς και η αξία του αλλοιώνεται.

Η διαφορά ποιότητας και διάρκειας οφείλεται, όπως μαρτυρούν οι ίδιες οι ονομασίες, στον εντελώς διαφορετικό τρόπο παραγωγής τους. Το χειροποίητο χαλί δημιουργείται σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνοτροπία, τις τεχνικές και την αισθητική αντίληψη μιας ολόκληρης κοινότητας που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά σαν πατρογονική κληρονομιά. Επιμελείς και επιδέξιοι υφάντες χειρίζονται τους αργαλειούς και προσαρτούν τους κόμπους έναν – έναν στο σώμα του χαλιού, από όπου αναδύεται, σαν «μαγική εικόνα», το σχέδιο και τα συμβολικά μοτίβα. Αντίθετα, ορισμένα χαλιά μηχανής δεν διαθέτουν κόμπους, αλλά νήματα (συνθετικά ή μάλλινα) σε σχήμα V που συνάπτονται με πίεση στην latex βάση του χαλιού. Τα χαλιά μηχανής αποτελούν προϊόν μηχανοποιημένης επεξεργασίας και εμφανίζουν χαλαρότητα στη σύνδεση στημονιών και υφαδιών, καθώς και απόλυτη ομοιομορφία στην κατασκευή τους.

Μια άλλη, ευρέως διαδεδομένη και εσφαλμένη αντίληψη, αφορά στην τιμή και στην αξία των χειροποίητων χαλιών και των χαλιών μηχανής. Τα τελευταία επιλέγονται συνήθως ως οικονομική λύση ανάγκης, αφού θεωρείται από το ευρύ αγοραστικό κοινό ότι «συμφέρουν» σε σχέση με τα χειροποίητα. Μια προσεχτική έρευνα αγοράς θα αποδείκνυε ότι η τιμή των χαλιών μηχανής δεν είναι πάντα χαμηλότερη σε σχέση με ορισμένες κατηγορίες χειροποίητων. Παράλληλα, για ένα προϊόν όπως το χαλί που προορίζεται να έχει μεγάλη διάρκεια, είναι απαραίτητο να συνυπολογίζει κανείς όλες τις παραμέτρους που προκύπτουν στη διάρκεια ζωής του. Ένα χειροποίητο χαλί μπορεί να υποστεί πολλαπλό καθαρισμό και επιδιορθώσεις που το επαναφέρουν στην αρχική του κατάσταση, σε αντίθεση με το χαλί μηχανής που δεν επιδέχεται επιδιορθώσεις ή διεξοδικό καθαρισμό, λόγω της δομής του. Επιπλέον, η αισθητική ποιότητα του χειροποίητου χαλιού διατηρείται με το πέρασμα του χρόνου, ενώ η αρχική τιμή αγοράς του αυξάνεται. Το χαλί μηχανής σταδιακά χάνει την αρχική του λάμψη και καθώς τα χαρακτηριστικά του αλλοιώνονται, η αξία του εξανεμίζεται.

Μια λεπτομερής εξέταση μπορεί να εντοπίσει τις δομικές διαφορές ανάμεσα στους δύο τύπους χαλιών. Η πίσω πλευρά του χαλιού αποκαλύπτει τη διαφορά στη δομή των κόμπων. Όλα τα χαλιά μηχανής διαθέτουν την απόλυτη ομοιομορφία της παραγωγικής αλυσίδας, τόσο στους κόμπους, όσο και στη δομή, ενώ τα χειροποίητα χαλιά παρουσιάζουν μικρές διαφορές, γεγονός που οφείλεται στη διαφορετική πίεση που ασκείται στο μαλλί κατά την εξατομικευμένη χειρωνακτική επεξεργασία του. Στα χαλιά μηχανής γίνεται ιδιαίτερα αισθητή η έλλειψη αυθορμητισμού, ενώ στα χειροποίητα, που υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας, μεταγγίζεται ένα πνεύμα μοναδικότητας και αυθεντικής εκφραστικότητας. Τα κρόσσια στα χειροποίητα χαλιά αποτελούν «κομμάτι» των χαλιών, καθώς πρόκειται για το τελείωμα των στημονιών. Στα χαλιά μηχανής τα κρόσσια προστίθενται ως ξεχωριστό τμήμα που ράβεται σαν επέκταση. Οι πλάγιες επιφάνειες των χαλιών μηχανής προκύπτουν από αυτοματοποιημένη συρραφή σε αντίθεση με τις πλευρές των χειροποίητων χαλιών που είναι ακανόνιστες και ανεπιτήδευτα ατελείς. Ένας ακόμα διαφοροποιητικός παράγοντας ανάμεσα στα χαλιά μηχανής και στα χειροποίητα χαλιά προκύπτει μέσω της αφής. Αν τοποθετήσει κανείς τον αντίχειρα στο κάτω μέρος του χαλιού, το δείκτη στην μπροστινή πλευρά και πιέσει το σώμα του χαλιού μηχανής και του χειροποίητου, η πυκνότητα του δεύτερου υπερέχει σαφώς, καθώς η συμπίεσή του είναι ελάχιστη σε σχέση με τα χαλιά μηχανής.

Το κάθε χειροποίητο χαλί αποτελεί ένα μοναδικό συλλεκτικό κομμάτι, ένα έργο τέχνης με το δικό του χαρακτήρα και τις ιδιοτυπίες που το κάνουν μοναδικό. Στα χειροποίητα χαλιά, το μαλλί του πέλους γνέθεται στο χέρι, εφαρμόζοντας διαφορετική πίεση στη συστροφή των νημάτων, που είναι άλλοτε πιο σφιχτά και άλλοτε πιο χαλαρά. Αυτή η ακούσια ανομοιογένεια δημιουργεί τις μοναδικές ιδιομορφίες κατά τη διαδικασία της βαφής, καθώς τα πιο χαλαρά νήματα απορροφούν περισσότερο χρώμα από τα πιο σφιχτά. Έτσι, αυτές οι χρωματικές διακυμάνσεις συνιστούν αυτό που στην επίσημη ορολογία της ταπητουργίας ονομάζεται φαινόμενο “abrash” που συμπληρώνει και ενισχύει την διαφορετικότητα του κάθε χαλιού.

Ο ΑΙΩΝ 1922 και οι άνθρωποί του, με τη βαθιά γνώση και την κατάλληλη εξειδίκευση που διαθέτουν στον τομέα της ταπητουργίας, επιλέγουν ένα – ένα τα χαλιά που απαρτίζουν τις συλλογές των καταστημάτων, ώστε να φτάνουν σε εσάς μόνο τα πιο ιδιαίτερα και εκλεκτά κομμάτια. Κάθε χαλί υπόκειται σε λεπτομερή έλεγχο σύμφωνα με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια που διασφαλίζουν την τελειότητα και την ανθεκτικότητα της ύφανσης. Η μοναδικότητα πιστοποιείται με το ατομικό καρτελάκι, που συνιστά και την «ταυτότητα» του κάθε χαλιού, όπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία που αφορούν στο χαλί. Γιατί, για την ιδέα ΑΙΩΝ 1922, το χαλί δεν είναι απλά ένα απρόσωπο και ανώνυμο εμπόρευμα, αλλά ένα έργο τέχνης με ιδιαίτερα γνωρίσματα και τη δική του μοναδική προσωπικότητα.

Καλάθι
Σύνδεση

Δεν έχετε λογαριασμό;

Ξεκινήστε να γράφετε το προϊόν που ψάχνετε