Δωρεάν έξοδα αποστολής. Ευκολία στις επιστροφές.
Γιατί Αιών1922??

Το χειροποίητο κυρίαρχο στο χώρο 

KYRIARXO STO XORO

11. Το χειροποίητο κυρίαρχο στο χώρο 

Το αυθεντικό χειροποίητο χαλί, αφού είναι μεγαλύτερης αξίας από βιομηχανικά προϊόντα, όπως οι κουρτίνες ή οι στόφες των επίπλων και επειδή τοποθετείται στο δάπεδο είναι αναμφισβήτητα το κυρίαρχο στοιχείο του χώρου και τα υπόλοιπα στοιχεία υποχρεωτικά το ακολουθούν. Άλλωστε, ένα αυθεντικό χειροποίητο χαλί διατηρείται “εφ’ όρου ζωής”, ενώ οι κουρτίνες και οι στόφες, αλλάζουν κατά χρονικά διαστήματα και συνήθως με διαφορετικά χρώματα από τα προηγούμενα. Άρα, στο “ντύσιμο” ενός νέου σπιτιού, πρέπει να προηγείται η επιλογή του χαλιού, έναντι όλων των υπολοίπων, ακόμα και των επίπλων.

Αλλά και τα έπιπλα, με εξαίρεση κάποια συλλεκτικά ή αντίκες, είναι συνήθως ακόμη και τα πλέον πολυτελή, υποδεέστερα της αξίας ενός αυθεντικού χειροποίητου χαλιού. Βέβαια, η προστιθέμενη αξία ή η θεωρητική “υπεραξία” από την υπογραφή ενός επώνυμου product designer στον βιομηχανικό σχεδιασμό κάποιων επίπλων, μπορεί να ανεβάζουν την τιμή τους πάνω από τα χειροποίητα χαλιά, αλλά ποτέ πάνω από την αξία τους. Είναι η διαφορά του όποιου βιομηχανικού προϊόντος, έστω και ενυπόγραφου, με την προσωπική καλλιτεχνική έκφραση ενός χειροτεχνήματος. Κανένα έπιπλο δεν μπορεί να έχει την διαχρονική, διακοσμητική υπόσταση, ενός αυθεντικού χειροποίητου χαλιού.
 

Ένα αυθεντικό χειροποίητο χαλί μπορεί να «καδράρεται» από μεγαλύτερο ή μικρότερο περιθώριο δαπέδου, προσδίδοντας πάντοτε ένα άλλο κύρος στην διακόσμηση. Οι αρχιτέκτονες και διακοσμητές, συνήθως συστήνουν την τοποθέτηση πάνω από το χειροποίητο χαλί ενός σαλονιού ή living room, τραπεζάκια γυάλινα διαφανή, ώστε να φαίνεται καθαρά ολόκληρο το σχέδιό του, αναβαθμίζοντας τόσο ποιοτικά όσο και διακοσμητικά το “όλον” του χώρου.

Πολλές φορές, το χειροποίητο χαλί τοποθετημένο σε έναν εντελώς ελεύθερο από έπιπλα χώρο, προβάλει κυρίαρχα, ένα έντονο διακοσμητικό ύφος, που επιπλέον αποπνέει υψηλή πνευματική διάσταση. Στα χειροποίητα χαλιά, δεν ισχύει η ομοιομορφία χρωμάτων με τα υπόλοιπα έπιπλα, αντιθέτως, τα διαφορετικά χρώματα, με το contrast που προκαλείται, τονίζουν έντονα τη μοναδικότητά του.

Το κάθε αυθεντικό χειροποίητο χαλί, αποτελεί μια μοναδικότητα. Είναι η ίδια ακριβώς μοναδικότητα, ενός πίνακα αναγνωρισμένου ζωγράφου, που ξεχωρίζει από όλα τα άλλα αντικείμενα και έπιπλα ενός χώρου, προβάλλοντας μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική έφεση. Πολλά χειροποίητα χαλιά ή χειροποίητες μπάντες, με ή χωρίς εικόνες, τοποθετούνται στον τοίχο, και εκπέμπουν μια αίσθηση πνευματικής διάστασης της όποιας οικονομικής ευημερίας, με την ίδια μοναδικότητα ενός επώνυμου πίνακα, ενώ προσδίδουν μια ασυνήθιστη ethnic έκφραση.

Άλλωστε, οι διεθνούς φήμης αρχιτέκτονες και διακοσμητές, αλλά και τα παγκοσμίου εμβέλειας περιοδικά αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, πολύ συχνά παρουσιάζουν συνθέσεις κλασικών επίπλων με μοντέρνα αυθεντικά χειροποίητα χαλιά, αλλά και μοντέρνα έπιπλα συνδυασμένα με κλασικά ή παραδοσιακά χειροποίητα χαλιά. Έτσι, απαλύνουμε το “επιβλητικό” ύφος του κλασικού, εκσυγχρονίζοντάς το, με την δυναμική που αποπνέει το μοντέρνο. Είναι η λεγομένη προχωρημένη διακοσμητική τάση, που ανατρέπει τις παλιές τυποποιημένες “νόρμες”.

Επιπλέον, αποκλειστικά το αυθεντικό χειροποίητο χαλί, είναι το “απόλυτο” διακοσμητικό στοιχείο, που καθορίζει το ύφος και το στυλ της ζεστής και πολυτελούς ατμόσφαιρας που αποπνέει ένας χώρος. Το χειροποίητο χαλί είναι εκείνο ακριβώς που προσδιορίζει, πέραν από την όποια ευμάρεια, την αντίστοιχη πνευματικότητα και το ανάλογο πολιτιστικό επίπεδο των ανθρώπων της κάθε κατοικίας. Δεν είναι απλώς ένα κομμάτι διακόσμησης ή καλαισθητικής, είναι η ίδια η διακόσμηση, η ίδια η αισθητική μας.
Καλάθι
Σύνδεση

Δεν έχετε λογαριασμό;

Ξεκινήστε να γράφετε το προϊόν που ψάχνετε