Δωρεάν έξοδα αποστολής. Ευκολία στις επιστροφές.
Οδηγός Αγοράς Χαλιών

Συμβουλές Αγοράς Χειροποίητου Χαλιού

(από δημοσίευμα περιοδικού τύπου)

Η αγορά του χειροποίητου χαλιού, μπορεί να αποδειχτεί πρόκληση ακόμα και για τον πιο αφοσιωμένο συλλέκτη, κι αυτό, γιατί μπορεί να κρύβει κινδύνους και μυστικά που μόνο ένας πλήρως καταρτισμένος γνώστης μπορεί να αποκρυπτογραφήσει. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει κανείς να εξετάσει πριν καταλήξει στο κατάλληλο χαλί για το χώρο που επιθυμεί να «ντύσει», τόσο αντικειμενικές, όσο και υποκειμενικές. Το απώτατο κριτήριο όταν επιλέγει κανείς ένα χειροποίητο χαλί, αποτελεί σαφώς η ποιότητα και η αυθεντικότητα, αφού ένα χαλί μηχανής στερείται τόσο τη μοναδικότητα, όσο και την καλλιτεχνική «αύρα» των πρωτότυπων χειροποίητων χαλιών, όπου διοχετεύεται η πείρα και η παράδοση πολλών αιώνων ταπητουργίας.

Η επιλογή όμως του χειροποίητου χαλιού, αντί του μηχανοποίητου, δεν αποτελεί το τέλος, αλλά την αφετηρία της αναζήτησης, που πρέπει να γίνει προσεκτικά, ώστε να εξασφαλίσει την απόκτηση ενός αντικειμένου λαϊκής τέχνης που θα ικανοποιεί τις αισθήσεις αλλά και θα διατηρηθεί ακέραιο για πολλές γενιές.
Το χειροποίητο χαλί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εσωτερικής διακόσμησης ενός σπιτιού, αφού εκπέμπει έναν ιδιαίτερο στιλιστικό τόνο που αντανακλά το γούστο και την ιδιοσυγκρασία του ιδιοκτήτη του. Παράλληλα, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα θαλπωρής που «αγκαλιάζει» ζεστά και χαλαρώνει απολαυστικά όσους αφεθούν στην γοητεία του. Η επιλογή όμως, ενός χειροποίητου χαλιού και η αξιολόγηση της προσφοράς στην αγορά, δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού απαιτεί ειδικές γνώσεις, που μόνο οι ειδικευμένοι & πεπειραμένοι εισαγωγείς χαλιών διαθέτουν. Επιλέξτε μόνο ανθρώπους που μπορείτε να εμπιστευτείτε και σας παρέχουν την ασφάλεια μιας αυθεντικής και συμφέρουσας αγοράς. Αφού γίνει το πρώτο βήμα, αφήστε το ένστικτό σας να σας υποδείξει το χειροποίητο χαλί που θα εκφράζει απόλυτα τον προσωπικό σας ψυχικό κόσμο και θα συντροφεύσει τις πιο όμορφες στιγμές σας.

Το πρώτο κριτήριο που εξετάζει συνήθως κανείς είναι η λεπτότητα και η πυκνότητα των κόμπων. Η λεπτότητα της υφής επιτρέπει την ευκρινέστερη διαγραφή των σχεδίων και είναι περισσότερο σημαντική για τα χαλιά με τα λεπτομερή φλοράλ σχέδια, παρά για χαλιά με γεωμετρικά μοτίβα, ενώ η πυκνότητα των κόμπων ορίζει τη σταθερότητα και την αντοχή του χαλιού. O αριθμός των κόμπων καθορίζει ακόμη και την τεχνική αρτιότητα του χαλιού ως αποτέλεσμα της δεξιοτεχνίας του υφάντη. Στο πίσω μέρος του χειροποίητου χαλιού διαφαίνονται οι κόμποι, που μπορεί να είναι λεπτότεροι ή πιο μεγάλοι. Πρέπει να τονιστεί ότι αυτά τα δύο κριτήρια δεν αποτελούν τους αποκλειστικούς ή τους σημαντικότερους δείκτες ποιότητας, καθώς εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, ο αριθμός των κόμπων ποικίλλει ανά τύπο χαλιού και είναι μεγαλύτερος για τα χαλιά εργαστηρίου από ό,τι για τα νομαδικά ή τα χωριάτικα χαλιά. Περισσότερο ουσιώδης είναι η ποιότητα του μαλλιού ή του μεταξιού, η προέλευση των βαφών και η δεξιοτεχνία του εκάστοτε υφάντη.
Η σωστή ποιότητα των φυσικών πρώτων υλών εξασφαλίζει την αντοχή και τη μακροβιότητα του χαλιού. Περιοχές με δροσερό και υγρό κλίμα συντελούν στην εκτροφή αιγοπροβάτων με άριστο, μακρύ και γυαλιστερό μαλλί. Ειδικότερα, το Θιβέτ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με την καλύτερη παραγωγή μαλλιού. Εξαιρετικής ποιότητας είναι το μαλλί που προέρχεται από συγκεκριμένα μέρη (λαιμός, στήθος) του ζώου και είναι ιδιαίτερα απαλό και πυκνό. Το μαλλί του πέλους θα πρέπει να είναι μαλακό και απαλό, αλλά όχι υπερβολικά λαμπερό ή μαλακό, καθώς αυτές οι ιδιότητες στα νέα χαλιά χαμηλής αξίας υποδηλώνουν την εφαρμογή χημικής επεξεργασίας. Το υγιές μαλλί θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ελαστικότητα και να διαθέτει υψηλά επίπεδα λανολίνης με προστατευτικές ιδιότητες. Το πλέον σημαντικό είναι η καταγωγή του χαλιού και ο όγκος των παραγομένων χαλιών. Καταγωγές με μικρό όγκο παραγωγής χειροποίητων, ανεβάζουν θεαματικά την αξία τους.
Τα χειροποίητα χαλιά είναι ιδιαίτερα ευέλικτα και ταιριάζουν σε κάθε χώρο του σπιτιού, από το σαλόνι και την κρεβατοκάμαρα, μέχρι το παιδικό δωμάτιο και το χωλ. Παράλληλα, η διαχρονική τους αξία διασφαλίζει την προσαρμογή τους σε κάθε στυλ εσωτερικής διακόσμησης, από το πιο κλασσικό και αυστηρό, μέχρι το πιο μοντέρνο και μποέμ. Τα χειροποίητα χαλιά παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία τόσο στα μοτίβα που διακοσμούν την επιφάνεια του χαλιού, όσο και στις αποχρώσεις, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες παραδόσεις των λαών που τα εμπνεύστηκαν και τα δημιούργησαν. Ανάλογα με το χώρο του σπιτιού που θέλετε να διακοσμήσετε, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορείτε να λάβετε υπόψη. Σε γενικές γραμμές, οι γήινοι τόνοι και οι αποχρώσεις της σκουριάς ταιριάζουν σε πιο ανεπίσημα και «άνετα» χαλιά, ενώ το μπλε και το κόκκινο αποπνέουν μια νότα επισημότητας.

Χρώμα και Σχέδιο: Η επιλογή του χρώματος αποτελεί τον πρώτο παράγοντα που λαμβάνει κανείς υπόψη όταν επιλέγει ένα χαλί, καθώς διαμορφώνει την προσωπικότητα του χώρου και πρέπει να είναι αισθητικά ευχάριστο για τον κάτοχό του. Οι χρωματισμοί του χαλιού δεν είναι απαραίτητο να είναι απόλυτα ίδιοι με τα έπιπλα ή τα υφάσματα του χώρου• αρκεί να είναι συμβατά με βάση κάποια απόχρωση και να κινούνται σε παράλληλους χρωματικούς τόνους. Τα πολύχρωμα χαλιά μπορούν να δώσουν ζωντάνια σε ένα άτονο δωμάτιο, ενώ τα πιο λιτά χρωματικά χαλιά ταιριάζουν σε δωμάτια με πλούσια διακόσμηση. Η ομοιομορφία δεν είναι το απόλυτο ζητούμενο, αφού οι σωστοί χρωματικοί συνδυασμοί παράγουν ένα πιο εκλεπτυσμένο και “σοφιστικέ” αποτέλεσμα. Η σύσταση και η προέλευση των βαφών είναι εξίσου σημαντική: οι φυσικές βαφές δημιουργούν μεστούς γήινους τόνους, με πολλές γοητευτικές σκιές και ελαφριές χρωματικές παραλλαγές, μια μοναδική ιδιότητα των απόλυτα φυσικών χαλιών, που ονομάζεται abrash. Οι άνθρωποι του χαλιού συνηθίζουν να λένε πως «να κοιτάζει κανείς ένα χαλί χωρίς abrash είναι σαν να ακούει ένα μουσικό κομμάτι βιολιού χωρίς vibrato».

Τα σχέδια των χαλιών μπορεί να είναι γεωμετρικά, φλοράλ ή να διαθέτουν ένα κεντρικό μενταγιόν που πλαισιώνεται με γεωμετρικά σχέδια. Το σχέδιο συμπληρώνει το χρώμα και είναι εξίσου σημαντικό για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του χαλιού. Υπάρχουν τρεις γενικές κατηγορίες χαλιών, τα νομαδικά ή tribal χαλιά, τα χωριάτικα και τα χαλιά των εργαστηρίων. Τα tribal χαλιά έχουν συνήθως πιο απλοϊκό και άγριο γεωμετρικό σχεδιασμό, ευθείες γραμμές και χαλαρή «προσωπικότητα». Τα χωριάτικα χαλιά έχουν ισχυρά γεωμετρικά σχέδια ή και ένα κεντρικό μενταγιόν, ενώ η σύνθεσή τους είναι πιο αυστηρή σε σχέση με τα νομαδικά χαλιά. Τα χαλιά των εργαστηρίων είναι συνήθως πιο καμπυλόγραμμα και φλοράλ και είναι συνώνυμα με τη Δυτική αντίληψη για τα Περσικά χαλιά. Τα σχέδια της επιφάνειας είναι πιο λεπτοδουλεμένα και λεπτομερή και δημιουργήθηκαν υπό την βασιλική αιγίδα τον 16ο και τον 17ο αιώνα στην Περσία. Αν, κατά την τοποθέτησή τους στο χώρο η κεντρική επιφάνεια του χαλιού μένει ακάλυπτη, τότε συνίσταται το σχέδιο με το εντυπωσιακό κεντρικό μενταγιόν, ενώ αν το κέντρο του χαλιού καλύπτεται από κάποιο έπιπλο, είναι προτιμότερη επιλογή ενός χαλιού με επαναλαμβανόμενο μοτίβο ή με έμφαση και λεπτομέρεια στο περίγραμμα. Αυτές οι συμβουλές, αποτελούν γενικές υποδείξεις, μια πυξίδα με βάση την οποία το προσωπικό σας αισθητήριο θα κατευθυνθεί στο χαλί που θα πληροί τις προϋποθέσεις της δικής σας αισθητικής απόλαυσης. Γιατί ένα χαλί δεν το επιλέγεις μόνο με αντικειμενικά κριτήρια• το αποκτάς επειδή σε κερδίζει με την πρώτη ματιά.

Προϊόν με… ονομασία προέλευσης: Ένα χειροποίητο χαλί δεν αποτελεί απλά ένα απρόσωπο αντικείμενο αποκομμένο από την ιστορία και την καταγωγή του. Κάθε πόλη διαθέτει την δική της ταπητουργική παράδοση, τόσο στον τομέα της επεξεργασίας, όσο και σε σχεδιαστικό επίπεδο. Έτσι, συναντάμε διαφορετικούς τύπους χαλιών, με αποκλίσεις στην ποιότητα του μαλλιού, στα σχέδια, στα χρώματα, στους συνδυασμούς των χρωμάτων, στα μεγέθη, στην τεχνική της κλωστοποίησης και της ύφανσης, στο πλύσιμο και στο φινίρισμα. Αυτά είναι τα «επώνυμα» χαλιά, σε αντίθεση με τα «ανώνυμα» που προέρχονται από άλλες περιοχές που αφομοίωσαν, περισσότερο ή λιγότερο γόνιμα, τα δάνεια στοιχεία κατασκευής. Επώνυμα όμως θεωρούνται επίσης και τα χαλιά που κατασκευάζονται από αυθεντικούς υφάντες που αναγκάστηκαν να μετοικήσουν ως πρόσφυγες σε γειτονικές περιοχές εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων. Τα τελευταία χρόνια, το κακώς εννοούμενο marketing οδήγησε στην δημιουργία νοθευμένων τύπων χαλιών, με αυθαίρετο συνδυασμό στοιχείων (χρώματα, σχέδια, διαστάσεις) από διαφορετικές περιοχές και παραδόσεις. Τα χαλιά αυτά έχουν πολύ μικρότερη εμπορική τιμή και φυσικά, ελάχιστη συλλεκτική αξία. Για αυτό, είναι απαραίτητο το χειροποίητο χαλί που αγοράζει κανείς να συνοδεύεται από έγκριτη πιστοποίηση αυθεντικότητας που αποτελεί …το pedigree του χαλιού!

Ποσότητα και προσφορά: Σε χώρες που το κόστος εργασίας είναι αρκετά χαμηλό, τα χειροποίητα χαλιά παράγονται σε μεγάλες ποσότητες. Αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής είναι και το χαμηλό κόστος, περίπτωση που ισχύει κυρίως για τις χώρες που κατασκευάζουν ανώνυμα χαλιά (αντίγραφα) που υστερούν σε ποιότητα και αισθητική αρτιότητα. Τα επώνυμα χαλιά, αντίθετα, κατασκευάζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, με περιορισμένο αριθμό κατοίκων και συνεπώς εμφανίζονται σε μικρότερη ποσότητα στην αγορά, άρα και σε σχετικά πιο υψηλή τιμή. Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το χαλί αποτελεί προϊόν χειροποίητης δημιουργίας και βασίζεται απόλυτα στην ικανότητα του εκάστοτε υφάντη για το αισθητικό και δομικό αποτέλεσμά του. Οι δεξιοτέχνες υφάντες ανήκουν στην κατηγορία των καλλιτεχνών που εργάζονται σύμφωνα με τους ρυθμούς που επιβάλλει η επιδίωξη της απόλυτης τελειότητας. Τα αριστουργήματά τους σπανίζουν στην αγορά και η τιμή τους αυξάνεται θεαματικά, όπως στα αυθεντικά έργα τέχνης.
Τα τελευταία χρόνια έχει καλλιεργηθεί μία ευρέως διαδεδομένη και σε μεγάλο ποσοστό αναληθής αντίληψη, που αφορά στους κόμπους των χαλιών. Παρόλο που η ποσότητα των κόμπων συναρτάται άμεσα με τον «όγκο της εργασίας που απαιτήθηκε», η σύγκριση μπορεί να γίνει μόνο σε διαφορετικές ποιότητες της ίδιας, όμως, κατηγορίας χαλιών. Για παράδειγμα, τα χαλιά εργαστηρίου είθισται να διαθέτουν περισσότερους κόμπους από ό,τι τα νομαδικά ή τα χωριάτικα χαλιά. Για την ίδια κατηγορία χειροποίητου χαλιού, λοιπόν, ισχύει ότι όσο περισσότερους κόμπους διαθέτει, τόσο ευκρινέστερα προβάλλεται το σχέδιο και τόσο γλαφυρότερη είναι η απόδοση των παραστάσεών του. Η πίσω πλευρά του χειροποίητου χαλιού είναι εξίσου ενδεικτική: θα πρέπει και εκεί να διαφαίνονται καθαρά τόσο το σχέδιο όσο και η διάταξη και η πυκνότητα των κόμπων.

Διαδικασία επιλογής: Πολύ πριν έρθει η δική σας σειρά να επιλέξετε το χαλί που σας ταιριάζει, οι άνθρωποι των εισαγωγικών επιχειρήσεων έχουν επισκεφθεί τα κομβικά σημεία εμπορίας χαλιών και έχουν ξεχωρίσει, σύμφωνα με το βαθμό γνώσεων τους, μεμονωμένα το κάθε χαλί που θα προμηθεύσουν στους πελάτες τους. Τα χαλιά που επιλέγονται με αυτή τη διαδικασία προέρχονται από ζώα με μακρύ τρίχωμα, ξαίνονται στο χέρι, κλωστοποιούνται με ρόκα, βάφονται αποκλειστικά με φυτικές βαφές και υφαίνονται διπλόκομπα. Οι τεχνικές φινιρίσματος που ακολουθούν, χρησιμοποιούν την παραδοσιακή τεχνοτροπία και φυσικές πρώτες ύλες. Δεν θα έπρεπε όμως, καλή τη πίστη, να συμπεράνει κανείς ότι όλοι οι έμποροι χειροποίητων χαλιών προσφέρουν χαλιά πρώτης διαλογής, δηλαδή, χαλιά που έχουν επιλέξει διεξοδικά οι ίδιοι. Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε εκείνους για τους οποίους το χειροποίητο χαλί αποτελεί απλώς ένα αντικείμενο εμπορίας, από εκείνους στους οποίους κυριαρχεί το πάθος του συλλέκτη για τα χειροποίητα χαλιά, απλή συνέχεια του οποίου είναι το εμπόριό τους. Από την άλλη, υπάρχουν καταστήματα λιανικής που προμηθεύονται τα εμπορεύματά τους από Έλληνες ή Ευρωπαίους εισαγωγείς οι οποίοι έχουν κριτήριο μόνο τη φτηνή τιμή που θα τους εξασφαλίσει και το μεγαλύτερο κέρδος. Τέλος, υπάρχει και η περίπτωση των τηλεοπτικών ή ταχυδρομικών πωλήσεων όπου τα προσφερόμενα χαλιά, ανεπιβεβαίωτης προέλευσης, πωλούνται με την απαξιωτική λογική των βιομηχανικών εμπορευμάτων, χωρίς σεβασμό στην υπόσταση του χαλιού ως πολιτισμικού προϊόντος με ανθρωπολογικές και εθνογραφικές συναρτήσεις.

Δεσμοί εμπιστοσύνης: Κάθε σχέση βασίζεται στην ασφάλεια. Τα χειροποίητα χαλιά αποτελούν μια πολύτιμη αγορά, ιδιαίτερα απαραίτητη για τις χώρες παραγωγής τους, γεγονός που οδήγησε δυστυχώς στην εμφάνιση απομιμήσεων και στη σταδιακή αλλοίωση των πρώτων υλών και της παραδοσιακής τεχνοτροπίας, με μεγάλες επιπτώσεις στην ποιότητα. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξει κανείς για την αγορά των χαλιών του μια καταξιωμένη φίρμα με πολύχρονη και σταθερή παρουσία στο χώρο του χειροποίητου χαλιού, που θα του εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια, καθώς και επικυρωμένες εγγυήσεις αυθεντικότητας. Έτσι, και για τη σχέση ζωής που θα αναπτύξετε με το χειροποίητο χαλί σας, πρέπει να σας παρέχεται έγγραφη και υπεύθυνη εξασφάλιση. Ο ΑΙΩΝ1922 και οι άνθρωποί του δεν εργάζονται απλά στο χώρο του χειροποίητου χαλιού, αλλά μοιράζονται ένα κοινό πάθος για τη χειροποίητη δημιουργία. Όσοι από αυτούς μάλιστα είναι στην εξυπηρέτηση πελατών έχουν όλοι τους, τόσο θεωρητική, όσο και πρακτική κατάρτιση στην Διακόσμηση εσωτερικών χώρων και διαθέτουν πολύχρονη πείρα στο συνδυασμό της με τα χειροποίητα χαλιά. Με συχνές εκπαιδεύσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους ώστε αφενός να γνωρίζουν τις σύγχρονες τάσεις στη Διακόσμηση και αφετέρου να επιλέγουν για εσάς μόνο τα πιο ιδιαίτερα χαλιά, να μπορούν να σας παράσχουν συμβουλές ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του χώρου σας και του προσωπικού σας γούστου και να σας μυήσουν στις κρυμμένες «πτυχές» του χειροποίητου χαλιού και της μοναδικής ιστορίας του. Η σιγουριά των ανθρώπων του κόσμου ΑΙΩΝ1922 πηγάζει από το κύρος της φερεγγυότητας και την διασφάλιση μέσα από την αυθεντία στη γνώση. Η δική σας εξασφάλιση επιτυγχάνεται με σειρά πιστοποιήσεων και εγγυήσεων. Παράλληλα, είναι γνωστό ότι το χειροποίητο χαλί, απαιτεί ειδική φροντίδα και συντήρηση προκειμένου να διατηρήσει αναλλοίωτα τα μοναδικά χαρακτηριστικά του στο πέρασμα των χρόνων. Είναι, λοιπόν, πολύ βασικό να μπορεί να απευθυνθεί κανείς μετά τις αγορές του σε ειδικούς που θα έχουν τη δυνατότητα να του παράσχουν εμπεριστατωμένες οδηγίες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες, φροντίζοντας για κάθε ανάγκη που μπορεί να προκύψει.
Το ολοκληρωμένο τμήμα ΑΙΩΝ1922 After Sales Services βρίσκεται πάντοτε στη διάθεσή σας για να σας παράσχει ολοκληρωμένες λύσεις φροντίδας και συντήρησης δια βίου, έτσι ώστε να χαίρεστε και να απολαμβάνετε τα χαλιά σας για πολλά πολλά χρόνια.
Έτσι, όλος ο ιδιαίτερος κόσμος ΑΙΩΝ1922 βρίσκεται κοντά σας για να μοιραστεί μαζί σας την αγάπη του για το χειροποίητο χαλί και να σας μυήσει στα μυστικά και στη γοητεία του.

Καλάθι
Σύνδεση

Δεν έχετε λογαριασμό;

Ξεκινήστε να γράφετε το προϊόν που ψάχνετε