Δωρεάν έξοδα αποστολής. Ευκολία στις επιστροφές.
Η Φροντίδα μας

Γενικές Πληροφορίες και Οδηγίες Φροντίδας Χειροποίητων Χαλιών

Τα καλά χειροποίητα χαλιά, δηλαδή τα αυθεντικά, δεν είναι μόνο όμορφα, αλλά και ανθεκτικά. Με σωστή συντήρηση περνούν από γενιά σε γενιά, η αξία τους μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου και αποκτούν τη «γοητεία του παλιού».

Εκτός από τη συντήρηση που παρέχουν οι ειδικοί, μπορούμε και μόνοι μας να ακολουθήσουμε κάποιες συμβουλές που θα διατηρήσουν τα χαλιά μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Παραθέτουμε γενικές πληροφορίες:

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 1. Ενώ στα χαλιά μηχανής κάθε ατέλεια θεωρείται ελάττωμα, αντιθέτως στα χειροποίητα οι ατέλειες επιβεβαιώνουν την χειροτεχνική εκτέλεση και δεν αποτελούν ελάττωμα. Έτσι, η ανομοιογένεια και οι προεξοχές από το στρίψιμο των νημάτων, ή η ιδιομορφία στην ύφανση το “degrade” ή “abrass” στα χρώματα αποτελούν χαρακτηριστικά των φυσικών υλών ή των επεξεργασιών με βότανα. Επίσης μπορεί να υπάρξουν διάφορα μικροπροβλήματα που όμως, αποκαθίστανται άμεσα όπως π.χ.: (α) στα χειροποίητα “Bokhara” Πακιστάν ή στα αντίστοιχα από Bamboo Silk που το ρέλι τοποθετείται μετά την ύφανση το τυχόν ξήλωμά του δεν αποτελεί ελάττωμα του χαλιού. (β) τα χειροποίητα της οικογένειας “Ziegler” ή εκείνα από Bamboo Silk λόγω της ιδιαίτερης κλωστοποίησης ενδέχεται να εμφανίσουν προεξέχουσες κλωστές στην επιφάνεια του πέλους που όμως αποκαθίσταται σε ελάχιστο χρόνο. (γ) Τα χειροποίητα με μεγάλη ποσότητα μαλλιού είναι αναμενόμενο να εμφανίζουν στον πρώτο καιρό της χρήσης τους μεγαλύτερη του φυσιολογικού αποβολή χνουδιού. (δ) Θεωρείται αυτονόητο ότι χειροποίητα χαλιά από μετάξι είτε από ζωική (animal) είτε από φυτική προέλευση (Bamboo Silk) είναι ευαίσθητα και ευάλωτα σε οποιασδήποτε μορφής ταλαιπωρία ή σκληρή χρήση.
 2. Τα ημιχειροποίητα χαλιά handtufted (μοκετόχαλα) ή τα Shaggy παράγονται στο χέρι, αλλά με την ίδια τεχνική των μοκετών μηχανής και έχουν αντίστοιχα τις ίδιες μικρότερες αντοχές στο χρόνο, ενώ απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Είναι απαραίτητη η ιδιαίτερη φροντίδα στον καθαρισμό με προσεκτικό τρόπο και κυρίως σχολαστικό έλεγχο στον αντίστοιχο τρόπο στεγνώματος και στην ελεγχόμενα  περιορισμένη έκθεση στον ήλιο. Η “πέραν του δέοντος” έκθεση στον ήλιο, προκαλεί ξηρότητα που στερεί την απαραίτητη υγρασία, από την ρευστή κόλλα τύπου latex, που υπάρχει μεταξύ του χαλιού και του υφασμάτινου υποστρώματος. Η ξηρασία στην ρευστή κόλλα (τύπου latex) την μετατρέπει σε σκόνη ακριβώς όπως το ταλκ, που διαχέεται κάτω από το χαλί, δημιουργώντας έτσι, απλώς προβλήματα επιπλέον καθαρισμού του πατώματος, χωρίς όμως ουσιαστικές επιπτώσεις στην χρηστικότητα του χαλιού.
 3. Καταρχήν, πρέπει να διαχωρίσουμε τα χειροποίητα χαλιά σε δύο κατηγορίες: Στα αυθεντικά χειροποίητα χαλιά και στα απλά χειροποίητα χαλιά. Όπου παραβιάζεται για λόγους μείωσης του κόστους, το “πρωτόκολλο” παραγωγής τους, δηλαδή οι πατροπαράδοτες παραδοσιακές μέθοδοι, που ίσχυαν εδώ και αιώνες, και υπεισέρχονται σύγχρονα μέσα με εμπλοκή χημείας ή βιομηχανίας, τότε σίγουρα δεν έχουμε ένα αυθεντικό χειροποίητο χαλί. Έχουμε ένα χαλί που η ύφανση και μόνο γίνεται με το χέρι. Δηλαδή, μόνο μια από τις τρεις βασικές φάσεις παραγωγής, όπως η κλωστοποίηση, η ύφανση, και η τελική επεξεργασία φινιρίσματος παραμένει χειροποίητη.
 4. Τα μη αυθεντικά χειροποίητα χαλιά (με νήματα από κλωστήριο και εμπλοκή χημείας στο φινίρισμα), είναι πιο εύκολα στην συντήρησή τους, γιατί δεν έχουν τις ιδιαιτερότητες του αυθεντικού στην ποικιλόμορφη ατελή κλωστοποίηση. Επίσης, αποκλείεται για λόγους μείωσης του κόστους, η φυσική (organic) επεξεργασία φινιρίσματος αποκλειστικά και μόνο με βότανα και άλλα φυτικά υλικά, κάτι που υποχρεωτικά ακολουθείται στα αυθεντικά χαλιά. Αντ’ αυτής, χρησιμοποιούνται φθηνά χημικά με τις ενδεχόμενες βλαβερές συνέπειες για την υγεία μας και το περιβάλλον. Παρά την αδιαφιλονίκητη χειροποίητη ύφανση, το νήμα από βιομηχανικό κλωστήριο και η χημική επεξεργασία, υπερτερούν απόλυτα στην συνολική εκτέλεση του χαλιού, ώστε τα χειροποίητα αυτά χαλιά δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν πραγματικά αυθεντικά. Γι αυτό το λόγο δεν έχουν (όπως ακριβώς και τα μηχανοποίητα), καμία απολύτως προοπτική μελλοντικής αξίας.
 5. Αντίθετα, σε κάθε ένα αυθεντικό χαλί, πέραν της οικονομικής προοπτικής, υπάρχει η αντίστοιχη της περήφανης κληροδότησης στις επόμενες γενεές, ενός οικογενειακού κειμηλίου υψηλής πνευματικής αξίας και κύρους. Ειδικά τα αυθεντικά χειροποίητα χαλιά που προέρχονται από τις επιβεβαιωμένα έμπειρες και αξιόπιστες επιλογές “ΑΙΩΝ1922” με την διασφαλισμένη αντίστοιχα πιστοποίηση, αναβαθμίζουν το επίπεδο της κληροδότησης προσδίδοντας επιπλέον κύρος ενώ εξασφαλίζουν παράλληλα προοπτικές σοβαρής οικονομικής απόδοσης στο μέλλον.
 6. Εδώ, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι όλα τα χειροποίητα χαλιά δεν έχουν τις ίδιες αντοχές στην χρήση και στον χρόνο. Από την στιγμή που θα διαπιστώσουμε και θα αποδεχθούμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες υφάντες ή υφάντριες χειροποίητων χαλιών στις χώρες της Ανατολής, πρέπει να αναλογισθούμε ότι κάθε ένας από αυτούς είναι και ένα διαφορετικό “εργοστάσιο”, κάνοντας μια αναγωγή στα βιομηχανικά χαλιά μηχανής. Εκεί, (στα χαλιά μηχανής) οι ποιότητες είναι διακριτές, έχουν να κάνουν βασικά με την ποιότητα της α’ ύλης που χρησιμοποιήθηκε και το βάρος της ανά τ.μ., που πολλές φορές παραπέμπει και στην αντίστοιχη πυκνότητα. Επίσης, το σύγχρονο ή πεπαλαιωμένο μηχάνημα, καθορίζει την παραγωγικότητα και επηρεάζει άμεσα το κόστος. Στα χαλιά μηχανής υπάρχει μια απόλυτη συνέπεια των τριών αναφερομένων στοιχείων υπολογισμού του κόστους με την τελική τιμή.
 7. Εντελώς αντίθετα, στα προσωπικά χειροτεχνήματα, όπως τα χειροποίητα χαλιά υπάρχει η πλήρης ανακολουθία, στις άπειρες και διαφορετικές μεθόδους ύφανσης και φινιρίσματος. Επιπλέον, η ανακολουθία αυτή συσχετίζεται με τις αναρίθμητες, ανόμοιες ποιότητες μαλλιού-μεταξιού που χρησιμοποιήθηκαν, και μάλιστα με τον διαφορετικό τρόπο της κλωστοποίησης, της κάθε μιας από αυτές. Αποτέλεσμα όλων αυτών των ετερόκλητων και ανεξέλεγκτων προδιαγραφών είναι να κυριαρχεί μια απόλυτη αναντιστοιχία ποιοτήτων, κόστους και αντοχών. Αν τώρα προσθέσουμε, ότι σε κάθε μια αυθεντική κατηγορία, έχουμε δύο έως τρείς, διαφορετικής υφής αντιγραφές της, (σε σχέση με την χώρα που παράγει τα αντίγραφα για την μείωση του κόστους, ή σε συνδυασμό με το βαθμό νόθευσης της α’ ύλης ή σχετιζόμενη με την εργασία από εντελώς άπειρους τεχνίτες χαμηλού κόστους), φτάνουμε σε ένα κυριολεκτικά ατελείωτο αριθμό διαφορετικών κατηγοριών σε συνάρτηση με την τελική τιμή.
 8. Πέραν της συνάρτησης με την τελική τιμή, το πιο σημαντικό είναι, ότι πρέπει κατά την επιλογή τους στα αγοραζόμενα χειροποίητα χαλιά να συμπίπτει με την σκοπούμενη χρήση απαραιτήτως και η αντίστοιχη διασφαλισμένη αντοχή τους. Για να γίνουν κατανοητές οι διαφορές αντοχών της κάθε κατηγορίας χειροποίητων χαλιών ως προς την χρήση, πρέπει να έχουμε για παράδειγμα, τα επαγγελματικά χαλιά ξενοδοχείων. Στα ξενοδοχεία χρησιμοποιούνται διαφορετικές ποιότητες ανάλογα με την χρήση, ώστε να εξασφαλίζουν την κατά περίπτωση αναγκαία αντοχή. Έτσι, άλλη κατηγορία χαλιών έχουν στους διαδρόμους και κοινόχρηστους χώρους και άλλη στα δωμάτια, όπου η χρήση είναι θεαματικά μικρότερη. Στις υψηλές κατηγορίες ξενοδοχείων, οι ανάγκες υποχρεώνουν, ώστε οι σουίτες να διαθέτουν χαλιά ξεχωριστής πολυτέλειας αλλά εξαιρετικά περιορισμένης αντοχής.
 9. Αντίστοιχα και στα χειροποίητα τα πολυτελή μεταξωτά κ.λ.π., δεν προσφέρονται για συχνή ή σκληρή χρήση, γιατί θα φθαρούν πολύ γρήγορα παρά το υψηλότατο κόστος τους. Πολλοί πελάτες αγοράζουν ένα πολυτελές αλλά ευαίσθητο χαλί για συχνή ή σκληρή χρήση, αδιαφορώντας για το γεγονός της γρηγορότερης φθοράς του. Επίσης, πολλοί πελάτες αγοράζοντας ένα χειροποίητο σε προσιτή τιμή διεκδικούν ποιότητα και αντοχή των παρόμοιων αυθεντικών, που όμως προσφέρονται σε πολύ υψηλότερη τιμή. Όμως, δεν μπορεί ένα χειροποίητο χαλί “Gabbeh” φτιαγμένο στο Μπαγκλαντές ή στο Βιετνάμ ή στην καλύτερη περίπτωση στην Ινδία, να είναι ισάξιο με ένα αυθεντικό χειροποίητο χαλί “Gabbeh” χωρίς εμπλοκή χημείας και χωρίς χρησιμοποίηση βιομηχανικών νημάτων. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει σύγκριση ούτε αξίας, ούτε ποιότητας, ούτε τιμής με ένα αποδεδειγμένα απόλυτα organic χειροποίητο χαλί, φτιαγμένο εντελώς παραδοσιακά, με υψηλό κόστος, από τους γηγενείς νομάδες που ζουν περιπλανώμενοι στις ερήμους της Νότιας Περσίας. Ούτε αντίστοιχα μια Bokhara Pakistan, να είναι η ίδια με την original Bokhara του Ουζμπεκιστάν, ή ακόμα με τις original από πρόσφυγες στην Περσία ή στο Αφγανιστάν.
 10. Η Bokhara Pakistan ως παράδειγμα το εμπορικό χειροποίητο χαλί, με την προσιτή τιμή, την ευρύτατη αποδοχή και τελικά την μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα, είναι το χαλί, που εκπέμπει μια ξεχωριστή πολυτέλεια, κι έτσι δεν προορίζεται για συχνή ή σκληρή χρήση. Πέρα από την ευαισθησία στο ξήλωμα του ρελιού (το οποίο προκαλείται εύκολα με το άγγιγμα οποιουδήποτε μικρού “γρέζου”, που δεν έχει αποχωριστεί από τα υποδήματά μας) είναι ένα απλό μονόκομπο λεπτό χειροποίητο χαλί, που φτιάχνεται στο Πακιστάν για μικρότερο κόστος, αλλά με αξιοπιστία και συνήθως με σχολαστική επιμέλεια. Όμως, με επιπλέον επιβαρυντική για την αντοχή του, την ιδιαίτερα επίπονη και χρονοβόρα επεξεργασία της γυαλάδας του, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να έχει τις ισχυρές αντοχές ενός οποιουδήποτε άλλου χειροποίητου και μάλιστα αυθεντικού ακόμα και νομάδικου.
 11. Τελικά, η Bokhara Pakistan, παρά την πολυτελή και αστραφτερή εμφάνισή της, (σε αντίθεση με τις αυθεντικές και απόλυτα ανθεκτικές) είναι λιγότερο ανθεκτική στην μακρά και ενδεχόμενη σκληρή χρήση, συγκρινόμενη γενικώς με όλα τα άλλα χειροποίητα, αυθεντικά και μη. Η πλήρης απάλειψη αυτής της ιδιαιτερότητας, προϋποθέτει προσεκτική χρήση ενώ παράλληλα απαιτείται περισσή περιποίηση για την τακτή συντήρησή της. Σε αυτή την βάση, της προσεκτικής χρήσης και της τακτής συντήρησης, μια Bokhara Pakistan, διατηρείται κληροδοτούμενη για πολλές γενιές σε συνεχή και σταθερή άψογη κατάσταση, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Το γεγονός αυτό, αποδεικνύεται από την εκφρασμένη εμπειρία των περισσοτέρων από τις δεκάδες χιλιάδες πελάτες, που την αγόρασαν. Όλοι αυτοί χρησιμοποιούν αυτή την οικονομικά προσιτή κατηγορία χειροποίητων, χωρίς προβλήματα, αφού με την συγκεκριμένη Bokhara Pakistan αναβαθμίζουν εκ του ασφαλούς, ποιοτικά την διακόσμηση του σπιτιού τους.
 12. Συμπέρασμα: Όλα τα χειροποίητα χαλιά απαιτούν συνεχή “στοργή και φροντίδα”. Όσο πιο ποιοτικό είναι το χειροποίητο χαλί, τόσο περισσότερη “στοργή κι φροντίδα” διεκδικεί. Το ασφαλές είναι, (με προϋπόθεση την προσεγμένη χρήση και επιμελημένη φροντίδα) να παραπέμπουμε στους ειδικούς για οτιδήποτε παρουσιασθεί. Εμείς, τα φροντίζουμε με απλό καθαρισμό ηλεκτρικής σκούπας στην χαμηλότερη έντασή της και πάντοτε στην φορά του πέλους (χωρίς μπρος πίσω), χωρίς την χρήση των οποιονδήποτε καθαριστικών από μη επαγγελματίες.

Παραθέτουμε συμβουλές φροντίδας:

ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΧΑΛΙΩΝ

 1. Η περιστροφή του χαλιού ανά μερικούς μήνες, για ίση κατανομή της φωτεινότητας σε όλη την επιφάνεια, προσδίδει ομοιογένεια στην εικόνα του.
 2. Ο καθαρισμός του χαλιού με ηλεκτρική σκούπα, αλλά πάντοτε σε χαμηλή ένταση, πρέπει να γίνεται (όχι συχνότερα από μία φορά το μήνα) με προσοχή και πάντα προς μία κατεύθυνση, την κατεύθυνση του πέλους, ενώ μην ξεχνάτε να αναποδογυρίζετε το χαλί σας ανά τακτά διαστήματα και να σκουπίζετε και την πίσω πλευρά του χαλιού, ώστε να αφαιρείται η σκόνη ανάμεσα στην ύφανση.
 3. Δεν τινάζετε ποτέ και με οποιονδήποτε τρόπο τα χειροποίητα χαλιά, γιατί μπορεί να τα καταστρέψετε.
 4. Δεν πρέπει να χυθεί κανενός είδους υγρό, ακόμη και καθαρό νερό στο χαλί.
 5. Έχουμε πάντοτε ένα πυκνό ποδόμακτρο στην είσοδο και σκουπίζουμε τα παπούτσια μας, σε κάθε είσοδό μας με σχολαστική επιμέλεια, ώστε να μην μεταφέρουμε άθελά μας, τα ενδεχόμενα μικρά ψήγματα, που αν παραμείνουν, είναι καταστροφικά για τα χειροποίητα χαλιά.
 6. Φροντίζουμε, ώστε τα σημεία των επίπλων και ειδικά των καρεκλών που εφάπτονται ή σύρονται στο χαλί, να είναι εξαιρετικά λεία.
 7. Αποφεύγουμε κάθε έστω έμμεση επαφή με χημικά καθαριστικά-απορρυπαντικά.
 8. Ο καθαρισμός χαλιών από ειδικούς καλό είναι να γίνεται όχι συχνότερα από μία φορά στα τρία έως πέντε χρόνια, ανάλογα με την επιβάρυνση που δέχονται από την χρήση. Βέβαια πάντοτε με την προϋπόθεση ότι τα φροντίζουμε και τα περιποιούμαστε ανελλιπώς.
 9. Για να φυλάξετε το χαλί σας, κάντε το ρολό, πάντα με κατεύθυνση στη φορά του πέλους και αποφύγετε την άμεση επαφή της επιφάνειάς του με τα φυλλαράκια Vapona, (μην χρησιμοποιείτε σκευάσματα με καμφορά ή ναφθαλίνη γιατί το μαλλί απορροφά τη μυρωδιά τους), χρησιμοποιήστε λευκό ή καφέ χαρτί περιτυλίγματος για να απορροφήσει τυχόν υγρασία αν το χαλί σας ιδρώσει κατά τη φύλαξη του τους καλοκαιρινούς μήνες. Τελειώνοντας, τυλίξτε το χαλί σε πρόχειρο βαμβακερό σεντόνι ή σε κάμποτο ή καλύτερα στις δικές μας θήκες φύλαξης από φυσική γιούτα, ενώ φροντίστε ο χώρος αποθήκευσης να είναι δροσερός, αεριζόμενος και χωρίς υγρασία.
 10. Προσοχή λοιπόν, στην σχολαστικά τυπική συντήρηση, που θεωρείται υποχρεωτική. Το καλά συντηρημένο αυθεντικό χειροποίητο, όταν μάλιστα προέρχεται από τις έμπειρες και αξιόπιστες επιλογές “ΑΙΩΝ1922”, προορίζεται πάντα, ώστε να διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση για πολλές γενιές, αλλά και να κληροδοτηθεί με περηφάνια ως οικογενειακό κειμήλιο κύρους και υψηλού πνευματικού επιπέδου, εξασφαλίζοντας παράλληλα οικονομικές αποδόσεις στο μέλλον.

Όλες οι προσπάθειές μας, κατατείνουν στην πλήρη ικανοποίηση και απόλυτο σεβασμό στα χρήματα του κάθε πελάτη, τόσο κατά την αγορά όσο και στην αποκατάσταση από ενδεχόμενο “ατύχημα”.  Η προσεκτική χρήση και στην βάση αυτής η περιποίηση και η φροντίδα ενός αυθεντικού χειροποίητου, προσδιορίζει και εξασφαλίζει την αντοχή και την χρηστικότητά του για ΑΙΩΝΕΣ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ : Ο “ΑΙΩΝ 1922” δηλώνει ότι όλες αυτές οι αναφορές αποτελούν γενικές ενδεικτικές συμβουλές φροντίδας χαλιών, χωρίς καμία ευθύνη, αφού η εφαρμογή τους σχετίζεται απόλυτα με κάθε συγκεκριμένο χειροποίητο χαλί & τις ιδιαιτερότητές του, αλλά & την ιδιοσυστασία των κατά περίπτωση υλικών & εργασίας.

Ο ΑΙΩΝ1922 διαθέτει ειδικό τμήμα “After Sales Service”, τηλέφωνο 210 3000500 (10:00 – 16:00, εκτός Σαββάτου), που είναι το μόνο αποκλειστικά αρμόδιο για οποιαδήποτε θέμα ενδεχομένως προκύψει μετά την αγορά. Το τμήμα After Sales Service και τα ανάλογα άρθρα στην ιστοσελίδα μας, είναι τα μοναδικά υπεύθυνα για γραπτές συμβουλές και οδηγίες σχετικά με τα αγορασθέντα χαλιά. Κάθε επίκληση προφορικών συμβουλών ή διαβεβαιώσεων από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, θεωρείται ανυπόστατη και δεν δεσμεύουν την εταιρεία.

Για να έχετε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση, μην περιορίζεστε μόνο σε αυτό το άρθρο. Ανατρέξτε σε όλα τα άρθρα που αναφέρονται σε συμβουλές φροντίδας. Μόνο έτσι θα έχετε μια αποτελεσματική γνώση της φροντίδας των χειροποίητων χαλιών.

Καλάθι
Σύνδεση

Δεν έχετε λογαριασμό;

Ξεκινήστε να γράφετε το προϊόν που ψάχνετε