Δωρεάν έξοδα αποστολής. Ευκολία στις επιστροφές.
Συμβουλές

Λέκιασμα – Ξέβαμμα – Χνούδιασμα – Τρύπημα – Ζάρωμα – Ξήλωμα – Κρόσσια – Ρέλια Χαλιών

Όλα τα παραπάνω προβλήματα, αν & σπάνια, μπορεί όμως να παρουσιασθούν σ’ ένα χειροποίητο χαλί από οποιαδήποτε ενδεχόμενη αμέλεια ή απροσεξία. Μόλις διαπιστώσετε ένα τέτοιο πρόβλημα, το αντιμετωπίζετε άμεσα και με ψυχραιμία εφόσον πρόκειται για χαλί “ΑΙΩΝ 1922”, γιατί το AFTER SALES SERVICE παρέχεται δια βίου & ο “ΑΙΩΝ 1922”, είναι πάντοτε δίπλα στον πελάτη.

Πρέπει εδώ να τονισθεί με ιδιαίτερη έμφαση, ότι τα χειροποίητα χαλιά δεν είναι προϊόντα βιομηχανικής παραγωγής, ώστε να είναι συγκρίσιμα μεταξύ τους, αφού παράγονται το κάθε ένα ξεχωριστά από διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικές κατά περιοχή μεθόδους κλωστοποίησης, ύφανσης & φινιρίσματος ενώ τα μαλλιά που χρησιμοποιούνται είναι διαφορετικά ακόμα και μεταξύ κωμοπόλεων της ίδιας περιοχής. Έτσι, δεν υπάρχει ομοιογένεια μεταξύ τους ούτε στην εμφάνιση ούτε στην αντοχή ούτε στην συμπεριφορά από τη χρήση. Κάθε χειροποίητο χαλί έχει τη δική του ιδιαιτερότητα που αντικατοπτρίζει την επιμέλεια & το μεράκι του δημιουργού του, την μέθοδο επεξεργασίας & την ποιοτική διαφορά των εντελώς ανόμοιων μαλλιών που χρησιμοποιούνται.

Δηλαδή τα χειροποίητα δεν αποτελούν μια κατηγορία όπως τα χαλιά μηχανής με ποιοτικές διαβαθμίσεις αλλά το κάθε χειροποίητο χαλί είναι μια αυτόνομη κατηγορία & έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και προσωπικότητα. Μια προσωπική δημιουργία σε ένα καλλιτεχνικό χειροτέχνημα με αριστουργηματική εκτέλεση, ακριβού κόστους, η υψηλή ποιότητα δεν συνεπάγεται και την υψηλή αντοχή. Όσο πιο ποιοτικό είναι ένα χειροποίητο χαλί τόσο πιο ευαίσθητο είναι στη χρήση του, και απαιτεί επιπρόσθετα την ανάλογη “στοργή & φροντίδα”, ώστε να διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση για πολλές πολλές γενεές & αιώνες. Το σημαντικό, δεν είναι ο λόγος που προκάλεσε το πρόβλημα, αλλά η αποκατάστασή του. Όλα τα προβλήματα συνήθως αποκαθίστανται & μάλιστα απόλυτα στις περισσότερες περιπτώσεις. Η εργασία χειρός, σε αντίθεση με τη βιομηχανική παραγωγή, ξαναδημιουργείται όπως μετά το ξήλωμα ενός χειροποίητου πλεκτού (με πλεκτοβελόνες) ξαναπλέκεται, χωρίς να αφήνει ίχνη “μανταρίσματος”.

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα σε ένα χειροποίητο χαλί, αποτελεί το λέκιασμα από οποιασδήποτε μορφής (οργανικό ή μη) υγρό, που έπεσε επάνω του από απροσεξία ή αμέλεια. Η απάλειψη των λεκέδων σε ένα χαλί, είναι μια εξαιρετικά δύσκολη εργασία, εντελώς ξεχωριστή και με κόστος συνήθως πολύ μεγαλύτερο από την τιμολόγηση ενός κανονικού καθαρίσματος για ολόκληρο το χαλί. Αν μάλιστα έχει προκληθεί και αποχρωματισμός από ξέβαμμα, το θέμα εξελίσσεται σε ιδιαίτερα σοβαρό, πολύ περισσότερο, όταν αφορά ανώτερες ποιότητες μεταξωτών (ζωικών ή φυτικών) χειροποίητων χαλιών ή ακόμα και μάλλινα χαλιά ή μαλλομέταξα υψηλής πυκνότητας. Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις, η αποκατάσταση αντιμετωπίζεται θετικά και απόλυτα. Υπάρχουν, αν και όχι συχνά, και αρκετές περιπτώσεις που δεν επιτυγχάνεται η απόλυτη αποκατάσταση του ξεβάμματος, αλλά ως ένα βαθμό. Αυτή η μερική αποκατάσταση με την όποια ενδεχόμενη ατέλεια, συνήθως, είναι αδύνατον να γίνει αντιληπτή από τα μη εξειδικευμένα μάτια. Επίσης, πάντοτε ανεξάρτητα από τον βαθμό αποκατάστασης, διατηρείται εντελώς η χρηστικότητά του. Ο αποχρωματισμός, ξέβαμα ή ξεθώριασμα από έκθεση στον ήλιο είναι άλλη μια “βλάβη” επίσης αντιμετωπίσιμη, αλλά με επιπλέον δυσκολίες, που απαιτούν εξαιρετικά χρονοβόρα και επίπονη εργασία, εντελώς εξειδικευμένη, προκειμένου να πετύχουμε την κατά το δυνατόν “απόλυτη” αποκατάσταση. Γενικά το ξέβαμα ή το ξεθώριασμα από οποιαδήποτε αιτία και αν προέρχεται, είναι η σοβαρότερη “βλάβη” που μπορεί να συμβεί σε ένα χειροποίητο χαλί και η όποια αποκατάσταση είναι χρονοβόρα, απαιτεί εξαιρετικά ειδικευμένο τεχνίτη και αντίστοιχα υψηλό κόστος.

Όμως, πέρα από τα υγρά (καφέδες, ποτά, κρασί ή οργανικά όπως ούρα, αίμα κ.λ.π.), ακόμα και το καθαρό νερό αν πέσει μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα μέχρι και αποχρωματισμό, αν δημιουργηθεί θύλακας νερού και παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα. Επίσης, μπορεί στο σημείο που χύθηκε καθαρό νερό, να υπήρχε εμφανής ή αφανής προηγούμενος λεκές, οπότε η προκαλούμενη ένωση με το νερό, μπορεί να αναδείξει ένα νέο πρόβλημα. Σε μερικές κατηγορίες χειροποίητων με ιδιαίτερο τελικό φινίρισμα (Bokhara Pakistan) το νερό προκαλεί “πτώση” ή “κλίση” του πέλους, που όμως η αποκατάσταση είναι πολύ εύκολη και ουσιαστικά μηδενικού κόστους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα αυθεντικά χειροποίητα, επειδή τα νήματα βάφονται από φυτικά υλικά όπως βότανα, ρίζες, χωρίς χημικά σταθεροποιητικά των χρωμάτων (κάτι που μόνο στα συνθετικά νήματα είναι απολύτως ασφαλές, ενώ στα μάλλινα νήματα δεν ισχύει απολύτως), είναι φυσικό να είναι ευπαθή σε κάθε μορφής αποχρωματισμούς.

Αντίθετα, το χνούδιασμα, το τρύπημα, το ξήλωμα του κόμπου, το αναμάλλιασμα, οι εξέχουσες κλωστές, η φθορά του πέλους κ.λ.π. αντιμετωπίζονται πολύ πιο εύκολα. Πάντοτε βέβαια σε συνάρτηση με την έκταση και το “μέγεθος” του προβλήματος, στο οποίο αντιστοιχεί η ανάλογη εργασία. Κάθε μια από αυτές τις “βλάβες” θέλει και την ανάλογη εξειδικευμένη αντιμετώπιση, που όμως είναι ηπιότερη σε σχέση με τους λεκέδες από τα διάφορα υγρά ή τους αποχρωματισμούς από νερό ή ήλιο. Επίσης, υπάρχουν πολλοί τεχνίτες, που έχουν την απαιτούμενη για αυτές τις “βλάβες” ικανότητα, ενώ για τους αποχρωματισμούς είναι εξαιρετικά ελάχιστοι και δυσεύρετοι. Έτσι, στις περιπτώσεις αυτές, η αποκατάσταση είναι σχεδόν βέβαια για τις περισσότερες και σχεδόν πάντοτε απόλυτη, χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

Το ζάρωμα είναι μια εντελώς διαφορετική “βλάβη”. Συμβαίνει σε ορισμένες κατηγορίες αυθεντικών χειροποίητων χαλιών, κυρίως νομάδικων. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν και καθορίζουν την νομάδικη ζωή, η αντίστοιχη επεξεργασία του μαλλιού, με τις περιορισμένες δυνατότητες, είναι απόλυτα πρωτόγονη. Η κλωστοποίηση είναι πολυποίκιλη, χωρίς την δυνατότητα συνολικής ποιοτικής ομοιογένειας, κατά την προετοιμασία της ύφανσης ενός χαλιού. Έτσι συμβαίνει να χρησιμοποιούνται ανόμοιας υφής μαλλιά στην ύφανση και ολοκλήρωση του αυθεντικού χειροποίητου νομάδικου χαλιού. Συνέπεια αυτής της απλοϊκής επεξεργασίας των μαλλιών, (που προέρχονται από διάφορα σημεία του ζώου, με διαφορετικές και σημαντικές μεταξύ τους αντιδράσεις στο νερό και στην υγρασία), είναι να παρουσιάζονται ζαρώματα. Το συνηθέστερο είναι να προκαλούνται κατά τον καθαρισμό από μη εξειδικευμένους τεχνίτες, που δεν γνωρίζουν την ειδική μεθοδολογία που απαιτείται για τα συγκεκριμένα χαλιά. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να συμβαίνει το ίδιο λόγω εναλλασσόμενων διαφορετικών βαθμών υγρασίας στο χώρο, που είναι τοποθετημένα. Το ζάρωμα δημιουργείται από διαφορετικές συρρικνώσεις των ανομοιογενών ποιοτήτων μάλλινων νημάτων, που χρησιμοποιήθηκαν και έτσι προκαλείται μια κυματοειδής μορφή στο χειροποίητο χαλί. Όμως αυτά τα ζαρώματα αποκαθίστανται ασφαλώς, αν και η αντίστοιχη εργασία απαιτεί αρκετό χρόνο. Η αποκατάσταση και επαναφορά γίνεται με το τέντωμα και την τοποθέτηση του χαλιού με το ζάρωμα σε ειδικό εργαλείο το “τάχτα” όπως λέγεται στις διάφορες διαλέκτους των χωρών της Ανατολής. Το “τάχτα” είναι μια ξύλινη τάβλα (στις κατά περίπτωση διαστάσεις του χαλιού) με άπειρα καρφιά καθόλο το μήκος και πλάτος της, ακριβώς όπως το κρεβάτι του Ινδού φακίρη που κάθεται και κοιμάται πάνω στα καρφιά. Αφού τοποθετηθεί το χαλί πάνω στο “τάχτα”, έτσι ώστε να το διαπεράσουν μέχρι την βάση τους, τα άπειρα καρφιά (ράμμα) αρκεί να εφάπτεται απόλυτα με την ξύλινη τάβλα, και έτσι να σταθεροποιηθεί εντελώς. Στην συνέχεια με διάφορες παραδοσιακές μεθόδους και ράντισμα με νερό και άλλα υλικά, με επεμβάσεις σε τακτά διαστήματα, αλλά κυρίως με την αδιάλειπτη καθημερινή παρακολούθηση, αποκαθίστανται (σταδιακά και σε μήκος χρόνου) το ζάρωμα.

Πρέπει να επισημάνουμε ιδιαίτερα τα σημεία εκείνα εκτός του κυρίως χειροποίητου χαλιού με συχνότερα προβλήματα από φυσιολογική χρήση, που είναι τα κρόσσια & τα ρέλια. Τα κρόσσια λόγω χρώματος ή λόγω της ιδιοσυστασίας τους αλλά & λόγω του ακραίου σημείου που βρίσκονται στο χαλί έχουν μια επιπλέον ευαισθησία. Επίσης, τα ρέλια σε χαλιά που η παράδοση τα θέλει μετά την ύφανση (π.χ. Bokhara Pakistan) ενδέχεται από οποιοδήποτε καρφάκι ή γρέζο τακουνιού να ξηλωθούν πολύ εύκολα. Είναι προφανές, ότι τα εκτός του κυρίως χειροποίητου χαλιού προβλήματα από τη συνήθη χρήση, δεν αποτελούν ελάττωμα του χαλιού (σχετικό άρθρο “κρόσσια και ρέλια”).

Για ορισμένο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία αγοράς, στην εντελώς απίθανη περίπτωση, κατασκευαστικού ελαττώματος, η αποκατάσταση αυτή παρέχεται δωρεάν. Είναι αυτονόητο, ότι το “δωρεάν” δεν ισχύει για χαλιά που αγοράσθηκαν σε τιμή εκποίησης, δηλαδή με έκπτωση άνω του 50%. Σε όλα ανεξαιρέτως τα χειροποίητα χαλιά ΑΙΩΝ1922, ακόμα και εκείνα σε τιμή εκποίησης, κάθε αποκατάσταση χρεώνεται αλλά μόνον στο ακριβές κόστος των ωρών που θα χρειαστεί ο τεχνίτης για τη συγκεκριμένη εργασία. Δηλαδή ο πελάτης χρεώνεται ακριβώς με την αμοιβή του τεχνίτη και μόνον, χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό όφελος για την εταιρεία. Άλλωστε, όλες αυτές οι υπηρεσίες μετά την πώληση παρέχονται μη κερδοσκοπικά, ενώ περιορίζονται μόνο στους πελάτες ΑΙΩΝ1922 αποκλειστικά. Ταυτόχρονα αποτελεί μια παροχή σιγουριάς και αξιοπιστίας, των αυθεντικών χαλιών ΑΙΩΝ1922, που ισχύει δια βίου προς όλους τους πελάτες.

Όλες οι προσπάθειές μας, κατατείνουν στην πλήρη ικανοποίηση και απόλυτο σεβασμό στα χρήματα του κάθε πελάτη, τόσο κατά την αγορά όσο και στην αποκατάσταση από ενδεχόμενο “ατύχημα”.  Η προσεκτική χρήση και στην βάση αυτής η περιποίηση και η φροντίδα ενός αυθεντικού χειροποίητου, προσδιορίζει και εξασφαλίζει την αντοχή και την χρηστικότητά του για ΑΙΩΝΕΣ. Ένα αυθεντικό χειροποίητο και μάλιστα από τις συλλογές “ΑΙΩΝ1922”, (που προϋποθέτουν σχολαστική επιλογή από τους πλέον έμπειρους ανθρώπους τους), έχει διασφαλισμένη τόσο την απόλυτη αξιοπιστία στην ποιότητα όσο και την έγκυρη πιστοποίησή της. Αποτελεί τελικά την σίγουρη τοποθέτηση χρημάτων σε ένα αξιόλογο αυθεντικό χειροτέχνημα, ουσιαστικά μια επένδυση με ασφαλείς προοπτικές για σοβαρές οικονομικές αποδόσεις στο μέλλον. Επιπλέον, προσφέρουν την υπερήφανη κληροδότηση ενός οικογενειακού κειμηλίου υψηλής πνευματικής αξίας και κύρους στις επόμενες γενιές.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο ΑΙΩΝ1922 διαθέτει ειδικό τμήμα “After Sales Service”, τηλέφωνο 210 3000500 (10:00 – 16:00, εκτός Σαββάτου), που είναι το μόνο αποκλειστικά αρμόδιο για οποιαδήποτε θέμα ενδεχομένως προκύψει μετά την αγορά. Το τμήμα After Sales Service και τα ανάλογα άρθρα στην ιστοσελίδα μας, είναι τα μοναδικά υπεύθυνα για γραπτές συμβουλές και οδηγίες σχετικά με τα αγορασθέντα χαλιά. Κάθε επίκληση προφορικών συμβουλών ή διαβεβαιώσεων από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, θεωρείται ανυπόστατη και δεν δεσμεύουν την εταιρεία.

Για να έχετε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση, μην περιορίζεστε μόνο σε αυτό το άρθρο. Ανατρέξτε σε όλα τα άρθρα που αναφέρονται σε συμβουλές φροντίδας. Μόνο έτσι θα έχετε μια αποτελεσματική γνώση της φροντίδας των χειροποίητων χαλιών.

Καλάθι
Ξεκινήστε να γράφετε το προϊόν που ψάχνετε

Σύνδεση

Δεν έχετε λογαριασμό;