Δωρεάν έξοδα αποστολής. Ευκολία στις επιστροφές.

art nouveau

Η Art Nouveau ως καλλιτεχνικό ρεύμα

Προς τα τέλη του 19ου αιώνα, αναπτύχθηκαν στην τότε γεωγραφική Ευρώπη, διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα, που κυριάρχησαν στην ζωγραφική, στην αρχιτεκτονική, στην γλυπτική, την κεραμική, αλλά και στα σχέδια σε διάφορα υφαντά ή στην ζωγραφική πάνω σε αντικείμενα. Τα κυριότερα από αυτά, ήταν ο ρεαλισμός, ο ρομαντισμός, ο ιμπρεσιονισμός, ο Postimpressionism και ο Συμβολισμός. Ο Συμβολισμός, σαν καλλιτεχνικό ρεύμα, ήταν μια μορφή αντίδρασης στα αντίστοιχα ρεύματα του ρεαλισμού και Νατουραλισμού που η θεώρησή τους ήθελε και έβλεπε την πραγματικότητα με πιστό τρόπο. Από πολλούς θεωρείται ότι επειδή ο Συμβολισμός προέβαλε το όνειρο και την φαντασία, σαν απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής δημιουργίας, έδωσε τα πρώτα ψήγματα στην μετέπειτα ανάδειξη του εξπρεσιονισμού. Όμως, ως πλέον σημαντική θεωρείται η επίδραση του καλλιτεχνικού κινήματος του συμβολισμού στην Art Nouveau. Επίσης η Art Nouveau συνδέθηκε έντονα με την Ιαπωνική και Κινέζικη τέχνη, διατηρώντας και κάποια στοιχεία σε περιορισμένο όμως βαθμό, από την αντίστοιχη Γοτθική.

Η Art Nouveau ήταν ουσιαστικά η αντίδραση και όχι η εξέλιξη στα καλλιτεχνικά ρεύματα του 19ου αιώνα, όπου κυριαρχούσε η ακριβής πιστότητα. Η Art Nouveau εξέφρασε δομικά μορφές της φύσης και κυρίαρχα μέσα από τις γραμμές των φυτών και των λουλουδιών. Το καλλιτεχνικό κίνημα της Art Nouveau περιλαμβάνει με μια ιδιαίτερη ευρύτητα σχεδόν όλες τις Καλές Τέχνες. Ξεκινώντας από την Αρχιτεκτονική, το Interior Design, την ζωγραφική, την κεραμεική, την γραφιστική αλλά και στην τέχνη του vitro, του καλλιτεχνικού σχεδιασμού κοσμημάτων, ακόμα και των επίπλων μέχρι αντικειμένων διακόσμησης. Εκεί που ήταν έντονη η επίδραση, ήταν στην απόλυτη κάλυψη της υφαντουργίας. Σχεδιάστηκαν με βάση την Art Nouveau συνολικά υφάσματα για έπιπλα, για κουρτίνες, ακόμα και για ρούχα, που κυριάρχησαν σχεδόν ολοκληρωτικά.

Όμως επίσης άκρως θεαματική ήταν η εφαρμογή της καλλιτεχνικής τάσης Art Nouveau πάνω στα χαλιά. Οι μικρές οικοτεχνίες χαλιών της Φλάντρας και της Νορμανδίας αλλά και εκείνες της Βόρειας Ιταλίας προσεταιρίστηκαν άμεσα την νέα αυτή τάση, επηρεάζοντας άμεσα μέσω των εξαγωγέων, αυτούς τους ίδιους τους δημιουργούς χειροποίητων χαλιών στην Ανατολή, που προσάρμοσαν σταδιακά ανάλογα τα σχέδιά τους. Την ίδια εποχή, τα χειροποίητα χαλιά κυρίως της Κίνας και δευτερευόντος της Ιαπωνίας, που όμως είχε ελάχιστες εξαγωγές, κυριάρχησαν στις Ευρωπαικές αγορές και κατά βάση στο Παρίσι και στο Βέλγιο. Τα αυθεντικά κινέζικα χαλιά βρέθηκαν τότε στο υψηλότερο σημείο πωλήσεων, που δεν το πλησίσαν ούτε στα σύγχρονα χρόνια. Τα τότε χειροποίητα χαλιά της Κίνας είχαν από μόνα τους πάρα πολλά στοιχεία της Art Nouveau στα σχέδιά τους. Σήμερα, οι εισαγωγές στην Ευρώπη και Αμερική των παραδοσιακών κινέζικων χειροποίητων χαλιών είναι ελάχιστες. Βέβαια σήμερα αντίστοιχα τα αντίγραφα από άλλες αυθεντικές καταγωγές έχουν τεράστια εμπορική αποδοχή λόγω της φθηνής τιμής.

Το καλλιτεχνικό κίνημα της Art Nouveau, που ελληνικά αποδίδεται ‘’Νέα Τέχνη” αναπτύχθηκε μεταξύ του 1890 και του 1915. Επηρέασε ολοκληρωτικά την αρχιτεκτονική και τις εφαρμοσμένες τέχνες και την διακόσμηση αυτής της περιόδου. Κυριάρχησε, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με διάφορα ονόματα, ουσιαστικά σαν μετάφραση από τα γαλλικά του όρου Art Nouveau, από όπου ξεκίνησε, με δεύτερο σταθμό το Βέλγιο. Στο Βέλγιο η Art Nouveau είχε εφαρμογή στα υφάσματα και τις ταπετσαρίες αλλά και στα χειροποίητα χαλιά. Το 1900 έγινε μια μεγάλη Έκθεση στο Παρίσι η Exposition Universelle. Αυτή η Διεθνής Έκθεση με μεγάλο αριθμό επισκεπτών από όλο τον κόσμο καθιέρωσε παγκοσμίως την Art Nouveau. Αλλά ακόμα και στις μέρες μας διατηρείτα η Art Nouveau. Από σχέδια υφασμάτων, χαλιών, επίπλων, φωτιστικών,πινάκων ζωγραφικής μέχρι διακοσμητικών αντικειμένων συνεχίζει να υπάρχει στις μέρες μας. Με τα παλιά κομμάτια από την εποχή της ακμής της να έχουν τεράστια αξία και να παρουσιάζονται στις διεθνείς μεγάλες δημοπρασίες αντικειμένων τέχνης των οίκων Sothby’s κ.λ.π. Τελικά η Art Nouveau παραμένει αρκετά ενεργή και στις μέρες μας, με την ίδια ευαισθησία που εξέπεμπε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Add to cart