Γιατί ΑΙΩΝ1922??

Γιατί το 1922, ξεκίνησε στην Ελλάδα ο ΑΙΩΝ1922 με την ίδια φιλοσοφία, εκείνων που παρουσίαζαν την ίδια ακριβώς χρονιά την εικονιζόμενη Rolls Royce 1922. Γιατί αυτή είναι η κοινή μας φιλοσοφία, που διατηρείται αιωνίως, με βάση την ειλικρίνεια, την σιγουριά, την φερεγγυότητα και την διασφάλιση, που υποχρεωτικά προϋποθέτουν αφοσίωση στην “ποιοτική υπέρβαση”. Γιατί τα αυθεντικά χαλιά είναι η ίδια η ζωή μας. Η δικιά μας ζωή και επιπλέον η ζωή ενός πολυφυλετικού  δικτύου ανθρώπων, που απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιατί ο ”ΑΙΩΝ1922” με ιστορία αιώνων ασχολείται αποκλειστικά με την κουλτούρα του Αυθεντικού χειροποίητου χαλιού. Γιατί ο πολύχρωμος κόσμος του Χειροποίητου χαλιού και η βαθιά γνώση μας, εξελίσσονται σε πάθος για αυτά τα ίδια τα χαλιά, αλλά και σε κοινωνική αλληλεγγύη για τους ανθρώπους που τα δημιουργούν. Γιατί το πάθος για τα χαλιά εκφράζεται με την απόλυτη αφοσίωση στην αυθεντικά υψηλή ποιότητα των χαλιών. Γιατί ταυτόχρονα με επαγγελματική προσήλωση, όπως ακριβώς και η Rolls Royce, απορρίπτουμε με αδιαλλαξία κάθε προσπάθεια ποιοτικής νόθευσης, ενώ επίσης εμμονικά αποκλείουμε κάθε παρόμοια εκτέλεση χαμηλού κόστους, χωρίς εξαιρέσεις και συμβιβασμούς.

Γιατί η Rolls Royce παραμένει πάντα η κορυφαία, επειδή διατηρεί με “θρησκευτική ευλάβεια” αυτή την ίδια “ποιοτική υπέρβαση”, όπως ακριβώς και εμείς, χωρίς διακοπή, από ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα. Γιατί ο ανταγωνισμός της αγοράς, μας υποχρεώνει να προσγειώνουμε τις τιμές των αυθεντικών υψηλής ποιότητας, ώστε να συμβαδίζουν κάπως με εκείνες αυτών των εμπορικών χειροποίητων χαλιών χαμηλού κόστους. Γιατί έτσι, αυτή η ποιοτική υπέρβαση, με την τιμολογιακή προσαρμογή, καταλήγει σε ένα αδιαφιλονίκητο “Overvalue for Money” για όλα τα χειροποίητα χαλιά μας.

Γιατί η συλλογή μας είναι η πληρέστερη στην Ευρώπη, αφού φροντίζει γι’ αυτό ένας ολόκληρος ξεχωριστός κόσμος. Γιατί ο ΑΙΩΝ1922 με τις απεριόριστες διεθνείς διασυνδέσεις του, παρουσιάζει μοναδικά τα χαλιά της worldwide deco collection. Γιατί με βάση την μακρόχρονη εμπειρία, διαθέτει την απαραίτητη αξιοπιστία, ώστε να αναλαμβάνει υπεύθυνα πολύπλοκες ειδικές παραγγελίες (sur mesure) χαλιών που κυριαρχούν στον χώρο, προσαρμοσμένα ακριβώς στα μέτρα σας “from around the globe”.

Γιατί η ποιοτική υπέρβαση οδηγεί υποχρεωτικά και στην επίσημη εξασφάλιση. Γιατί μία σειρά από Πιστοποιητικά και εγγυήσεις την επιβεβαιώνουν. Γιατί, υπάρχει η αναγνώριση για τα Αυθεντικά χαλιά “ΑΙΩΝ 1922” μέσα από πολλές διακρίσεις και βραβεία. Γιατί ο ΑΙΩΝ1922, με την ποιοτική του υπέρβαση, εξελίχθηκε σε “case study” για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Indiana University της Αμερικής. Γιατί τέλος, αυτή η ίδια ποιοτική υπέρβαση ήταν που διατήρησε τις εξαγωγές στην Ευρώπη, κατά την Οθωμανική περίοδο μέχρι την εγκατάσταση στην Ελλάδα το 1922.

Εμείς και Η Γνώση μας

1.Η Ζωή μας 

Τα αυθεντικά χαλιά είναι σαν τα βιβλία. Δεν είναι πλέγμα νημάτων, έχουν ζωή, έχουν ιστορία, έχουν παράδοση, είναι η ίδια η ζωή μας. Τα αγαπάμε. Ζούμε σε ένα περιβάλλον γοητευτικό, σε έναν κόσμο πλούσιο σε χρώματα και σχέδια με φαντασία και συμβολισμούς. Είναι ο έρωτάς μας, είναι το μέλλον που καθρεπτίζει το παρελθόν μας. Βαδίζουμε στο μέλλον, με βάση αυτήν την παράδοση και την φιλοσοφία μας.

Αυτή η φιλοσοφία μας συγκροτείται από τις αρχές μας, που τις τηρούμε πάντα. Η πρώτη αρχή μας σχετίζεται με την ειλικρίνεια. Αυθεντικό είναι το ειλικρινές, το πραγματικό, το παραδοσιακό. Με βάση την ειλικρίνεια, αξιολογούμε, βεβαιώνουμε, υποσχόμαστε! Έτσι προκύπτει η συνέπεια, η αξιοπιστία, η φερεγγυότητα, η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ο εχθρός της υπερβολής, της αντιγραφής, της παραλλαγής, της παραπλάνησης και οδηγεί αποκλειστικά στο αυθεντικό. Το αυθεντικό μας δίνει διαχρονικά μια ξεχωριστή δύναμη. Μια δύναμη που πηγάζει από τους πελάτες, εκφράζει τους πελάτες και υπηρετεί τους πελάτες. Πρακτικά, αυτή η δύναμη εκπορεύεται από την “αιώνια” εμπειρία μας που εξασφαλίζει την απόλυτη γνώση στα αυθεντικά χαλιά, ενώ εξαργυρώνεται από τους πελάτες ως πρόσθετη δύναμη αυξάνοντας την αξία των χρημάτων τους.

Οι συναλλαγές με αυθεντικούς ανθρώπους, όπως οι Ανατολίτες δημιουργοί, επίσης παράγουν δύναμη. Μια δύναμη που τους αντιμετωπίζει με συνέπεια, συμπαρίσταται με αξιοπιστία στα προβλήματά τους και αναγνωρίζει με εντιμότητα την αξία τους. Η δεύτερη αρχή της φιλοσοφίας μας στηριγμένη στο γνήσιο και στο αληθινό είναι η αυθεντική αγάπη για αυτό που κάνουμε. Όλοι οι άνθρωποί μας, είναι παθιασμένοι με την εργασία τους και έχουν μια μοναδική εντελώς ερωτική σχέση με το αυθεντικό χειροποίητο χαλί.

Ο απόλυτος προσανατολισμός στη φύση και σε ότι παράγεται από αυτή είναι η Τρίτη αρχή της φιλοσοφίας μας. Έτσι, για όλα τα αυθεντικά χειροποίητα χαλιά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά, νήματα φτιαγμένα με το χέρι από φυσικά υλικά (μαλλί, μετάξι, βαμβάκι), που βάφονται μόνο με βότανα, ενώ οι τελικές επεξεργασίες υποβοηθούνται επίσης μόνο από φυτικά υλικά και στηρίζονται, χωρίς εξαιρέσεις, στα στοιχεία της φύσης, μακράν από την εμπλοκή χημείας, ώστε να είναι απόλυτα βιολογικά (organic carpets). Η χειροτεχνία στην καλλιτεχνική της όμως έκφραση είναι μια ακόμη από τις αρχές που περιλαμβάνονται στην φιλοσοφία μας. Η πραγματική άριστη ποιότητα για να υπηρετεί απόλυτα την υψηλής βαθμίδας “decoration” πρέπει να περιλαμβάνει και την καλλιτεχνική διάσταση, αφού μόνο τότε οδηγεί στην αριστοτεχνία και αναγνωρίζεται περίτρανα η αυθεντικότητα.

Η αναβάθμιση ενός χώρου με την τοποθέτηση των κατάλληλων χειροποίητων χαλιών και την ποιοτική ανάδειξη της κουλτούρας που αποπνέουν, τελικά αποτελεί ταυτόχρονα και την αποστολή μας. Η κουλτούρα των λαών της Ανατολής, που εμπεριέχεται στα αυθεντικά χαλιά, μας εμποτίζει πνευματικά και μας εμψυχώνει στην δουλειά μας, ενώ ουσιαστικά έτσι προάγει το όραμά μας. Είμαστε άρρηκτα δεμένοι με τις σταθερές αρχές που συγκροτούν τη φιλοσοφία μας, στηρίζουν την απόλυτη ικανοποίηση των πελατών μας και έτσι μάς διασφαλίζουν επαγγελματική μακροημέρευση, αυτό το ίδιο το μέλλον μας. Κοιτάμε μπροστά, βαδίζουμε με δύναμη μοναδική, που αναβλύζει ζωή, αυτήν που ζούμε μέσα από τα αυθεντικά χειροποίητα χαλιά.

2. Η Γνώση μας

Η τέχνη του χειροποίητου χαλιού, με την αδιάκοπη εξαγωγική παρουσία μας στις Ευρωπαϊκές αγορές, για τουλάχιστον τρεις αιώνες, έγινε η κουλτούρα μας. Η ενασχόληση με την παραγωγή του χαλιού στην Καππαδοκία, για αλλεπάλληλες γενιές, μας κληροδότησε την παράδοση. Η εμπειρία μας στα χαλιά, που ξεκινά το 18ο αιώνα, διαμορφώθηκε σε γνώση και έγινε αυτή η ίδια η πολύτιμή μας τέχνη.

Ταξιδεύουμε ασταμάτητα, σε τόπους μακρινούς και προσεγγίζουμε χώρους δυσπρόσιτους. Συλλέγουμε, όλοι εμείς αυτοπροσώπως, εμπειρίες, ιστορίες και αισθήσεις από ποιοτικά, Αυθεντικά χαλιά. Ανακαλύπτουμε καινούργιες, διαφορετικές δημιουργίες από καλλιτέχνες και επιλέγουμε χαλί-χαλί, τις πιο ιδιαίτερες και πιο ξεχωριστές, που αναπαριστούν τους θρύλους, την ιστορία, τον πολιτισμό, τους συμβολισμούς και τις παραδόσεις κάθε μιας από αυτές τις φυλές και εθνότητες.

Η μακρόχρονη εμπειρία και η σημαντική γνώση στην επιλογή του χαλιού, έγινε η αξεπέραστη αρετή μας, το επαγγελματικό μας χάρισμα, το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Έτσι κερδίσαμε και το Διεθνές Βραβείο “Carpet Expertise in Hand-made Works of Art”, που πιστοποιεί την τεχνογνωσία και τη σημαντική εμπειρία μας.

3. Η Ιστορία μας 

Οι βαθιές ρίζες των Αυθεντικών χαλιών ”ΑΙΩΝ1922”, χάνονται στην Καππαδοκία της Βυζαντινής εποχής. Εκεί, στα οροπέδια της περιοχής, η ιδιοκτησία από τεράστιες άγονες εκτάσεις, διατηρούνταν και κατά την Οθωμανική περίοδο. Επειδή, ήταν χρήσιμες μόνο για βοσκοτόπια, παραχωρούνταν σε κτηνοτρόφους με αντάλλαγμα, αντί ενοικίου, το μαλλί των αιγοπροβάτων. Το μαλλί μετά το κούρεμα, πουλιόνταν όπως ήταν, ή μετά το πλύσιμο, σε έμπορους της Σμύρνης και της Πόλης.

Όμως λίγο πριν τα μέσα του 18ου αιώνα, γύρω στα 1740, υπήρξε λόγω κρίσης, αδυναμία στην διάθεση των μαλλιών για μια περίοδο πάνω από δύο χρόνια. Τα πολλά αδιάθετα αποθέματα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν άμεσα. Το μαλλί είναι ζωικό υλικό και με τον καιρό αχρηστεύεται ολοκληρωτικά. Έτσι, για να μην απαξιωθούν τελείως, χρησιμοποιήθηκαν υποχρεωτικά, με την δημιουργία οικοτεχνίας κιλιμιών και χαλιών, με τον πρωτοποριακό για την εποχή σκοπό, την παραγωγή χωρίς προηγούμενη παραγγελία. Μέχρι τότε, η όποια οικιακή παραγωγή, κάλυπτε μόνο ίδιες ανάγκες ή το πολύ παραγγελίες άλλων οικογενειών. Γενικά, δεν υπήρχε παραγωγή χωρίς παραγγελία. Έπρεπε να είναι προηγουμένως εξασφαλισμένη η πώληση, πριν ξεκινήσει η αντίστοιχη παραγωγή.

Τα παραγόμενα χειροποίητα χαλιά και κιλίμια της οικοτεχνίας άρχισαν σύντομα, μέσα στην επομένη εικοσαετία, να εξάγονται στην Ευρώπη, μέσω του λιμανιού της Σαμψούντας, πάντα συνοδεύοντας το φορτίο. Αφορούσαν κιλίμια και χαλιά σε διάφορες ποιότητες και χρώματα που σταδιακά προσαρμόζονταν ποιοτικά και χρωματικά ανάλογα με την κατά περίπτωση ζήτηση. Τα χρήματα από τις εξαγωγές χαλιών, επανεπενδύονταν σε ανδρικά υφάσματα-κασμήρια, που είχαν μεγάλη ζήτηση, τα όποια εισάγονταν πάντα με την ίδια συνοδεία. Από τα μέσα του επόμενου 19ου αιώνα, γύρω στα 1850, προέκυψε απρόβλεπτα μεγάλη ζήτηση των χαλιών αυτών, αλλά και της Ανατολίας γενικότερα, σε σημείο να αποτελέσουν ένα από τα σοβαρότερα εξαγωγικά προϊόντα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, μεταφέρει αναγκαστικά την δραστηριότητα στην Ελλάδα. Κατά την επιβίβαση στο πλοίο, καταφέρνουν να φορτώσουν παράνομα, μέσα στα πολλά στρώματα της οικογένειας, αξιόλογα εμπορεύματα, αφού προηγουμένως είχαν αδειάσει, το από βαμβάκι περιεχόμενο τους. Όταν τα εμπορεύματα αυτά ξεφορτώνονται με ασφάλεια στην Ελλάδα, αποτελούν το Ιδρυτικό Κεφάλαιο των Αυθεντικών χαλιών ”ΑΙΩΝ1922” στο νέο ξεκίνημα το 1922 στην Ελλάδα.

4. Ο Πολύχρωμος Κόσμος μας

Είμαστε ένας οργανισμός, πολυφυλετικός και πολυπολιτισμικός, όπου συμμετέχουν άνθρωποι από αναρίθμητες φυλές και πάνω από πενήντα εθνότητες. Το χειροποίητο χαλί ενώνει όλους τους ανθρώπους, που εργάζονται για αυτό, σε Ανατολή και Δύση, σε μία παγκόσμια οντότητα, που συγκροτούν την εθνότητα των ανθρώπων του χειροποίητου χαλιού. Αυτός ο πολύχρωμος κόσμος έχει έναν κοινό παρονομαστή, την αγάπη για το χειροποίητο χαλί, και προκαλεί απροσδόκητες συναρτήσεις:

 • Έτσι, συγκοινωνούν, ο απλοϊκός βοσκός από το Θιβέτ, που πωλεί το τρίχωμα των ζώων του ώστε να γίνει νήμα για χαλιά, με τον εξεζητημένο πωλητή ενός πολυτελούς καταστήματος χειροποίητων στη Νέα Υόρκη.
 • Επίσης, συσχετίζονται, ο φημισμένος δημιουργός/καλλιτέχνης χαλιών στο Tabriz της Περσίας και η διανοούμενη έφορος Μουσείου Τέχνης στο Παρίσι.
 • Όπως στην ίδια θεωρητική δικτύωση, συναντώνται ο φανατικός μουσουλμάνος Taliban, προμηθευτής βοτάνων για χαλιά στο Mazar-I-Shariff του Αφγανιστάν, με τον κοσμοπολίτη συλλέκτη χαλιών που ζει στη Ζυρίχη.

Αντίστοιχες συναρτήσεις συναντάμε και στις άλλες καλές τέχνες π.χ. οι άνθρωποι των εικαστικών (ζωγράφοι, κριτικοί τέχνης, γκαλερίστες) ή οι άνθρωποι του θεάτρου (από τον ηθοποιό, τον σκηνογράφο μέχρι την ταξιθέτρια) και το κοινό. Έτσι λοιπόν, αυτός ο κόσμος του χειροποίητου χαλιού, είναι ένας απέραντος, όπως η Τέχνη κόσμος, και δεν έχει καμία απολύτως σχέση, με τις όποιες, ακόμα και ποιοτικές, βιομηχανίες χαλιών.

5. Εξάγοντας στην Ευρώπη 

Από τις αρχές του 18ου αιώνα, οι Ευρωπαίοι αγοραστές, επισκέπτονταν με περισσότερη ένταση και συστηματική συχνότητα την Οθωμανική Αυτοκρατορία για να αγοράσουν προϊόντα αγροτικής ή άλλης πρωτογενούς παραγωγής. Με τον έντονο ανταγωνισμό που αναπτύχθηκε, άρχισαν να επισκέπτονται, εκτός από τους εξαγωγείς που είχαν έδρα στα μεγάλα λιμάνια της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης και πόλεις της ενδοχώρας, διεκδικώντας και τα κέρδη των τοπικών εμπόρων. Όμως, οι ντόπιοι έμποροι και άτυποι “Τραπεζίτες”, αποτελούσαν ένα αξεπέραστο εμπόδιο, γιατί αφενός δέσμευαν με προκαταβολές την παραγωγή, και αφετέρου οι ίδιοι οι ξένοι αντιμετωπίζονταν με μεγάλη δυσπιστία. Το μόνο θετικό των ξένων, ήταν ότι τα χρήματά τους ήταν “καθαρά” και δεν είχαν “κρατήσεις” για συμψηφισμό παλαιών οφειλών ή προκαταβολών. Αυτά τα πολυποίκιλα εμπόδια, ανάγκασαν τους ξένους σε πολλές περιπτώσεις να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους, σε προϊόντα, που για τους άτυπους “Τραπεζίτες”-εμπόρους ήταν αδιάφορα (εκτός πρωτογενούς παραγωγής) που άλλωστε δεν ήταν στο αντικείμενό τους.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν ένας από αυτούς ο Rene Patrick που ενώ εκπροσωπούσε τον οίκο S. Josheph & Fils από το Παρίσι, ενδιαφέρθηκε στο Χάνι όπου έμενε στην Καππαδοκία για τα στρωσίδια στο δωμάτιο και στο χώρο υποδοχής κι έτσι συναντήθηκε με τον παραγωγό τους τον Κυριάκο Αργυρόπουλο (1726-1799). Εκείνος ήταν γιός του Ρωμανού Αργυρόπουλου (1702-1760), που είχε πρωτοξεκινήσει αναγκαστικά τις παραγωγές χαλιών και κιλιμιών, χωρίς παραγγελία (κίνηση που αποτελούσε για την εποχή “επανάσταση”) και κατοικούσε σε κοντινή απόσταση, ενώ διέθετε σεβαστές ποσότητες στις αποθήκες του. Η συνάντηση έγινε το 1779 και αποτέλεσε την αρχή μιας συνεργασίας που κράτησε 40 συναπτά χρόνια μέχρι το θάνατο του Rene. Την περίοδο που πέθανε ο Rene, ήταν πλέον στο “τιμόνι” της επιχείρησης ο εγγονός του αρχικού Κυριάκου Αργυρόπουλου (1726-1799) που λεγόταν και πάλι Κυριάκος (1779-1859), ο οποίος, ανέθεσε υποχρεωτικά, μη έχοντας άλλη επιλογή, στον “άβγαλτο” εικοσάχρονο γιό του Ρωμανό να αναλάβει στην θέση του Rene την συνέχιση της εξαγωγικής δραστηριότητας. 

Ο Ρωμανός Αργυρόπουλος (1802-1874), ένα άπειρο, και εντελώς απλοϊκό επαρχιωτόπουλο της Ανατολίας, με λιγοστά γαλλικά, μέσα από αμέτρητες αντιξοότητες, κατάφερε με σκληρή δουλειά να οργανώσει τις δεκαετίες του 1820 και 1830 μια παραγωγική και εξαγωγική επιχείρηση πρωτοφανή για εκείνη την εποχή με τις μεθόδους που εφάρμοσε, τόσο στην παραγωγή όσο και στην διάθεση των χαλιών και κιλιμιών. Δημιούργησε αποθήκες στην Τεργέστη, Νάπολη και Μασσαλία και ανέπτυξε με την βοήθεια ομάδας συγγενών του θεαματικά την παραγωγή, δεσμεύοντας συνολικές παραγωγές χαλιών και κιλιμιών της Καππαδοκίας και της ευρύτερης περιοχής. Υπήρξε ο πρωτοπόρος και ένας από τους πρωταγωνιστές στην θεαματική αύξηση των εξαγωγών χαλιών και κιλιμιών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στα μέσα του 19ου αιώνα, που έφθασαν σε σημείο, ώστε αυτές να αποτελούν το δεύτερο βασικό εξαγώγιμο είδος.

Μετά τον θάνατο του Ρωμανού το 1874, ο γιός του Κυριάκος Αργυρόπουλος (1843-1914) επεξέτεινε θεαματικά, οργάνωσε και εκσυγχρόνισε “εκ θεμελίων” την επιχείρηση. Κατάφερε διατηρώντας στο ακέραιο το μέγεθος των εξαγωγών χαλιών Καππαδοκίας να επεκταθεί επιπλέον και σε εξαγωγές από άλλα χαλιά αντίστοιχων περιοχών. Έτσι, εξασφάλισε μέσω της συνεργασίας με Έλληνα της Δαμασκού (Μητρόπολης τότε των χαλιών Ανατολής) να μονοπωλήσει σχεδόν τις εξαγωγές χαλιών κάθε καταγωγής από Κουρδιστάν, Τουρκεστάν, Περσία, Αζερμπαιτζάν κ.λπ. καθώς και των νομάδων, ελέγχοντας τελικά την όλη διακίνησή τους προς τις τρεις αποθήκες του στην Ευρώπη. Την ίδια σχεδόν περίοδο, με την βοήθεια του Τραπεζούντιου πεθερού του Γιάννη Ενεπέκογλου, ο οποίος ήλεγχε αποκλειστικά το συνολικό διαμετακομιστικό εμπόριο Περσίας με το λιμάνι της Τραπεζούντας, πέτυχε ταυτόχρονα να ελέγχει κυρίαρχα και όλη την υποχρεωτική διακίνηση των περσικών χαλιών από το λιμάνι της, προς τους πελάτες του στην Ευρώπη.

Όμως, ο ξαφνικός θάνατος από ατύχημα του 18χρονου πρωτότοκου γιού του Ρωμανού το 1884, που τον προόριζε για συνεχιστή της δραστηριότητας, ανέστειλε απότομα την ταχύτατη ανάπτυξη. Το σοκ από τον ξαφνικό θάνατο ήταν τόσο απρόβλεπτο και αξεπέραστο που επέφερε σαν ψυχολογική συνέπεια την αναστολή κάθε ικανότητάς του για εργασία και τον υποχρέωσε σε συνεχή σταδιακά συρρίκνωση. Μετά τον θάνατό του το 1914, ο δευτερότοκος γιός του Γιάννης (1867-1922) συνέχισε με τους αυτούς μειωμένους ρυθμούς την εξαγωγική δραστηριότητα μέχρι το τέλος του, με βίαιο θάνατο το 1922, λίγο πριν την Μικρασιατική καταστροφή.

Τέλη του 19ου αιώνα, στη χαραυγή της “Art Nouveau”, στο Παρίσι, για συναλλαγές με τους εκεί πελάτες, αλλά κυρίως για τοποθέτηση των “εξωτικών” χειροποίητων χαλιών της Καππαδοκίας, σε ακόμη περισσότερα καταστήματα στην Πόλη του Φωτός.

6. Το Ανθρώπινο Δίκτυο μας 

Ο πολύχρωμος κόσμος του χειροποίητου χαλιού, εξελίσσεται σε ένα ξεχωριστό κόσμο, που πρακτικά υποστηρίζεται από ένα πολυεθνικό, ανθρώπινο δίκτυο. Μια πολυφυλετική ομάδα 180 περίπου απόλυτα εξειδικευμένων ανθρώπων μας, που γεννιούνται και πεθαίνουν κυριολεκτικά μέσα στα χειροποίητα χαλιά, ασχολούνται καθημερινά, ώστε να προλάβουν να δεσμεύσουν κάθε χαλί υψηλής χειροτεχνικής αξίας και κάθε μοναδικό “masterpiece”, που ανακαλύπτουν. Γι’ αυτό το σκοπό, επισκέπτονται ακόμα και τα μικρότερα χωριά της κάθε περιοχής στην Ασία και Βόρειο Αφρική ή τους δυσπρόσιτους προσωρινούς οικισμούς των νομάδων.

Ένα άλλο εντελώς διαφορετικό team συγκροτείται από 55 περίπου εξειδικευμένους αγοραστές, 22 εισαγωγικών επιχειρήσεων χειροποίητων χαλιών από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, που για τις αγορές τους ο ΑΙΩΝ1922 έχει κάτω από την ομπρέλα του, συμπληρώνοντας έτσι και τις 5 ηπείρους με τις δραστηριότητές του. Αυτές οι δύο ομάδες, μέσω του διεθνούς “ξεχωριστού κόσμου” ΑΙΩΝ1922 συνεργάζονται σε καθημερινή βάση, ώστε να μπορούν να προσφέρουν αξιόπιστα χαλιά, δημιουργώντας έτσι χιλιάδες ευχαριστημένους καταναλωτές, που συνήθως μεταμορφώνονται σε πραγματικούς φίλους του χειροποίητου χαλιού.

Σήμερα ο ΑΙΩΝ1922 έχει παρουσία στις 19 πόλεις, τις πιο σημαντικές για το χειροποίητο χαλί, μεταξύ των οποίων Tehran, Lahore, Kundus, Istanbul, με τοπικά γραφεία αγορών και ποιοτικό έλεγχο “χαλί-χαλί” του κάθε  χειροποίητου. Εκτός από αυτές τις 19 πόλεις, σε κάθε μια από άλλες 17, λιγότερο σημαντικές για χαλιά, το δίκτυο συμπληρώνουν αντίστοιχα, αποκλειστικοί, μόνιμοι, τοπικοί αγοραστές,  ώστε τελικά να καλύπτεται το 89% της γεωγραφίας του χειροποίητου χαλιού. Ταυτόχρονα, με βάση την “αιώνια” γνώση και εμπειρία, αλλά και αυτό το οργανωμένο δίκτυο, λειτουργεί ως σύμβουλος αγορών για αυτές τις 22 εισαγωγικές επιχειρήσεις χειροποίητων χαλιών, από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Στα 100 χρόνια ενασχόλησής μας με τα χειροποίητα χαλιά, γνωρίζουμε τους πάντες και μας γνωρίζουν οι πάντες σε όλο τον ιδιαίτερο αυτό κόσμο: Από τους απλούς δημιουργούς της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής, τους διακινητές των χειροποίητων, τους εξαγωγείς, τους προμηθευτές μαλλιών και βοτάνων, τους εκεί σχεδιαστές που μας γνωρίζουν πλέον ως “οικογένειά” τους, μέχρι τους εκεί τοπικούς κοινωνικούς φορείς, τους θρησκευτικούς ηγέτες και τις κυβερνήσεις τους, με τους οποίους άρρηκτα συσχετιζόμαστε, με την αδιάκοπη προσφορά αλληλεγγύης μας, για πολλές δεκαετίες με τις ανά χρονικά διαστήματα εναλλαγές τους.

Στην άλλη πλευρά “του λόφου”, είμαστε πίσω από όλες τις μεγάλες εισαγωγικές επιχειρήσεις της Ευρώπης και Αμερικής, όλα τα εκεί υψηλού επιπέδου καταστήματα χαλιών και διακόσμησης, όλους τους διοργανωτές διεθνών εκθέσεων και shows, όλους τους παγκοσμίως επώνυμους αρχιτέκτονες και interior designers, όλα τα αντίστοιχα ειδικευμένα περιοδικά και blogs, που κυριολεκτικά όλοι έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί μαζί μας, μέχρι τους φημισμένους σχεδιαστές χαλιών και τους οίκους ή τα ιδρύματα που τους εκπροσωπούν.

Παράλληλα, προσπαθούμε συνεχώς και επιτυγχάνουμε συνδέσεις με τους χαρισματικούς φοιτητές με τις σύγχρονες ανατρεπτικές ιδέες, που παρακολουθούν τις αντίστοιχες σχολές Art and Design της Ευρώπης και της Αμερικής. Επιπλέον, η ίδια “γραμμή” ακολουθείται και με τους ταλαντούχους σπουδαστές των ταχέως αναπτυσσομένων σχολών Art and Design στην Ινδία και στην Κίνα, που επίσης δυναμικά προωθούμε και αμέριστα στηρίζουμε, αδιάλειπτα για πολλές δεκαετίες, όπως κάθε ταλαντούχο νέο σχεδιαστή.

Ο ΑΙΩΝ1922 έχει αποκτήσει “οικογενειακές” σχέσεις, μέσα από τα πολλά χρόνια συνεργασιών σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή από εκείνους που ασχολούνται με την ethnic art στο Περού ή στην Χιλή, ή με εκείνους που συντηρούν την folclore του Καυκάσου ή με τους νομάδες της Ασίας και την αριστοτεχνία τους ή τους Βερβέρους της Σαχάρας με το αποτύπωμα της ερήμου στις δημιουργίες τους, μέχρι στον αντίποδά τους, με τα επώνυμα υψηλής στάθμης εργαστήρια χειροποίητων χαλιών στην Περσία, στο Κασμίρ, στο Θιβέτ, στο Νεπάλ, κ.λ.π., τα αρχαιότερα από τα οποία διαθέτουν παράδοση ακόμα και πέραν των 200 ετών συνεχούς λειτουργίας. Τα αριστουργήματά τους στολίζουν από χρόνια Ανάκτορα, Κοινοβούλια, Μουσεία και γενικότερα χώρους ανωτέρας αισθητικής.

Τελικά, όλες αυτές οι ενδεχομένως ετερόκλητες κατηγορίες, ομάδες ή άνθρωποι, από διαφορετικούς πολιτισμούς και εθνότητες σε Ανατολή και Δύση συναρτώνται μεταξύ τους μέσω του πολυφυλετικού δικτύου ΑΙΩΝ1922. Αυτό το ανθρώπινο δίκτυο συγκροτεί “τον πολύχρωμο κόσμο“, που συντελεί αποτελεσματικά, σαν “ο ξεχωριστός κόσμος“, ώστε το χειροποίητο χαλί να διατηρείται πάντα αυθεντικό και organic. Παράλληλα και οι δημιουργοί του να βελτιώνουν συνεχώς το επίπεδο ζωής τους, αλλά ταυτόχρονα να πολλαπλασιάζονται γεωμετρικά και οι φανατικοί φίλοι της κουλτούρας του χειροποίητου χαλιού, μέσα από τους παντού και πάντοτε ευχαριστημένους απόλυτα και πλήρως πελάτες μας.

Τα Χειροτεχνήματα και Εμείς 

7. Η Συλλογή μας 

Ουσιαστικά, όλοι εμείς, συγκροτούμε ένα πρότυπο για την απόλυτα οργανωμένη εξειδίκευση με την πληρέστερη και μεγαλύτερη συλλογή αυθεντικών χαλιών στην Ευρώπη. Διαθέτουμε, αυθεντικά, σπάνια και συλλεκτικά χαλιά, αλλά και εκείνα με το συνηθισμένο ύφος. Ακόμα υπάρχουν σύγχρονα, μεταμοντέρνα, “color reform”, ή “deep dying”, αλλά και αντίκες ή “vintage” που αναπτύσσονται σε 750 διαφορετικές ποιότητες από 23 χώρες, σε αναρίθμητα σχέδια και χρώματα.

Πρωταγωνιστούμε καθοριστικά με τις μεγαλύτερες και πληρέστερες συλλογές από ατέλειωτες ποικιλίες σε μοντέρνα χειροποίητα χαλιά, φτιαγμένα από γνήσιο φυτικό μετάξι Bamboo Silk σχολαστικής επιλογής μας, που είναι το απόλυτο fashion trend για το 2021. Παράλληλα έχουμε την αριθμητικά μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο σε Αυθεντικά κιλίμια. Θεωρούμαστε η πραγματική πηγή για κλασικά, παραδοσιακά μεταξωτά χαλιά, αλλά και για τις μπάντες απ’ όλη την υφήλιο, που προσδίδουν μια Ethnic διάσταση στο χώρο, όταν τοποθετούνται στον τοίχο.

Η συλλογή μας καλύπτει όλες τις απαιτήσεις, ακόμα και εκείνες του πλέον ανατρεπτικού Αρχιτέκτονα, ενώ αποτείνεται σε ένα μεγάλο εύρος, από τους πλουσιότερους ανθρώπους της λίστας FORBES μέχρι το λιτό studio ενός φοιτητή. Επιπλέον παράγονται χαλιά κατά παραγγελία σε ένα εκτενές φάσμα σχεδίων και ποιοτήτων σε οποιεσδήποτε διαστάσεις, χειροποίητα στα μέτρα σας “from around the globe”.  Παράλληλα, υπάρχει στις αποθήκες μας μια καταγεγραμμένα τεράστια ποικιλία σε χαλιά μεγάλων διαστάσεων ετοιμοπαράδοτα για αίθουσες ξενοδοχείων, διοικητικών συμβουλίων, καθώς για εστιατόρια, πρεσβείες, Τράπεζες, και κάθε δημόσιο χώρο.

Φροντίζουμε και είμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά στην κάθε διακοσμητική εξέλιξη, σχεδιάζοντας και παρουσιάζοντας πριν από κάθε άλλη επιχείρηση του κλάδου, όλες τις νέες ιδέες. Για να επιτευχθεί αυτό, μια ειδικευμένη μικρή, αλλά ευέλικτη ομάδα, επισκέπτεται συνεχώς, κυριολεκτικά όλες τις Διεθνείς Εκθέσεις που διοργανώνονται ανά τον κόσμο, τόσο και κυρίως για χαλιά, όσο και για έπιπλα ή για άλλα αντικείμενα τέχνης ή για υλικά και στοιχεία διακόσμησης. Έτσι, έχουμε την απαραίτητη και άμεση αλλά κυρίως έγκαιρη ενημέρωση, ώστε να εξασφαλίσουμε νωρίτερα νέα χειροποίητα χαλιά, που σε σχέση με υλικά, χρώματα και σχέδια, να προσαρμόζονται και να συνδυάζονται απόλυτα με τις εκάστοτε διεθνείς τάσεις στο γενικότερο Interior Design. Πρακτικά, αυτή η συνεχής και σφαιρική ενημέρωση, μας δίνει αποκλειστικά την ικανότητα να διαθέτουμε πρώτοι, τα “update” μοντέρνα χειροποίητα χαλιά, πάντοτε στην αιχμή του Home Fashion Trend.

Ο καλλιτεχνικός προσανατολισμός μας είναι εξαιρετικά τολμηρός και έτσι είμαστε εκείνοι, που πρώτοι καθιερώνουμε στο χαλί τις “avant garde” τάσεις, που εμφανίζονται στην αισθητική της διακόσμησης και αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων σε κάθε περίοδο. Οι άνθρωποί μας στις πωλήσεις είναι “προχωρημένοι”, δημιουργικοί και χαίρονται να συνεργάζονται με τους αρχιτέκτονες ή Interior Designers που αναλαμβάνουν τα έργα επαγγελματικών ή οικιακών χώρων. Αυτές οι συνεργασίες εξασφαλίζουν αμοιβαία ικανοποίηση αφού η όποια καλλιτεχνική πρότασή τους καταλήγει σε εντυπωσιακό αποτέλεσμα, πάντοτε εμπρόθεσμα και πολύ εύκολα. Έτσι, με αξιοπιστία που στηρίζεται σε ένα σχολαστικό πρωτόκολλο, η συνεργασία μας με τους Αρχιτέκτονες και Interior Designers, εξελίσσεται πάντοτε στην επιβράβευσή της από τους πελάτες τους.

Σχετικά με τα χαλιά, στα 100 χρόνια ενασχόλησής μας, γνωρίζουμε τους πάντες, και μας γνωρίζουν οι πάντες παγκοσμίως. Με βάση τις απεριόριστες διεθνείς διασυνδέσεις μας, έχουμε μοναδικά την απόλυτη δυνατότητα, να προμηθεύσουμε οποιοδήποτε χαλί, με οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα, που παράγεται οπουδήποτε και από οποιονδήποτε, επιβεβαιώνοντας με υπευθυνότητα, το όποιο ποιοτικό του επίπεδο. Επιπλέον, εξασφαλίζουμε με αξιοπιστία, την εντελώς άψογη και σχολαστικά επακριβή εξυπηρέτηση, με απόλυτα διασφαλισμένες, τις καλύτερες οικονομικές προϋποθέσεις. 

8. Η Ποιότητα μας 

Όλες οι ενέργειες των ανθρώπων μας, που εργάζονται στις διάφορες χώρες όπου αναπτύσσεται παραγωγή χειροποίητων χαλιών, κατατείνουν στη διαφύλαξη της Αυθεντικότητας. Επιμελούνται καθημερινά την διατήρηση της Πολιτιστικής και Πολιτισμικής αυτής κληρονομιάς. Σκοπός μας είναι ο σεβασμός στις πατροπαράδοτες μεθόδους των δημιουργών του Αυθεντικού χαλιού, που τα τελευταία χρόνια, άρχισαν να εγκαταλείπονται σταδιακά, από μερικούς παραγωγούς χαλιών, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, με στόχο το κέρδος που αποκομίζουν, από τον σημαντικό περιορισμό του κόστους.

Έχουμε παρουσία σε 19 πόλεις στις χώρες της Ανατολής με γραφεία αγορών για έρευνα, ανάπτυξη και ποιοτικό έλεγχο του χειροποίητου χαλιού. Λειτουργούμε ως σύμβουλοι αγορών για 22 επιχειρήσεις χαλιών, από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Η αμοιβή μας από τις υπηρεσίες συμβούλου, που βαρύνει τις πιο πάνω εισαγωγικές επιχειρήσεις, παραχωρείται αυτούσια και ολόκληρη κατευθείαν στους τοπικούς φορείς για κοινωφελείς σκοπούς. Εμείς, σκόπιμα περιοριζόμαστε στα σημαντικά, αν και μη νομισματικά, αντισταθμιστικά ποιοτικά οφέλη, που προκαλούνται από τις δημιουργούμενες συνέργειες.

Έτσι αυτή η συνεισφορά μας στις τοπικές κοινωνίες είχε ως ανταμοιβή, τη δημιουργία ισχυρών δεσμών με τους δημιουργούς, που εξασφαλίζουν την προτεραιότητα στην προτίμησή μας για αυτή την ίδια την αριστοτεχνία του προϊόντος. Με αυτό τον τρόπο αποκτούμε πάντοτε το “la crème de la crème”, μέσα από τα αυστηρά πρώτης επιλογής Αυθεντικά χειροποίητα χαλιά. Άρα, το τελικό αντισταθμιστικό-ποιοτικό όφελος από την κοινωνική συνεισφορά μας είναι, ότι σε διεθνές επίπεδο διαθέτουμε τα καλύτερα, τα πιο ιδιαίτερα, τα πιο σπάνια, τα πραγματικά αριστουργήματα αυθεντικών χαλιών αξίας. Γι’ αυτήν την ποιοτική υπέρβαση, μας κατατάσσουν στους μεγαλύτερους συλλέκτες χαλιών του κόσμου. Λέγεται ότι “στο χρυσό μετράει η αξία και όχι η τιμή”. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για το Αυθεντικό χαλί: μετράει η αξία του και όχι η τιμή του.

9. Η Κουλτούρα του Χειροποίητου Χαλιού

Τα αυθεντικά χαλιά είναι σαν τα βιβλία. Δεν είναι πλέγμα νημάτων ούτε συραμμένα φύλλα χαρτιού, έχουν ζωή, έχουν ιστορία, έχουν παράδοση. Το χειροποίητο χαλί είναι ένα προσωπικό έργο τέχνης. Ο δημιουργός του, περνάει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής του, αφοσιωμένος στην ολοκλήρωση του έργου του, ενός μοναδικού αυθεντικού χαλιού.

Στο δυτικό κόσμο πολλοί παρομοιάζουν αυτή τη διαδικασία, με τη σχέση ενός καλλιτέχνη, ενός ζωγράφου, ενός γλύπτη με το έργο του. Σε αντίθεση, για το δημιουργό του Αυθεντικού χαλιού, που ζει σε συνθήκες Ανατολής, χωρίς άλλα ενδιαφέροντα και χωρίς καν τη δυνατότητα για κοινωνική ζωή, το ενδιαφέρον του είναι τόσο αποκλειστικό και τόσο μοναδικό, ώστε δεν ξεχωρίζει ο δημιουργός από το δημιούργημα, αλλά αποτελούν μία ενότητα.

Έτσι, το κάθε χαλί δεν είναι μόνο ένα προϊόν, είναι μια προσωπική ιστορία, μια πνευματική διαδρομή, μια καταγραφή καθημερινής ζωής, θρησκείας και φαντασίας. Λέμε ότι το αυθεντικό χειροποίητο χαλί είναι ζωντανό, έχει ζωή, αυτήν που έζησε και ονειρεύτηκε για μεγάλο διάστημα ο δημιουργός του, αυτήν που διηγήθηκε και άφησε πάνω στο χαλί.

10. Deco Collection Internationale 

Τα χειροποίητα χαλιά είναι η ίδια η ζωή μας. Η δικιά μας ζωή και επιπλέον η ζωή ενός πολύχρωμου κόσμου στις 5 ηπείρους. Είναι η ίδια ολόκληρη η ζωή τους για μια τεράστια, πολυπληθή ανθρώπινη ομάδα από απόλυτα εξειδικευμένους ανθρώπους, που γεννιούνται και πεθαίνουν κυριολεκτικά μέσα στα χειροποίητα χαλιά. Όλοι αυτοί συγκροτούν ένα ξεχωριστό κόσμο που προέρχεται, από ένα πολυεθνικό και πολυφυλετικό δίκτυο κάτω από την ομπρέλα ΑΙΩΝ1922, που εκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στα 100 χρόνια ενασχόλησής μας με τα χειροποίητα χαλιά, γνωρίζουμε τους πάντες και μας γνωρίζουν οι πάντες σε όλο τον ιδιαίτερο αυτό κόσμο: Από τους απλούς δημιουργούς της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής, τους διακινητές των χειροποίητων, τους εξαγωγείς, τους προμηθευτές μαλλιών και βοτάνων, τους εκεί σχεδιαστές που μας γνωρίζουν πλέον ως “οικογένειά” τους, μέχρι τους εκεί τοπικούς κοινωνικούς φορείς, τους θρησκευτικούς ηγέτες και τις κυβερνήσεις τους, με τους οποίους άρρηκτα συσχετιζόμαστε, με την αδιάκοπη προσφορά αλληλεγγύης μας, για πολλές δεκαετίες με τις ανά χρονικά διαστήματα εναλλαγές τους.

Στην άλλη πλευρά “του λόφου”, είμαστε πίσω από όλες τις μεγάλες εισαγωγικές επιχειρήσεις της Ευρώπης και Αμερικής, όλα τα εκεί υψηλού επιπέδου καταστήματα χαλιών και διακόσμησης, όλους τους διοργανωτές διεθνών εκθέσεων και shows, όλους τους παγκοσμίως επώνυμους αρχιτέκτονες και interior designers, όλα τα αντίστοιχα ειδικευμένα περιοδικά και blogs, που κυριολεκτικά όλοι έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί μαζί μας, μέχρι τους φημισμένους σχεδιαστές χαλιών και τους οίκους ή τα ιδρύματα που τους εκπροσωπούν. Παράλληλα, προσπαθούμε συνεχώς και επιτυγχάνουμε συνδέσεις με τους χαρισματικούς φοιτητές με τις σύγχρονες ανατρεπτικές ιδέες, που παρακολουθούν τις αντίστοιχες σχολές Art and Design της Ευρώπης και της Αμερικής. Επιπλέον, η ίδια “γραμμή” ακολουθείται και με τους ταλαντούχους σπουδαστές των ταχέως αναπτυσσομένων σχολών Art and Design στην Ινδία και στην Κίνα, που επίσης δυναμικά προωθούμε και αμέριστα στηρίζουμε, αδιάλειπτα για πολλές δεκαετίες, όπως κάθε ταλαντούχο νέο σχεδιαστή.

Ο ΑΙΩΝ1922 έχοντας την ουσιαστική υποστήριξη από αυτόν τον πολύχρωμο κόσμο, βρίσκεται σε εκείνο το σημείο, που ουσιαστικά  κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ότι έχει προνομιακά τις προϋποθέσεις να συγχωνεύει  αποτελεσματικά την δημιουργική οπτική των σύγχρονων artists και designers, με την κλασική παράδοση αιώνων στην ύφανση και ταπητουργία από όλη την υφήλιο. Όλος αυτός ο ξεχωριστός κόσμος, μας δίνει την δυνατότητα να είμαστε διαρκώς στην απόλυτη αιχμή των πλέον πρόσφατων από τις εναλλασσόμενες τάσεις στην Αρχιτεκτονική του interior design.

Ταυτόχρονα, έχουμε αδιαφιλονίκητα την αποκλειστική ικανότητα να φέρουμε στην Ελλάδα κάθε ξεχωριστό ή σπάνιο χαλί, που άλλες αντίστοιχες μεγάλες ή μικρότερες επώνυμες επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο παράγουν ή εμπορεύονται. Τελικά, εξυπηρετούμε ακόμα και την πιο “παράλογη” ή “σουρεαλιστική” απαίτηση του όποιου ανατρεπτικού αρχιτέκτονα ή interior designer ή του όποιου εξαιρετικά απαιτητικού πελάτη. Έτσι, με βάση αυτές τις απεριόριστες διεθνείς διασυνδέσεις μας, προμηθεύουμε οποιοδήποτε χαλί, με οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα, που παράγεται οπουδήποτε και από οποιονδήποτε, επιβεβαιώνοντας με υπευθυνότητα, το όποιο ποιοτικό του επίπεδο. Επιπλέον, εξασφαλίζουμε με αξιοπιστία, την εντελώς άψογη και σχολαστικά επακριβή εξυπηρέτηση, με απόλυτα διασφαλισμένες, τις καλύτερες οικονομικές προϋποθέσεις.

Αναμφίβολα, δεν υπάρχει στην κυριολεξία επιχείρηση ή ιδιώτης, ασχολούμενος με χαλιά, σε ολόκληρο τον κόσμο, που ο ΑΙΩΝ1922 να μην έχει διαχρονικά ισχυρά “contacts”. Πρέπει να τονίσουμε με έμφαση τις εξαιρετικά δυνατές σχέσεις μας, με τον κόσμο των υψηλού επιπέδου επώνυμων σχεδιαστών όπως Christofer Farr, Sarah Morris, Georgina Von Etzdorf, Andree Putman, John Pawson, Claudio Silvestrini κ.λ.π. Η “συχνώτιση” με όλους αυτούς τους επώνυμους, αλλά ακόμα και τους άγνωστους αλλά αναδυόμενους νέους σχεδιαστές, μας καθιστά τους μοναδικούς και ασυναγώνιστους με το τεράστιο εύρος ποικιλιών από όλη την υφήλιο που αναφερόμαστε. Με αυτά τα δεδομένα, δεν υπάρχει περίεργο ή δυσεύρετο χαλί, ordinary ή non ordinary ή κάτι σχετικό με την textile διακόσμηση, που δεν είναι προσβάσιμο για μας και επιχειρηματικά επιτεύξιμο.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο ΑΙΩΝ1922 διαθέτει ετοιμοπαράδοτη την μεγαλύτερη και πληρέστερη συλλογή αυθεντικών, χειροποίητων χαλιών στην Ευρώπη. Ο ΑΙΩΝ1922 έχει την αριθμητικά μεγαλύτερη συλλογή σε αυθεντικά κιλίμια παγκοσμίως. Έχει επίσης μια τεράστια συλλογή από μπάντες για τον τοίχο από όλη την υφήλιο με την αντίστοιχη ethnic διάσταση που εκπέμπουν. Είναι ο πρωταγωνιστής στην Ευρώπη στα χειροποίητα από Bamboo Silk με μια πρωτοφανή, τεράστια συλλογή. Και φυσικά, διαθέτει αδιαφιλονίκητα μια από τις μεγαλύτερες συλλογές παραδοσιακών μεταξωτών και μάλλινων, αλλά και των πλέον ανατρεπτικών και “προχωρημένων” σύγχρονων και “extreme” μοντέρνων χειροποίητων χαλιών.

Επιπλέον όλων αυτών, υπάρχουν στις αποθήκες μας πάνω από 1.500 αυθεντικά χειροποίητα υπερμεγέθη χαλιά μεγάλων διαστάσεων, ετοιμοπαράδοτα για αίθουσες ξενοδοχείων, διοικητικών συμβουλίων καθώς για Πρεσβείες, Τράπεζες και κάθε Δημόσιο χώρο. Ο ΑΙΩΝ1922 διαθέτει το βασικό πλεονέκτημα της ειδικής παραγγελίας οποιουδήποτε χαλιού, “from around the globe” με οποιοδήποτε σχέδιο ακόμα και με την απόλυτη αποτύπωση της φωτογραφίας του παραγγέλοντος μέχρι την αντιγραφή με νόμιμες προϋποθέσεις κάθε επώνυμου πίνακα ή ακόμα και εικόνες Αγίων ή θρησκευτικά σύμβολα ή εμπορικά σήματα και logo.

Από όλα αυτά, προκύπτει αβίαστα, ότι ο ΑΙΩΝ1922 είναι αναντίρρητα ο απόλυτος στον τομέα του διεκδικητής του τίτλου του ηγέτη στα deco collections, και εύλογα αναδεικνύεται στον απαραίτητο συνεργάτη για κάθε αρχιτέκτονα και interior designer και για κάθε επιχείρηση του home decoration. Όλος ο απέραντος κόσμος των αυθεντικών χειροποίητων χαλιών στο παγκόσμιο “worldwide” είναι στα χέρια μας, δηλαδή πρακτικά στα δικά σας χέρια, για να τον φέρουμε εδώ και να μεταμορφώσει τον δικό μας χώρο, αναβαθμίζοντας συνολικά την καλαισθητική του, από δημιουργήματα με τα χέρια, χωρίς μηχανήματα, χωρίς χημεία, με οικολογία, απόλυτα βιολογικά, “organic”, και τελικά με την αναγκαία προσήλωση στην υγεία όλων μας.

11. Το χειροποίητο κυρίαρχο στο χώρο 

Το αυθεντικό χειροποίητο χαλί, αφού είναι μεγαλύτερης αξίας από βιομηχανικά προϊόντα, όπως οι κουρτίνες ή οι στόφες των επίπλων και επειδή τοποθετείται στο δάπεδο είναι αναμφισβήτητα το κυρίαρχο στοιχείο του χώρου και τα υπόλοιπα στοιχεία υποχρεωτικά το ακολουθούν. Άλλωστε, ένα αυθεντικό χειροποίητο χαλί διατηρείται “εφ’ όρου ζωής”, ενώ οι κουρτίνες και οι στόφες, αλλάζουν κατά χρονικά διαστήματα και συνήθως με διαφορετικά χρώματα από τα προηγούμενα. Άρα, στο “ντύσιμο” ενός νέου σπιτιού, πρέπει να προηγείται η επιλογή του χαλιού, έναντι όλων των υπολοίπων, ακόμα και των επίπλων.

Αλλά και τα έπιπλα, με εξαίρεση κάποια συλλεκτικά ή αντίκες, είναι συνήθως ακόμη και τα πλέον πολυτελή, υποδεέστερα της αξίας ενός αυθεντικού χειροποίητου χαλιού. Βέβαια, η προστιθέμενη αξία ή η θεωρητική “υπεραξία” από την υπογραφή ενός επώνυμου product designer στον βιομηχανικό σχεδιασμό κάποιων επίπλων, μπορεί να ανεβάζουν την τιμή τους πάνω από τα χειροποίητα χαλιά, αλλά ποτέ πάνω από την αξία τους. Είναι η διαφορά του όποιου βιομηχανικού προϊόντος, έστω και ενυπόγραφου, με την προσωπική καλλιτεχνική έκφραση ενός χειροτεχνήματος. Κανένα έπιπλο δεν μπορεί να έχει την διαχρονική, διακοσμητική υπόσταση, ενός αυθεντικού χειροποίητου χαλιού.
 

Ένα αυθεντικό χειροποίητο χαλί μπορεί να «καδράρεται» από μεγαλύτερο ή μικρότερο περιθώριο δαπέδου, προσδίδοντας πάντοτε ένα άλλο κύρος στην διακόσμηση. Οι αρχιτέκτονες και διακοσμητές, συνήθως συστήνουν την τοποθέτηση πάνω από το χειροποίητο χαλί ενός σαλονιού ή living room, τραπεζάκια γυάλινα διαφανή, ώστε να φαίνεται καθαρά ολόκληρο το σχέδιό του, αναβαθμίζοντας τόσο ποιοτικά όσο και διακοσμητικά το “όλον” του χώρου.

Πολλές φορές, το χειροποίητο χαλί τοποθετημένο σε έναν εντελώς ελεύθερο από έπιπλα χώρο, προβάλει κυρίαρχα, ένα έντονο διακοσμητικό ύφος, που επιπλέον αποπνέει υψηλή πνευματική διάσταση. Στα χειροποίητα χαλιά, δεν ισχύει η ομοιομορφία χρωμάτων με τα υπόλοιπα έπιπλα, αντιθέτως, τα διαφορετικά χρώματα, με το contrast που προκαλείται, τονίζουν έντονα τη μοναδικότητά του.

Το κάθε αυθεντικό χειροποίητο χαλί, αποτελεί μια μοναδικότητα. Είναι η ίδια ακριβώς μοναδικότητα, ενός πίνακα αναγνωρισμένου ζωγράφου, που ξεχωρίζει από όλα τα άλλα αντικείμενα και έπιπλα ενός χώρου, προβάλλοντας μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική έφεση. Πολλά χειροποίητα χαλιά ή χειροποίητες μπάντες, με ή χωρίς εικόνες, τοποθετούνται στον τοίχο, και εκπέμπουν μια αίσθηση πνευματικής διάστασης της όποιας οικονομικής ευημερίας, με την ίδια μοναδικότητα ενός επώνυμου πίνακα, ενώ προσδίδουν μια ασυνήθιστη ethnic έκφραση.

Άλλωστε, οι διεθνούς φήμης αρχιτέκτονες και διακοσμητές, αλλά και τα παγκοσμίου εμβέλειας περιοδικά αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, πολύ συχνά παρουσιάζουν συνθέσεις κλασικών επίπλων με μοντέρνα αυθεντικά χειροποίητα χαλιά, αλλά και μοντέρνα έπιπλα συνδυασμένα με κλασικά ή παραδοσιακά χειροποίητα χαλιά. Έτσι, απαλύνουμε το “επιβλητικό” ύφος του κλασικού, εκσυγχρονίζοντάς το, με την δυναμική που αποπνέει το μοντέρνο. Είναι η λεγομένη προχωρημένη διακοσμητική τάση, που ανατρέπει τις παλιές τυποποιημένες “νόρμες”.

Επιπλέον, αποκλειστικά το αυθεντικό χειροποίητο χαλί, είναι το “απόλυτο” διακοσμητικό στοιχείο, που καθορίζει το ύφος και το στυλ της ζεστής και πολυτελούς ατμόσφαιρας που αποπνέει ένας χώρος. Το χειροποίητο χαλί είναι εκείνο ακριβώς που προσδιορίζει, πέραν από την όποια ευμάρεια, την αντίστοιχη πνευματικότητα και το ανάλογο πολιτιστικό επίπεδο των ανθρώπων της κάθε κατοικίας. Δεν είναι απλώς ένα κομμάτι διακόσμησης ή καλαισθητικής, είναι η ίδια η διακόσμηση, η ίδια η αισθητική μας.

12. Το “overvalue for money”

Το αυθεντικό χειροποίητο χαλί, αν και “εκ πρώτης όψεως” δείχνει ακριβότερο, είναι πρακτικά φθηνότερο. Και τούτο, γιατί με τα χρόνια διατηρεί και αυξάνει την αξία του, ενώ το απλό χειροποίητο (από νήματα κλωστηρίου με χημικές επεξεργασίες φινιρίσματος) την χάνει με τα χρόνια, όπως ακριβώς και τα χαλιά μηχανής, αλλά και κάθε βιομηχανικό προιόν που τελικά πετιούνται ως άχρηστα. Σε αντίθεση, το αυθεντικό χειροποίητο, κληροδοτείται με περηφάνια στις επόμενες γενιές, ως ένα κειμήλιο πνευματικής αξίας και κύρους. Ο ΑΙΩΝ1922 στην μακρόχρονη διαδρομή του, στόχευε πάντοτε εμμονικά και με έμφαση αποκλειστικά και μόνο στην εξασφάλιση της ποιοτικής αξιοπιστίας των χειροποίητων χαλιών που διαθέτει. Αυτή η αξιοπιστία, δημιούργησε την απαιτούμενη εμπιστοσύνη από τους καταναλωτές, που στήριξαν με την συνεχή και για γενιές προτίμησή τους, την πολυετή παρουσία μας.

Ο ΑΙΩΝ1922 ενδιαφέρεται μόνο για την υψηλή ποιότητα και αποκλειστικά για τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των αυθεντικών χειροποίητων χαλιών. Σήμερα έχουμε παρουσία σε 19 πόλεις με σημαντική παράδοση στα χαλιά, μεταξύ των οποίων Tehran, Lahore, Kundus, Istanbul κ.λ.π., με τοπικά γραφεία αγορών και ποιοτικό έλεγχο “χαλί-χαλί” του κάθε χειροποίητου. Εκτός από αυτές τις 19 πόλεις, σε κάθε μία από άλλες 17, λιγότερο σημαντικές για χαλιά, το δίκτυο συμπληρώνουν αντίστοιχα, αποκλειστικοί, μόνιμοι, τοπικοί αγοραστές, ώστε τελικά να καλύπτεται το 89% της γεωγραφίας του χειροποίητου χαλιού. Ταυτόχρονα, με βάση την “αιώνια” γνώση και εμπειρία μας, αλλά και αυτό το οργανωμένο δίκτυο,  λειτουργούμε ως σύμβουλοι αγορών για 22 επιχειρήσεις χειροποίητων χαλιών από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Όπως αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα για τα χειροποίητα χαλιά, το σημαντικό στην αξιολόγησή τους, είναι ποιος και από πού τα επιλέγει. Υπάρχουν ποιοτικές διαβαθμίσεις στην κάθε κατηγορία χαλιών, που καθορίζουν άμεσα την τιμή τους και αλλοιώνουν την αξία τους. Ξεκινώντας από εκείνη του μαλλιού ή μεταξιού που χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη και του τρόπου επεξεργασίας τους, την ικανότητα και την εμπειρία των υφαντών, αλλά και τις πολλές και διαφορετικές μεθόδους στο τελικό φινίρισμα του χαλιού, όλα αυτά μαζί καταλήγουν στην συγκρότηση του όποιου υψηλού ή χαμηλού ποιοτικού επιπέδου. Η γνώση και η εμπειρία στην επιλογή των χαλιών, αντικατοπτρίζουν αντίστοιχα την ικανότητα αξιολόγησής τους.

Από εκεί και πέρα, στους τόπους καταγωγής , αν ο κατευθείαν αγοραστής είναι κατάστημα λιανικής, που επιθυμεί την “αιώνια” διατήρηση μιας πιστής και αφοσιωμένης πελατείας, επιλέγει και αγοράζει τα πιο ποιοτικά χαλιά, αδιαφορώντας τελείως για το μεγαλύτερο κόστος. Όμως, μόνο έτσι μπορεί να διαθέτει το “la crème de la crème” των χειροποίητων χαλιών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αποκλειστική προτίμηση όλης της πνευματικής ελίτ, των αρχιτεκτόνων και διακοσμητών, αλλά και της υψηλής οικονομικά κοινωνίας, καθώς και εκείνην των φανατικών συλλεκτών χειροποίητων χαλιών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Αντίθετα στους τόπους καταγωγής, αν ο αγοραστής είναι επιχείρηση χονδρεμπορίου (από όπου αγοράζουν το 95% των καταστημάτων λιανικής χειροποίητων χαλιών), δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με τον τελικό καταναλωτή και κατ’ επέκταση δεν ενδιαφέρεται να αποδείξει την αξιοπιστία του. Έτσι, τον ενδιαφέρει αποκλειστικά το μεταπρατικό κέρδος, δηλαδή η φθηνή τιμή και όχι η ποιότητα, γι΄ αυτό και αγοράζει τα χαμηλού ποιοτικού επιπέδου σε πολύ φθηνή τιμή. Κατά συνέπεια αυτής ακριβώς της κατηγορίας χαλιά, διαθέτει όλο το προαναφερόμενο 95% των καταστημάτων λιανικής. Στην ίδια ακριβώς κατηγορία του χαμηλού ποιοτικού επιπέδου, ανήκουν και όλες οι μη εξειδικευμένες στα χειροποίητα χαλιά επιχειρήσεις, όπως εκείνες με λευκά είδη, έπιπλα, είδη προικός, μοκέτες, και κυρίως χαλιά μηχανής, όπου τα χειροποίητα αποτελούν συμπληρωματικό είδος. Όπως είναι αυτονόητο, όταν το χειροποίητο χαλί είναι παρεπόμενο ή συμπληρωματικό είδος, ποτέ δεν έχει η αντίστοιχη επιχείρηση την δυνατότητα να προωθήσει τα υψηλής ποιότητας χαλιά κι έτσι περιορίζεται να προσελκύει τους πελάτες με την φθηνή τιμή του χαλιού, που όμως πάντοτε ταυτίζεται με το χαμηλό ποιοτικό επίπεδο.

Στην αγορά, λόγω του σκληρού ανταγωνισμού, προσφέρονται με την ίδια ακριβώς ονομασία και τα υψηλού και τα χαμηλού ποιοτικού επιπέδου χαλιά. Ο ανυποψίαστος καταναλωτής, δεν είναι σε θέση να διαπιστώσει με την συνήθη επιφανειακή ματιά του, την διαφορά. Μόνο αν τα βάλει δίπλα δίπλα και τα συγκρίνει, θα το καταλάβει. Οπότε, ο μη ποιοτικά “συγκρίσιμος” ανταγωνισμός προσγειώνει την ποιοτική υπεροχή των αυθεντικών χαλιών “ΑΙΩΝ1922”, αναγκαστικά πολύ κοντά στο επίπεδο που διαμορφώνονται οι τιμές για τα “εμπορικά” χαμηλού ποιοτικού επιπέδου χειροποίητα χαλιά στην αγορά, πιέζοντας ασφυκτικά τα περιθώρια κέρδους. Έτσι, αυτόματα κάθε υψηλού ποιοτικού επιπέδου αυθεντικό χαλί “ΑΙΩΝ1922” που προσφέρεται σχεδόν στην τιμή των “εμπορικών”, αντιπροσωπεύει αντικειμενικά ένα πραγματικό “overvalue for money” που ουσιαστικά μεταφράζεται στο “the value of prestige. Με αυτό τον τρόπο ο καταναλωτής αγοράζοντας χαλιά “ΑΙΩΝ1922” έχει κάνει μια ασφαλή τοποθέτηση, με επιπλέον προοπτικές μελλοντικής απόδοσης των χρημάτων του, όχι απλά “value for money” αλλά κυριολεκτικά εξασφαλίζοντας μια πραγματική ευκαιρία για “overvalue for money” ωφελούμενος πολλαπλά και κερδίζοντας σίγουρα σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν το “προνόμιο” ή την εξυπνάδα να αγοράσουν χαλιά “ΑΙΩΝ1922”.

Οι Άλλοι για εμάς και τα Χειροτεχνήματα

13. Η Αλληλεγγύη 

Παράλληλα με την κοινωνική μας αλληλεγγύη στην Ελλάδα, αφοσιωθήκαμε και στην αντίστοιχη για τις χώρες καταγωγής των χαλιών. Επειδή εκεί οι άνθρωποι λειτουργούν με το συναίσθημα και όχι με το συμφέρον, η προσπάθεια αυτή μας καθιέρωσε ως τους πλέον σημαντικούς αγοραστές.

Πρακτικά, όλοι εμείς βοηθούμε οικονομικά τους δημιουργούς της Ανατολής και συνεισφέρουμε στη βελτίωση των εκεί συνθηκών, με στήριξη για την απόκτηση εξοπλισμού στα επαγγελματικά σχολεία, με παροχή υποτροφιών για σπουδές σε άξιους νέους, μέχρι και τη χορήγηση οικοσκευής, σύμφωνα με τα εκεί έθιμα, σε κάθε ικανή υφάντρα μας, που παντρεύεται. Με σκοπό την τιμητική αναγνώριση της έμπρακτης αλληλεγγύης μας και αυτών των κοινωνικών παροχών, η μεγαλύτερη Διεθνής Έκθεση Χειροποίητων Χαλιών της Ασίας, σε ένδειξη ανταπόδοσης, μας παρουσίασε ως κεντρικό θέμα, σε όλες τις αφίσες και σε όλα τα έντυπα, μιας από τις ετήσιες διοργανώσεις της.

Μέσα από την αλληλεγγύη, αντίθετα στο οικονομικό συμφέρον, προστατεύουμε την Αυθεντικότητα των παραγομένων χαλιών με αποκλεισμό όλων εκείνων που υφαίνονται με τη χρησιμοποίηση ετοίμων νημάτων από βιομηχανικά κλωστήρια. Αυτή η απόλυτη αφοσίωση στην Αυθεντικότητα, προκάλεσε με δική τους πρωτοβουλία, τις εκτενείς συνεντεύξεις μας για το θέμα, τόσο από την τηλεόραση του CNN όσο και από τις Κρατικές Τηλεοράσεις της Περσίας, του Αφγανιστάν, της Κίνας και  του Θιβέτ.

Επιπρόσθετα, προσανατολισμένοι αποκλειστικά στην αλληλεγγύη, φροντίζουμε σχολαστικά, ώστε να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά φυτικά υλικά, βότανα, ρίζες, φρούτα, herbals, και χωρίς χρήση χημικών, αλλά μόνο με την βοήθεια των στοιχείων της φύσης. Όμως, παρά το υψηλότερο κόστος, μόνο έτσι έχουμε ένα πραγματικά αυθεντικό, βιολογικό προϊόν (organic carpet), υψηλής τέχνης, τεχνικής κι αισθητικής. Η εμμονή στις φυσικές μεθόδους και η προσήλωση στην κουλτούρα του Αυθεντικού χαλιού, ήταν αρκετά για την απονομή του ειδικού βραβείου “Art & Culture from Nature”.

14. Ο Ξεχωριστός Κόσμος

Ο ΑΙΩΝ1922 με ενέργειες και δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργεί ένα “προχωρημένο” κόσμο, που ξεχωρίζει στο χώρο του χειροποίητου χαλιού και είναι πραγματικά ένας ξεχωριστός κόσμος γιατί:

1)Ο ΑΙΩΝ1922 είναι ένας πολυεθνικός οργανισμός ανθρώπων διαφόρων εθνοτήτων, φυλών, θρησκειών και κρατών με κοινό παρονομαστή την αγάπη για το χειροποίητο χαλί, που απλώνεται και στις 5 ηπείρους. Μια πολυφυλετική ομάδα 180 περίπου ανθρώπων μας, γεννημένων κυριολεκτικά μέσα στα χειροποίητα χαλιά, που είναι διαμοιρασμένοι στις χώρες της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής, ασχολούνται καθημερινά, ώστε να προλάβουν να δεσμεύσουν κάθε χαλί υψηλής χειροτεχνικής αξίας και κάθε μοναδικό “masterpiece”, που ανακαλύπτουν. Γι’ αυτό το σκοπό, επισκέπτονται ακόμα και τα μικρότερα χωριά των περιοχών ή τους δυσπρόσιτους προσωρινούς οικισμούς των νομάδων. Ένα άλλο εντελώς διαφορετικό team συγκροτείται από 55 περίπου εξειδικευμένους αγοραστές, 22 εισαγωγικών επιχειρήσεων χειροποίητων χαλιών από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, που για τις αγορές τους ο ΑΙΩΝ1922 έχει κάτω από την ομπρέλα του, συμπληρώνοντας έτσι και τις 5 ηπείρους με τις δραστηριότητές του. Αυτές οι δύο ομάδες, μέσω του διεθνούς “ξεχωριστού κόσμου” ΑΙΩΝ1922 συνεργάζονται σε καθημερινή βάση, ώστε να μπορούν να προσφέρουν αξιόπιστα χαλιά, δημιουργώντας έτσι χιλιάδες ευχαριστημένους καταναλωτές, που συνήθως μεταμορφώνονται σε πραγματικούς φίλους του χειροποίητου χαλιού.

2) Ο ΑΙΩΝ1922 έχει παρουσία στις 19 πόλεις, τις πιο σημαντικές για το χειροποίητο χαλί, μεταξύ των οποίων Tehran, Lahore, Kundus, Istanbul, με τοπικά γραφεία αγορών και ποιοτικό έλεγχο “χαλί-χαλί” του κάθε  χειροποίητου. Εκτός από αυτές τις 19 πόλεις, σε κάθε μια από άλλες 17, λιγότερο σημαντικές για χαλιά, το δίκτυο συμπληρώνουν αντίστοιχα, αποκλειστικοί, μόνιμοι, τοπικοί αγοραστές,  ώστε τελικά να καλύπτεται το 89% της γεωγραφίας του χειροποίητου χαλιού. Ταυτόχρονα, με βάση την “αιώνια” γνώση και εμπειρία, αλλά και αυτό το οργανωμένο δίκτυο, λειτουργεί ως σύμβουλος αγορών για 22 εισαγωγικές επιχειρήσεις χειροποίητων χαλιών, από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

3)Ο ΑΙΩΝ1922, μεριμνά ώστε το σύνολο αυτών των αμοιβών συμβούλου, που βαρύνει τους δυτικούς εισαγωγείς ως ποσοστό επί της αξίας, να εκχωρείται ακριβώς ως έχει, ολόκληρο και αυτούσιο στους εκεί τοπικούς φορείς για σκοπούς κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Φροντίζει μέσα από τις ενέργειες του διεθνούς οργανισμού Fairtrade για το δίκαιο εμπόριο μεταξύ των απλοϊκών ανθρώπων της παραγωγής στην Ανατολή και των ισχυρών εισαγωγέων του Δυτικού κόσμου. Μέσα από τις δράσεις τις EUCA επιμελείται σχολαστικά για τον αποκλεισμό προϊόντων από παιδική εργασία. Επιπλέον, πρωταγωνιστεί σε μια σειρά κοινωνικών κινήσεων αλληλεγγύης που αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση και την βελτίωση του τρόπου διαβίωσης των ανθρώπων που εμπλέκονται με την παραγωγή των χειροποίητων χαλιών.

4)Ο ΑΙΩΝ1922 έχει αναπτύξει μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού με τους κατά τόπους παραγωγούς, όπου μέσα στα πολλά χρόνια με τα πολλά ταξίδια και τις περισσότερες συναναστροφές και συναλλαγές, τελικά σφυρηλατήθηκαν αληθινά αγνές σχέσεις, που νομοτελειακά και υποχρεωτικά, κατέληγαν μόνο με τους αποδεδειγμένα πραγματικά αξιόλογους. Αυτές οι σχέσεις αποτελούν το βασικό και μεγαλύτερο άυλο κεφάλαιο της φιλοσοφίας ΑΙΩΝ1922. Η φιλοσοφία αυτή, σέβεται και τιμά αυτές τις ανθρώπινες σχέσεις, γιατί πάνω σε αυτές τις ίδιες ακριβώς σχέσεις και οι πρόγονοι αυτού του σημερινού “ξεχωριστού κόσμου” ΑΙΩΝ1922 στήριξαν και ανέπτυξαν στα μέσα του 19ου αιώνα ένα τεράστιο εμπόριο χειροποίητων χαλιών, αγοράζοντας συνολικές ποσότητες από τους εμπόρους της Δαμασκού. Στην συνέχεια, τα χαλιά μέσω του λιμανιού της Λαττάκιας, φορτώνονταν για τα λιμάνια της Τεργέστης, του Λιβόρνο και της Μασσαλίας, ώστε τελικά να φτάσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήταν μια δραστηριότητα, παράλληλη με την κύρια, δηλαδή με εκείνη των εξαγωγών χαλιών που παράγονταν στην Καππαδοκία και ευρύτερη Ανατολία, αυτή η αντίστοιχη με τα χαλιά από την Δαμασκό. Η Δαμασκός, για πολλούς αιώνες μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, υπήρξε η “Μητρόπολης” των χειροποίητων χαλιών. Και τούτο, γιατί όντας η πόλη αφετηρία για το προσκύνημα (Χατζ) στη Μέκκα, οι πιστοί Μουσουλμάνοι από διάφορες περιοχές της Ασίας, έφερναν μαζί τους τα χειροποίητα χαλιά που είχαν φτιάξει, τα οποία “κατέθεταν” στους τοπικούς εμπόρους και τα “εξαργύρωναν” με τα συνολικά έξοδα του ταξιδιού για την πόλη του Μωάμεθ.

5)Ο ΑΙΩΝ1922 συνεισφέρει διεθνώς με την γνώση και εμπειρία “αιώνων”, που διαθέτει στο χειροποίητο χαλί, ώστε να διατηρηθεί η αυθεντικότητά του αλλά και να βρεθούν νέοι τρόποι με σύγχρονες ιδέες για περαιτέρω ανάπτυξη. Ουσιαστικά, συσχετίζει δημιουργούς, τοπικούς διακινητές, εξαγωγείς, και Δυτικούς εισαγωγείς σε συνεργασίες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κοινής ωφέλειας. Τελικά, συνετέλεσε αποτελεσματικά στη σύσταση παγκόσμιου οργανισμού από τις χώρες παραγωγής χειροποίητου χαλιού (World Handmade Carpets Organization), καθώς και ιδιωτικών οίκων (El Wakil Carpet Evaluation Institute) αξιολόγησής του. Παράλληλα, συνετέλεσε αποτελεσματικά στην συγκρότηση οργάνωση και καθιέρωση Διεθνούς Εκθέσεως αποκλειστικά για χειροποίητα χαλιά στην Ασία, επιτυγχάνοντας στον περίπλοκο συντονισμό μεταξύ του οργανισμού (WHCA) κυβερνήσεων, επιμελητηρίων, παραγωγών και εξαγωγέων.

Ο ΑΙΩΝ1922 με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνει μοναδικά να δημιουργούνται συνέργειες διεθνώς, που βοηθούν και την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων της Ανατολής και την σύγχρονη ανάπτυξη του χειροποίητου χαλιού και την αξιόπιστη εξυπηρέτηση του τελικού καταναλωτή, που τελικά μεταμορφώνεται σε φανατικό φίλο της κουλτούρας του χειροποίητου χαλιού, οπουδήποτε στον κόσμο.

15. Η Εξασφάλιση 

Η εξασφάλιση της αγνής ποιότητας, σημαίνει ότι το χαλί είναι Αυθεντικό, οπότε τότε και μόνον έχει αξία. Για να θεωρηθεί αυθεντικό ένα χειροποίητο χαλί,  πρέπει να έχει “πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης”. Ένα Περσικό σχέδιο δεν σημαίνει ότι το χαλί είναι Περσικό. Συνήθως, είναι αντίγραφο, φτιαγμένο στην Κίνα ή σε άλλες χώρες φθηνού κόστους, χωρίς όμως καμία απολύτως αξία. Ένα χαλί για να αντικρίζει την τιμή του (value for money), πρέπει η ονομασία του να είναι εξακριβωμένη πραγματικά και χωρίς καμία εμπλοκή χημείας ή κλωστηρίου. Πρακτικά, για εξασφάλιση του αγοραστή πρέπει πέραν αυτών, το χαλί να έχει αξιόπιστη εγγύηση για τα τυχόν κατασκευαστικά ελαττώματα. Επιπρόσθετα, πρέπει να παρέχεται μαζί με το χαλί, εγγυημένα και η δια βίου διασφάλιση για φροντίδα και συντήρησή του από εξειδικευμένους τεχνίτες.

Δυστυχώς, στις μέρες μας, η επιδίωξη για μεγαλύτερο κέρδος, νόθευσε την έννοια “Χειροποίητο” χαλί, με τον περιορισμό μόνο στην ύφανση, με χρήση νημάτων κλωστηρίου και εμπλοκή Βιομηχανικής χημείας. Βέβαια, έτσι μειώνεται θεαματικά το κόστος, αλλά έχουμε πλέον, ένα κάλπικο χειροποίητο χαλί, που όπως και τα χαλιά μηχανής, ποτέ δεν θα αποκτήσει μελλοντική αξία. Η εξασφάλιση κατά την αγορά ενός Αυθεντικού χειροποίητου χαλιού, πρέπει να περιλαμβάνει την επαλήθευση και διασταύρωση, της κάθε αληθοφανούς πληροφορίας, που συνοδεύει την προώθησή του, από τον καλοπροαίρετο ή τον επιτήδειο πωλητή, καθώς και της αξιοπιστίας των εγγυήσεων και διαβεβαιώσεων, που παρέχονται.

Όλη η συσσωρευμένη μας εμπειρία και γνώση μεταφράζεται και τελικά εξαργυρώνεται από όσους προτιμούν τα γνήσια αυθεντικά χαλιά “ΑΙΩΝ 1922” και συνδυάζεται  με την εγγύηση καλύτερης τιμής. Μόνο το Αυθεντικό χαλί είναι διαχρονική αξία, που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, εκτός από ασφαλή επένδυση, προσφέρει την κληροδότηση στις επόμενες γενιές, ενός οικογενειακού κειμηλίου, ανώτερου επίπεδου. Με την επιβεβαίωση από ειδικούς υψηλού κύρους του “El Wakil Carpet Evaluation Institute”, διασφαλίζεται η απόλυτα εξακριβωμένη κατηγορία κάθε χειροποίητου χαλιού και η ποιοτική του διαβάθμιση. Το Αυθεντικό χαλί δεν έχει τιμή, έχει αξία. Άρα, κάθε χαλί πρέπει να καλύπτεται από ολοκληρωμένη εξασφάλιση, ότι το χαλί είναι Αυθεντικό και όχι αντίγραφο με χειροποίητη μόνο την ύφανση. Έτσι ο ΑΙΩΝ1922 παρέχει γραπτώς την πλήρη και απόλυτη εξασφάλιση.

16. Τα πιστοποιητικά 

Τα Αυθεντικά χαλιά “ΑΙΩΝ 1922” συνοδεύουν κατά περίπτωση οι κατωτέρω Εγγυήσεις και Πιστοποιήσεις:

 • Φωτογραφία του χειροποίητου χαλιού
 • Πιστοποιητικό Γνησιότητας της κατηγορίας χαλιού, ώστε να αποκλείονται ψευδοαναβαθμίσεις και παραποιήσεις
 • Διεθνές Πιστοποιητικό Αυθεντικότητας, απαραίτητο σε κληροδότηση του χαλιού στις επόμενες γενιές
 • Πιστοποιητικό Καταγωγής χαλιού, το σημαντικότερο κριτήριο στην αξιολόγηση για ένα Αυθεντικό χαλί
 • Πιστοποιητικό Περιορισμένης Παραγωγής (Limited Edition of Art), προσδιοριστικό της αξίας του χαλιού
 • Γραπτή αναφορά για την Ιστορική, Θρησκευτική, Πολιτισμική και Πολιτιστική προέλευση του χαλιού
 • Πιστοποιητικό Βιολογικού προϊόντος (organic carpet), χωρίς εμπλοκή χημικών ουσιών και επεξεργασιών
 • Βεβαίωση για τις εργασίες χειροποίητης κλωστοποίησης (hand carded-hand spun)
 • Γραπτή Ανάλυση μεθόδων και τεχνικής που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και των πρώτων και βοηθητικών υλών
 • Γραπτή Εγγύηση ποιότητας, ώστε να αποκλείονται εντελώς όλα τα χαλιά αμφίβολης ποιότητας
 • Γραπτή Εγγύηση καλύτερης τιμής, σε συνάρτηση με την ποιότητα που αντιστοιχεί και την σπανιότητα
 • Γραπτή Εγγύηση “δια βίου” συντήρησης και φροντίδας των χαλιών από το After Sales Service  

17. Το “Case Study”

Πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία του Indiana University με τα χαλιά ΑΙΩΝ1922. Μία συνεργασία, που ουσιαστικά επιβραβεύει την απόλυτη αφοσίωση στην ποιότητα μέσα από την πιστοποιημένη αυθεντικότητα των χειροποίητων χαλιών ΑΙΩΝ1922. Το παγκοσμίου φήμης Kelley Business School του Πανεπιστημίου της Indiana, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα & ενδελεχή ανάλυση σε διεθνές επίπεδο επέλεξε & προσκάλεσε για την πρακτική εξάσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών του, τα Αυθεντικά χαλιά ΑΙΩΝ1922, ανάμεσα σε πολλές αντίστοιχες επιχειρήσεις αντικειμένων τέχνης ανά τον κόσμο.

Το Πανεπιστήμιο κάλυψε όλα τα έξοδα ταξιδιού & παραμονής για τους ανθρώπους από τα Αυθεντικά χαλιά ΑΙΩΝ1922. Η επίσημη συνάντηση με τους καθηγητές & μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Washington D.C. & διήρκησε τέσσερις μέρες. Ήταν μια διάκριση υψίστης τιμής για τα Αυθεντικά χαλιά ΑΙΩΝ1922. Στο επόμενο τρίμηνο οι μεταπτυχιακοί φοιτητές & οι καθηγητές τους επισκέφθηκαν την Ελλάδα & μελέτησαν από κοντά, τη σχέση των δημιουργών με τα έργα τους, τη διασύνδεση μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες, & όλα μαζί σε συνάρτηση με την οργάνωση.

Κυρίως όμως ανέλυσαν αυτό που εκπέμπει ο ξεχωριστός κόσμος των Αυθεντικών χαλιών ΑΙΩΝ1922. Αφού παρακολούθησαν καθ’ όλο το διάστημα της παραμονής τους στην Ελλάδα τη λειτουργία αυτού του κόσμου ΑΙΩΝ1922, κατέληξαν στην καταγραφή μιας μελέτης, που περιλαμβάνει & ένα “Survey” προσανατολισμένο στην απόλυτη ικανοποίηση του πελάτη. Η μελέτη συμπεριλαμβάνει & τα 19 γραφεία αγορών, που ο ΑΙΩΝ1922 διαθέτει σε όλες σχεδόν τις πόλεις με αξιόλογη παραγωγή στα χειροποίητα χαλιά στην Ανατολή. Επίσης, υπεισήλθε στις απευθείας σχέσεις παραγωγών-δημιουργών με τα κατά τόπους γραφεία αγορών. Επιπλέον στις συνδέσεις τους με τις 22 εισαγωγικές εταιρείες ανά τον κόσμο που ο ΑΙΩΝ1922 είναι σύμβουλος αγορών.

Το Πανεπιστήμιο διερεύνησε την δυνατότητα με βάση την πιστοποιημένη Αυθεντικότητα των χειροποίητων χαλιών ΑΙΩΝ1922, να αντικατασταθεί η συνήθης κλασική συναλλαγή σε ένα αντικείμενο τέχνης ή χειροποίητο χαλί. Ο παραδοσιακός τρόπος αγοράς ενός αντικειμένου τέχνης ή χειροποίητου χαλιού με την “υποχρεωτική” φυσική συνάντηση πελάτη & αντικειμένου σε ένα κατάστημα, μπορεί από πλευράς αγοραστή να αντικατασταθεί με απόλυτη ασφάλεια με ηλεκτρονικό τρόπο, όταν υπάρχει αποδεδειγμένη αξιοπιστία του Οίκου? Έτσι, το “Key Question” είναι : How can ΑΙΩΝ1922 expand internationally through the development of a new on line solution, that communicate the authenticity of ΑΙΩΝ1922’s handmade carpets as a unique product of Fine Art?

18. Η Αναγνώριση 

Ο “ΑΙΩΝ 1922”, έχει αντικειμενική αναγνώριση, μέσα από πολλές διεθνείς και ελληνικές διακρίσεις και συμμετοχές καθώς και από τα ανάλογα βραβεία. O κατάλογος που ακολουθεί είναι ενδεικτικός και όχι περιοριστικός:

 • διακριθήκαμε για συναπτά έτη σε επίπεδο Αριστείου Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ποιότητα
 • τιμηθήκαμε για τρία συνεχή χρόνια, ως το Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον
 • υποστηρίζουμε την τέχνη, με χορηγίες στο Μουσείο Μπενάκη (Δ. Φωτόπουλος, Μ. Καρέλα), και σε πολλά Ιδρύματα Πολιτισμού
 • προωθούμε τους νέους καλλιτέχνες με την διοργάνωση των “ΑΙΩΝ Art Galleries” και με την οικονομική μας στήριξη σε εκδηλώσεις τους
 • έχουμε τιμηθεί για την κοινωνική προσφορά μας από τουλάχιστον 100 Ελληνικά κοινωφελή ιδρύματα, όπως Γιατροί του Κόσμου, Παιδικά Χωριά SOS, Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Εταιρία Προστασίας Σπαστικών, To Χαμόγελο του Παιδιού, Σύλλογος για παιδιά ΕΛΠΙΔΑ κ.α.
 • έχουμε επιλεγεί από το El Wakil Carpet Evaluation Institute και το εκπροσωπούμε προνομιακά και αποκλειστικά στην Ελλάδα
 • είμαστε ιδρυτικά μέλη του World Handmade Carpets Organization
 • συμμετέχουμε ενεργά στο European Carpet Importers Association – EUCA
 • έχουμε αναγνωριστεί ως επίσημος εταίρος του οργανισμού FAIRTRADE
 • έχουμε τιμηθεί για την γνώση και εμπειρία μας με το Διεθνές βραβείο “Carpet Expertise in Handmade Works of Art”
 • μας απονεμήθηκε το ειδικό βραβείο για εφαρμογές αποκλειστικά φυσικών υλών “Art and Culture from Nature”
 • έχουμε επιλεγεί από το Indiana University της Αμερικής για την πρακτική εξάσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών του
 • τιμηθήκαμε επιπλέον με διακρίσεις και βραβεία από σειρά οργανισμών και κυβερνήσεων του εξωτερικού
 • έχουμε την αποκλειστικότητα του LABEL STEP για χειροποίητα χαλιά
 • είμαστε επίσημος partner του Οργανισμού για την Οικολογία και το Περιβάλλον Carbon Footprint.
Add to cart